..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoştum; hayalimde ne güzellik, ne de aşk vardı." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Din > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Haya İmandandır  
M.NİHAT MALKOÇ
Hayâ,Allah korkusuyla günahlardan kaçınmaktır.Yüce dinimiz İslâmiyet bu mevzuya büyük ehemmiyet vermiştir.Dinin emirlerine uyup,nehiylerinden kaçınmak hayânın gereğidir.


:BCBJ:
Hayâ,Allah korkusuyla günahlardan kaçınmaktır.Yüce dinimiz İslâmiyet bu mevzuya büyük ehemmiyet vermiştir.Dinin emirlerine uyup,nehiylerinden kaçınmak hayânın gereğidir.Yoksa günümüzdeki örfî hayâ ile İslâmî hayâ aynı şeyler değildir.Toplumların belli gelenek ve görenekleri vardır.Bunların bir kısmı,cemiyetin yapısından kaynaklanır;dinle bir ilgisi yoktur.Yani dinî bir bağlayıcılığı mevzûbahis değildir.Bu hususlarda ar etmek,ibadet hükmünde değildir.Kişinin büyüklerinin yanında ayak ayak üstüne atarak oturmaması,onların yanında sigara içmemesi ve kendisine söz düşmeyince konuşmaması bu kabildendir.
     Hayâ konusunda önümüzdeki en güzel model Resulullah Efendimizdir.Sahabelerden Ebû Said-i Hudrî,Peygamberimizin hayâsıyla ilgili olarak şu teşbihi yapıyor: “Nebi sallallahu aleyhi vesellem,hayâ cihetiyle kendi köşesinde oturan bakir kızlardan daha utangaçtı.” Bu denli ar sahibi olan Resul-i Ekrem Efendimizin hayâ ile ilgili pek çok beliğ sözleri vardır:
     “İman altmış bu kadar şubedir.Hayâ da imanın bir şubesidir.”
     “Her dinin kendine has bir ahlâkı vardır.İslâm’ın ahlâkı hayâdır.”
     “Edepsizlik ve çirkin sözün girdiği şey çirkinleşir.Hayânın girdiği şey de güzelleşir.”
     “Hayâ imandandır.Fuhuş(çirkin söz) söylemek cefadandır.İman cennete,cefa cehenneme götürür.”
     “Allah’tan hakkıyla hayâ edin! Allah’tan hakkıyla hayâ etmek,başı ve onun taşıdıklarını,batnı ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen,ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır.Kim ahireti dilerse dünya hayatının ziynetini terk etmeli,ahireti bu hayata tercih etmelidir.Kim bu söylenenleri yerine getirirse,Allah’tan hakkıyla hayâ etmiş olur.”
     “Hayâ ancak hayır getirir.”
     “Hayânın hepsi hayırdır.”
     Resulullah’ın bu denli kıymet verdiği hayâ,imanın bariz göstergelerinden birisidir.Bir kimsenin gerçek iman sahibi olup olmadığını hayâdan yola çıkarak anlayabiliriz.Günümüz insanına bu pencereden baktığımızda hiç de iyi manzaralar göremeyiz.Yirmi birinci asra girdiğimiz bu zamanda görünen manzara,İslâm’dan ne çok uzaklaştığımızın delilidir aynı zamanda.Toplumsal bir cinnet geçirmekteyiz.Gençlik kimliğini kaybetmiş durumda.Fakat bunun önüne geçebilmek için hiçbir girişimde bulunulmuyor.Gazete ilânlarındaki gibi “Kimliğimi kaybettim;hükümsüzdür.” deyip geçiliyor sanki.Yarınlarımızın teminatı olan gençliği,hayâ sahibi bir nesil olarak yetiştiremezsek geleceğimizden fazla bir şey bekleyemeyiz.
     Mümin,Allah’ın,kullarını daima gözetlediğini bilir.Yaptığımız her türlü hareket Rabbimiz tarafından görülüyor.Onun için insanlara karşı hayâ üzere hareket ettiğimiz gibi,Rabbimize karşı da aynı hâl üzere davranış göstermeliyiz.Kendimiz ar sahibi olduğumuz gibi,başkalarını da bu güzel harekete teşvik etmeliyiz.Çünkü cemiyet bir bütündür.Onun içinde cereyan eden çirkinliklerden bizler de sorumluyuz.Onların zararı bir gün bize de sirayet eder.Müslüman: “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” düşüncesinde olamaz.İnancımız buna müsaade etmez.
     Kişi Hakk’ı ve hakikati öğrenme hususunda utangaç olmamalıdır.Bilmediği meseleleri sorup öğrenmelidir.Atalarımızın dediği gibi: “Bilmemek ayıp değil,öğrenmemek ayıptır.” Ashab,bilmediği yahut tereddüt ettiği her türlü meseleyi Resulullah’a sorardı.Cinsel meseleleri ve kadınlarla ilgili hâlleri bile Peygamberimizden öğrenirlerdi.Tabiki bunu yaparken edepli bir üslûp kullanırlardı.Çünkü onlar cehaleti en büyük âfet ve felâket olarak görüyorlardı.Ne mutlu Allah’ın emirlerine hakkıyla riayet eden hayâ sahibi müminlere!...

      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Vatan Sevgisi İmandandır
Sabrın Sonu Selâmet
Şefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe İle Günahlardan Arınmak
Kırk Hadis Işığında
Kandiller Zincirinin İlk Halkası: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Hicrî Yılbaşınız Kutlu Olsun

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi
İlköğretim Okulları ve 100 Temel Eser
Öğretmenler Günü

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.