..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Ceren Emre




11 Kasým 2003
Kitaplar Hep Amcalarýn Olurdu  
Ceren Emre
Kitap bulmak kolay deðildi. Tatil zamaný yaklaþtýkça kitap kaynaklarý araþtýrýr, hatta bulduðum kitaplarý okumaz, stoklardým.


:CACH:
   
Gazetede bir yazý okudum; iþ stresinizi en aza indirmek için bir hobi edinin diyor.. Hiç bir hobi bana okumak, sonra da yazmak kadar zevk veremez diye düþünüyorum. Belki hastalýklý ve çok anti-sosyal bir alýþkanlýk ama, bu elimde olan bir þey deðil, çocukluðumdan itibaren böyle yetiþmiþim, böyle alýþmýþým: Ortaokul lise yýllarýndaydý, hani þu çok oturulmayan misafir odalarýndan vardý bizim de. O odanýn kapýsýnýn arkasýnda, oturulmayan bir koltuk vardý. Üzerinden atlayarak ancak oturabildiðim o koltuk benim okuma köþemdi. Bütün yaz tatili boyunca bir çok klasiði orada okumuþtum: Babalar ve Oðullar, Suç ve Ceza, Goriot Baba…… Sonra Vadideki Zambak’ý kýþýn, okul zamaný okumuþtum. Okulumuz tüm gündü. Öðle tatilinde 12:00’da 4. dersten çýkar, eve gelir, yemek yer ve her gün 20-25 dakika, saat 13:30’a kadar kitap okurdum. Bu benim rahatlama yöntemimdi. Bu sefer okuma köþem sobanýn yanýndaki minderdi. Bütün enerjimi bu bana özel okuma anlarýmdan alýyordum.
   
Kitap bulmak kolay deðildi. Tatil zamaný yaklaþtýkça kitap kaynaklarý araþtýrýr, hatta bulduðum kitaplarý okumaz, stoklardým. Çünkü tatil zamaný kitapsýz kalmak en büyük felaketti. Herhangi sosyal bir faaliyetin olmadýðý, birazcýk da mutaassýp küçük bir kasabada küçük bir kýz baþka ne yapabilir ki? Þehir kütüphanesinde okunacak fazla bir kitap kalmamýþtý. Sadece kilitli kapýsý olan bir oda kalmýþtý, bir tek oradaki kitaplarý okumamýþtým. Ýçersinde ne tür kitaplar olduðunu çok merak ettiðim o odanýn kapýsý da hiç bir zaman açýlmadý.
   
Annemle hanýmlarýn kabul günlerine gittiðimizde, hele hele bir de þehre yeni gelmiþ bir memur ailesiyse, hemen evin hanýmýna yardým bahanesiyle kalkar evi keþfe çýkardým. Acaba evde kütüphanede var mý, varsa nerede? Eðer evde kütüphane olduðunu anlarsam bu sefer en yumuþak sesimle evin hanýmýna sorardým: “Acaba …. amca bu kitaplardan ödünç almama izin verir mi ?” Çünkü kitaplar genelde amcalarýn olurdu.
   
Bir defasýnda aðabeyim eve bir poþet dolusu kitapla gelmiþti. Aðabeyim, bizimle ayný apartmanda üst katta oturan teyzemin kýzý ve ben ne çok sevinmiþtik….. Yaþasýn en azýndan bir ay kadar kitap sýkýntýsý çekmeyecektik. Aðabeyimin bir arkadaþý vardý, babasý yürüyemeyen, onun da zengin bir kütüphanesi, onun için üzülen arkadaþlarýnýn yardýmýyla oluþturduðu. Ýþte onlardan ödünç almýþtý aðabeyim bu kitaplarý. Kiev’deki Adam içlerinden en iyi hatýrladýðým bir tanesi o dönem okuduðum kitaplardan. Teyzemin kýzý, aðabeyim ve ben dönüþümlü okuyorduk bu kitaplarý. Bu tarihlerde güzel bir bahçeye bakan balkonu olan baþka bir evde oturuyorduk. Bu sefer üçümüzün de okuma mekaný bu balkondu gündüzleri. Geceleri ise salondaki iki adet somya üzerine yataklarýmýzý serer ve bu yataklarýn içinde okurduk aðabeyimle.
   
Etraftaki bir çok teyzeye göre, hatta ileri görüþlü bir kadýn olan anneanneme göre bile bu kýzlar bu kadar kitap okuyacaktý da ne olacaktý? Oturup ellerinin iþini yapsalardý. Çünkü bütün annelerin ve de 10 - 12 yaþýna gelmiþ kýzlarýn ellerinin bir iþi vardý. Bu örgü olabilirdi, dantel olabilirdi, etamin iþlemek ve hatta iðneoyasý olabilirdi. Zaten ellerimizin iþini de yapýyorduk. Yazlarý kitap okumak ile baþabaþ bir iþti bu bizim için. Fakat en büyük koruyucumuz babamdý: Çünkü büyük illerden birinde profesör olan akrabasý ona çocuklarýnýn üniversiteyi kazanmasýný istiyorsan, çok okumalarýný saðla demiþti.Ama sadece ders kitaplarýný deðil, ne bulurlarsa okusunlar, kitap, gazete, dergi….. Bu sözler evde sýk sýk yinelenirdi. Aslýnda zaman zaman çok güzel bir kitap olduðunu söylersek, annem de ortak olurdu bizimle okumaya.
   
Aynen bu profesör olan akrabanýn söylediði gibi bulabildiðimiz ne varsa hepsini okuduk, ama aðabeyim yine de, o güzel bir bahçeye bakan balkonu olan evde oturduðumuz yýllardan birinde girdiði üniversite sýnavýný kazanamadý. Evimizde bir yas havasý oldu bir kaç ay. Annem günlerce hasta yattý yataðýnda, ne yapacaðýz þimdi diye. Kimse aðabeyime kýzmýyordu, ama herkesin çok üzgün olduðu belliydi. Demek ki bu üniversite sýnavýný kazanmak önemli bir þeydi: Ben þimdiden birþeyler yapmalýydým ki, annemler bir daha bu kadar üzülmesinler. Þimdiden çok çalýþmalýydým ki, bu aðabeyimin dilinden düþürmediði Ý.T.Ü, O.D.T.Ü gibi okullardan birini kazanabileyim. Bu O.D.T.Ü denen yer öyle büyük bir yermiþ ki içinde gölü bile varmýþ, hatta içersinde kayýklarla dolaþýlýyormuþ. Ý.T.Ü denen okul da Ýstanbul’daymýþ. Buralarda okuyunca Makina Mühendis, Elektrik Mühendisi falan olunuyormuþ… Ama o kadar zor okullarmýþ ki, okurken insanýn saçlarý beyazlýyormuþ.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Okumak gibisi yok :)
Gönderen: Derya Çölkesen / Ankara/Türkiye
15 Haziran 2006
Nasýl da güzel anlatmýþsýnýz okuma sevginizi eðer bilgisayar baþýnda yazýnýzý okumuyor olsaydým, koþup bir kitap bulmaya çalýþýrdým herhalde. Çok hoþ bir yazýydý :) Tebrikler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sabun, Makas, Çömlek

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Örgü, Þiþ ve Yünler
Kayýp Kitaplar
Deli Memo
An
Yufkalar, Bilgisayar ve Batan Güneþ
Günýþýðý


Ceren Emre kimdir?

Yaþamý kýyýsýndan yaþadýðýmý düþünüyor, daha sahici, daha gerçek bir yaþam istiyorum. Ya bu daha fazla huzursuzluk ve daha çok yorgunluksa?. . . Ama bunlarý göze alabildiðimi söyleceyek kadar da cesur deðilim. O zaman buyur, sadece önüne konulan yemeði yemekle yetin!. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Edebi olarak Buket UZUNER, Orhan PAMUK, Cahit UÇUK, Isabella ALLENDA sayýlabilir, ama asýl asýl yaþam felsefesi etkisi Özdemir ASAF, Hermann HESSE ve elbette NIETZCHE.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ceren Emre, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.