Yaşamım boyunca, ondan birşey öğrenemeyeceğim kadar cahil bir adamla karşılaşmadım. -Galilei |
|
||||||||||
|
JULES VERNE :YOLCULUKLAR VE SERÜVENLER Benim için Jules Verne (8 Şubat 1828 - 24 Mart 1905) kimdi, nasıl bir anlamı vardı? Bu soruyu kendime sorar sormaz yıllar öncesine doğru uzandım anıların yollarında…Ortaokul yıllarında (1970lerin sonlarında) en çok okuduğum ve sevdiğim yazarların başında gelen kişiydi Jules Verne. Bulup okuduğum bir kitabı beni bir diğerine yöneltiyordu. O sırada bulmasam da aramaya devam ediyor ve bir kitapçıda karşılaşacağım anı merak ve özlemle bekliyordum. Kaptan Grant’ın Çocukları ile uzun yolculuklara çıkmıştım. Latin Amerika’dan Avustralya’ya kadar nice serüvenler ve tehlikeler atlatarak, yeni insanlar, toplumlar ve coğrafyalar tanımıştım… Dünyayı Seksen günde dolaşmıştım, Kuzey Yolcuları’nın arasında ben de vardım. Bir Çinlinin Başına Gelenler’e ben de tanık olmuştum. Verne’in kitaplarıyla yaptığım yolculuklar yalnızca yeryüzünün değişik bölgelerinde geçmedi, Onunla birlikte denizler altında da fersah fersah yol aldığımızı hatırlıyorum… Ya o Balonla Yolculuk, o ayrı bir heyecan ve güzellikti…Yeryüzüne, insanlara ve doğaya yukarıdan bakarak yapılan bu yolculuktan da çok şeyler öğrenmiştim…Jules Verne yeryüzüne olduğu kadar, yeraltına, denizlere ve gökyüzüne de meraklı gözlerle bakan bir yazardır. Onun açtığı pencerelerden dolan serüven, merak ve yaşamın rüzgarları, hayatıma derin anlamlar katıyordu ve ben belki bunun bilincine o yıllarda tümüyle varmış da değildim sanırım. Belki de çıkmadığım yolculukların, gidemediğim uzak ülkelerin ve adaların anahtarını vermişti Jules Verne imgelemime…İmgelememin kapılarını pencerelerini ardına kadar açmıştım…Sonra başka yazarlar ve kitaplar da beni nice serüvenlere ve yaşantılara götürdüler, imgelerin yelkenlerini fora ederek.. Jack London gibi…Ama Jules Verne’in ayrı bir yeri var ve ayrı bir tadı ve anlamı… Geride bıraktığımız yıl Jules Verne yılı olarak ilan edilmişti. Bizde ne gibi etkinlikler yapıldığını bilemiyorum. Ama yazarımızın kitaplarının yeni basımları yapıldı, yeni çevirileri gerçekleştirildi. Çocuklarımıza, gençlerimize Jules Verne’i tanıtmak gerekmez mi? Ama belki de yaşamı ve dünyayı merak edenler, çoktan onun yapıtlarıyla uzun yolculuklara ve serüvenlere başlamışlardır bile… Sözler: “ Yolcuyuzdur hepimiz, tekne tarihtir." (Susan Sontag) Dizeler: “Dağıt kitaplarını, yola koyul unutma borçlarını ödemeyi geçmişinin gömüsünü savur bir göktaşı olan sesini bile (…) Unut önceki yolculuklarını yeniden öğrenecek içindeki barbar kentlerin, uğultulu rüzgarların seveceğin kadının ve ulusların adını” (Ahmet Oktay)
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |