..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Muhittin Ulupýnar




4 Ekim 2007
Hep Eylül Oluyor Dokununca  
Muhittin Ulupýnar
Deðiþen ne yüzümüzden baþka, kuþlarýn ölümünden, eskidikçe gençleþen hüznün renginden, saçlarýmýza konan bulutlarýn sesinden ýssýzlýðýný yitirmiþ tren istasyonlarýn kederinden, içimizde göveren çocuðun çýðlýðýndan, dudaklarýmýza iliþtirdiðimiz ýslýklarýn sahipsizliðinden, gözlerimize düþen kýrýlganlýklardan, yakamýzda bir çiçek gibi itina ile taþýdýðýmýz yabancýlýðýzdan gayrý …


:BHIF:

Mevsim sonbahar, heybemde lime lime olmuþ bir hayat, yarým kalmýþ düþler, çýkmaz sokaklar, birdenbire büyüyen çocuk .. Takvim yapraklarýna sýðmayan sararmýþ solmuþ günler… aðlasam þimdi hayat el verirmi bu tenha kalbime. Annemi yitimiþim, yoksul ve yorgun hep bir yaným. Hayat onun içindir ki hep karanlýk bu bezgin yüreðime. Yolcusu olmayan bir istasyon gibi öyle tenha ve ýssýz. Oysa kuþlara yol gösteren ceylanlarý ýssýz yüreðimden suya indiren bir gönlüm, yaðmurlarý ýslatan ellerim güneþi ýsýtan yüreðim vardý. Kuþlar beklemiyordu bizim pencereleri içeri kapalý. Pervazlarý düþmüþ hanemizde. Annem bakýr rengi saçlarýný alnýna düþürdüðü zaman babam Allah’ý anardý. Yitirilmiþ bir þeydi mutluluk iki odalý hanemizin duvarlarýnda. Aradýðýmýz hep aradýðýmýz neydi billur ve kýrýlgan akþamlar da. Iþýltýlý ve büyülü sokaklara yorgun yorgun bakan, bir tutam sevinci bir ömürlük hüzne yeð tutan neydi o çocuk düþlerimizde. Hayat gülümseyip geçen aþufte bir dilber miydi büyüdükçe küçülen gözlerimizde. Yetimimiydik ikindilere sýðmayan intihar ve yolculuk kokan sabahý geç uykularýn…

Yolcular geçerdi sabah uykularýmýzdan yüzleri traþlý, benzi soluk ve biçimsiz. Her adýmýnda sevincimizi hançerleyen bizi birden bire büyüten, içimizi acýtan yolcular. Kirli kasketlerinde ve kederli bavullarýnda ömrümüzü oradan oraya sürükleyen, pejmürde ve metruk bir virane ev gibi öylece býrakýveren, hayallerinden kopmuþ umutlarýndan, sevinçlerinden firari yolcular. Gülüþlerini yitirmiþ, hatýralarý fukara dul bir kadýn gibi içimize düþüveren yolcular…

Hep hüzne mi ayarlýydý sokaklar, ya da sokaklar mý taþýyordu hüznü þehre. Akþam yorgun argýn sokak baþýnda görünüveren omuzlarý düþük babam gibiydi yüzümüzdeki tebessüm. Yarým kalmýþ bir nefes, bir içimlik sigara, bir görümlük siyah beyaz film gibi düþekalýrdýk koskoca dünyayý sýrtýna almýþ annemin kucaðýna. Keder nasýlda olgunlaþýrdý gözlerimizde, annem nasýlda büyürdü uykularýmýzda.

Deðiþen ne yüzümüzden baþka, kuþlarýn ölümünden, eskidikçe gençleþen hüznün renginden, saçlarýmýza konan bulutlarýn sesinden ýssýzlýðýný yitirmiþ tren istasyonlarýn kederinden, içimizde göveren çocuðun çýðlýðýndan, dudaklarýmýza iliþtirdiðimiz ýslýklarýn sahipsizliðinden, gözlerimize düþen kýrýlganlýklardan, yakamýzda bir çiçek gibi itina ile taþýdýðýmýz yabancýlýðýzdan gayrý … Hep eylül olurdu dokunca hayata.

Þimdi rüzgar ne yandan eser dostum. Ellerimde karanfil gözlerimde eylül yalnýz bir bezirganým. yüreðim talan edilmiþ bir þehir gibi ýssýz ve münzevi. Þimdi kapýmý çalan omuzlarýma tüneyen eylül. Sadece eylül. Hiçbir þey umurumda deðil. Ne penceremden sýzýp gözlerime sessizce iliþen utangaç güz ýþýðý, yüzümü gözlerimi yalayan serin ve arsýz rüzgar, þen kahkahalarýyle hayatý irkilten çocuk sesleri, bir kadýnýn gözlerime deðip gecen ürkek bakýþlarý, hayata bir hançer gibi sokulan sýrnaþýk ve yýlýþýk kýzlar… masamda duran gazeteler, anayasa tartýþmalarý, baþörtülü kýzlar, memleket haberleri… umurumda deðil .

Hep eylül oluyor dokununca hayata.



Muhittin ULUPINAR


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Eylülü severim...
Gönderen: Serpil Baþol / Ýstanbul/Türkiye
7 Ocak 2008
Hem de sevmem...Güzel bir yazýydý...Tebrikler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dost Ararsan Cebine Bak
Öpsem Akasyalar Açar mý?
Sev Dedi Nefsim...
Heybemde Yoksul Bir Islýk...
Haber Edin Kuþlar Çeksin Yasýmý
Ellerimde Hayýrsýz Bir Mevsim, Aylardan Nisan...
Baðýþla Beni Kalbim
Þimdi Dul Bir Kadýndýr Hayat…
Bize Yakýþan Hep Keder, Hep Keder...
Mektup Selam Söyle Benden Sýlaya . . .

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yâre Mektuplar 7
Yâre Mektuplar 1
Yâre Mektuplar 3
Yâre Mektuplar 6
Yâre Mektuplar 2
Yâre Mektuplar 5
Yâre Mektuplar 4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýltica [Þiir]
Nasýl Bilirsiniz Kalbimi? [Þiir]
Hayata Armaðan Þiirler 2 [Þiir]
Hayata Armaðan Þiirler 6 [Þiir]
Ýnfial [Þiir]
Hayata Armaðan Þiirler 1 [Þiir]
Bezgin [Þiir]
Derviþ [Þiir]
Ey Þiir Ey Þair Ey Okur... [Eleþtiri]
Þiir, Þair, Okur... [Eleþtiri]


Muhittin Ulupýnar kimdir?

kefil olunca hayat,kalbimi yaðmurlara açtým. can verdim ipekten düþler için,gönülden göç ettim;göçmen oldum. ten için,ruh için,gönüllerde rahmet çoðaltmak için çýktým mahzenimden; derviþ oldum. gece bir bedevi kýzý ;yürek münzevi. aç kapýyý bezirganbaþý! çok uzun yollardan geldim. ben bir garip çerçi. heybemde mutluluk iksiri uykularýnýza sýðmayacak düþler. var mý bir ömürlük umuda,bir avuç sevincin. yol meçhul, yolcu tedirgin. Kör kuþlar vuruyor pencereme hanem virane . . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhittin Ulupýnar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.