Ölümden sonra yeni birşeylerin olduğu konusunda umutluyum. -Platon |
|
||||||||||
|
Ömer Akşahan Edebiyat, yeryüzünde yaşanmış ve yaşanmakta olan farklılıkları özgün bir dille ve estetik kaygılarla bize sunar. Yaratıcılarına romancı, öykücü ve şair gibi adlarla anarız. Otobiyografisi yayımlanan edebiyatçıların yaşam öykülerinde beni sarıp sarmalayan noktalar her zaman ilgimi çekmiştir. Bunlardan iki anekdotu sizlerle paylaşmak istedim. Turgenyev’den çok nefret eden Dostoyevski bir gün ona bir itirafta bulunmak için ziyaret eder ve ona , “Ben bir banyo küvetinde dokuz yaşında bir kız çocuğunu iğfal ettim.”diye bağırır, arkasını döner gider. Hayretler içindeki Turgenyev, “İyi ama, bunu bana niye anlatıyorsunuz?” diye sorduğunda, arkasını dönmeden şu cevabı verir. “Sizi ne kadar küçük gördüğümü anlamanız için.” Can Yücel Datça’da sürekli alışveriş yaptığı ve dostu olan bakkalın, bir malın fiyatında kendisine kazık attığını öğrenir. Yazın en sıcak günleridir. Datça’da bir çok turistin olduğu zaman; öğle saatinde doğruca dükkana gider. İçerde kadınlı erkekli bir çok müşteri vardır. Datça’da onun varlığına insanlar alışık olduğu için önce kimse kendisiyle ilgilenmez. Ancak Can Yücel çok öfkelidir ve bakkala haddini bildirmeye kararlıdır. Pantolonun fermuarını indirir ve herkesin irileşen bakışlarına aldırmaksızın küçük tuvaletini büyük bir rahatlık içinde dükkanın ortasına yapar. Bakkal ve tüm müşteriler donup kalmıştır. Can Yücel’se bakkala haddini bildirmiş olmanın verdiği rahatlıkla, hiçbir şey olmamışçasına söylenmeden çekip gider. Bu örnekleri çoğaltmak elbette olası. Fakat şu iki örnek bile, bize, edebiyat kumaşının nasıl dokunduğunu anlatmaya yeter de artar bile.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © ömer akşahan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |