..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsanlığı tanımak insanları teker teker tanımaktan kolaydır. -La Rochefoucauld
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > M.NİHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Bugün 23 Nisan Neşe Doluyor İnsan  
M.NİHAT MALKOÇ
İnsanoğlu,fıtratı icabı özgürlüğe düşkündür.Onu aç ve susuz bırakabilirsiniz ama esaret altında yaşamaya razı edemezsiniz.Sözü edilen insan,bir de Türk milliyetine mensupsa özgürlüğe olan meyli çok daha fazladır.


:BGCA:
     İnsanoğlu,fıtratı icabı özgürlüğe düşkündür.Onu aç ve susuz bırakabilirsiniz ama esaret altında yaşamaya razı edemezsiniz.Sözü edilen insan,bir de Türk milliyetine mensupsa özgürlüğe olan meyli çok daha fazladır.Zaten bağımsızlıktan mahrum olan insan topluluklarını millet olarak kabul etmek de mümkün değildir.Ona ancak sömürge veya uşak diyebiliriz.Türk milleti,istiklâlini temin etmek için hiç çekinmeden kanını su gibi akıtmıştır.Akan o kanlar ,bugünkü Türk bayrağının rengini tayin etmiştir.Milletimizin bağımsızlığı,onun azim ve kararlılığı sayesinde sağlanmıştır.
     Türk Milleti çok çetin mücadeleler vermiştir.Neticede pek çok toprak parçası kaybedilmişse de,insan hürriyeti sağlanmıştır.Atatürk’ün önderliğinde cereyan eden Kurtuluş Savaşı,kelimenin tam anlamıyla bir ölüm kalım mücadelesidir.Bu mücadele,bütün kayıplara rağmen zaferle neticelenmiştir.Zaferden sonra ilk iş olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) mübarek bir Cuma günü tekbirlerle ve kurbanlarla açılmıştır.23 Nisan 1920 olarak ölümsüzleşen bu tarih,egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu ilkesini hayatımızın bir parçası hâline getirmiştir.Atatürk,bu mutlu günü Türk çocuklarına bayram olarak armağan etmiştir.Son yıllarda bu bayram,evrensel bir çizgiye oturtulmuştur.Türk çocukları bu güzel günü,tüm dünya çocuklarıyla paylaşmaktadır.23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,günümüz dünyasında kutlanan ilk çocuk bayramı özelliği taşımaktadır.
     Türkiye Büyük Millet Meclisi çok zor günlerin arafesinde açıldı.Meclisin Ankara’da açılacağı 19 Mart 1920’de valiliklere ve kolordu komutanlıklarına duyurulmuştu.İstanbul’daki Meclis-i Mebusan üyeleri de Ankara’ya çağrıldı..Sözkonusu meclis üyelerinden 86’sı Ankara’ya teşrif etti.Meclisin toplanması için Ankara’daki taş bir bina seçilmişti.Fakat içerisinde gerekli donanım yoktu.Hemen salona alelacele bir kürsü yapıldı.Vekillerin oturabilmesi için Öğretmen Okulu’ndaki sıralardan buraya getirildi.Meclis salonuna bir odun sobası yerleştirildi.Elektrik olmadığı için tavana gaz lambası asıldı.
     Meclisin açılışı için 23 Nisan Cuma günü, özellikle seçilmişti.Cumanın feyiz ve bereketinden yararlanma amaçlanmıştı.Öyle de oldu.Önce Hacı Bayram Camiî’ne gidilerek Cuma namazları kılındı.Cuma çıkışında doğruca meclis binasına geçildi.Dualar,tekbirler ve kurbanlarla Kurucu Meclis açılmış oldu.Sinop Mebusu Şerif Bey geçici başkanlığa getirildi.Vekiller yemin edip vazifeye başladı.Daha sonra yapılan seçimle TBMM Başkanlığına Mustafa Kemal Atatürk seçildi.İlk kabine de Fevzi Çakmak tarafından kuruldu.O günden bugüne tam 84 yıl geçti.
     Bu ilk meclis çok büyük yararlılıklarda bulundu.Öncelikle yasama,yürütme ve yargı yetkilerini kendisinde topladı.Daha sonra yürütme Bakanlar Kurulu’na,yargı bağımsız mahkemelere bırakıldı.Fakat o zaman bu güçleri birbirinden ayırma imkânı yoktu.Şartlar bunu gerektiriyordu.Bu meclis olağanüstü yetkilerle,yetkili tek güç hâline getirilmişti.Meclisin açılması,geleceğimizin teminatı olan çocuklara aydınlık bir gelecek temin etmişti.Onun için Atatürk,bu günü onlar için coşku ve bayram günü olarak ilân etmişti.Sözlerimi Ş.Enis Regü’nün dizeleriyle noktalıyorum:
     “Hoş geldin 23 Nisan! Sana gözlerimizden sevinç,
      Bahçelerimizden bahar getirdik;bari bitmese bu yolculuk.
Seni kucaklamaya geliyor bugün;köyler,şehirler dolusu çocuk.”
e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
beklenen Nesil
Hayatı Anlamlı Kılmak
Atatürk ve Cumhuriyet
Şehidimin Son Örtüsü Bayrağım!..
Tek Millet Tek Yürek
Yurdumun Bayramı Nevrûz
Okumama Hastalığımızın Şifası: Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi
İrfan Ordusu Yahut Öğretmenler
Her Eve Bir Kitaplık
Kusur Aramak

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yürekleri Donduran Sarıkamış Harekâtı
Vahşet Çağının Vicdanı: Aliya İzzetbegoviç
Vali Recep Yazıcıoğlu ve "Köprü"nün Hikâyesi
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Çağ Kapayıp Çağ Açan Bir Fethin Hatırası: Ayasofya
Şehadetinin 29. Yılında Batı Trakya Türklerinin Yolbaşçısı: Dr. Sadık Ahmet ve Davası
Şair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
Anadolu Âşığı Bir Gönül Adamı: Sabahattin Eyüboğlu
15 Temmuz Gecesi Tankların Önünde Yatan Yiğitler Vardı
102. Sene - İ Devriyesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İyi İnsan Olmaya Bak! [Şiir]
Neyi Kutluyorsun Kardeş? [Şiir]
Değildir [Şiir]
Allah En Güzel Vekildir [Şiir]
Bu Dünya Böyledir Dostum! [Şiir]
Yüreğin Secdeye Değsin [Şiir]
İnsanlıktan Çıkmışsın Sen [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Derin Bir Âhtır Sarıkamış... [Şiir]
Ne Çok Hain Var Ülkemde! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.