..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlığın tüm durumları vardır. -Montaigne
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > gülçin dağhan




4 Ağustos 2008
Son/şık  
hayata anlam katan sonlardır.

gülçin dağhan


hayata anlam katan sonlardır.


:BJED:
     Nokta. Basit bir sözcük gibi duruyor değil mi? Ama öyle değil işte. Noktanın işlevi-kullanımı çok önemlidir. Dil bilgisi açısından demiyorum. Üstlendiği misyon açısından çok önemli.
      Nokta sonu ifade eder. Bitmiştir yani. Anlatmak istediğim, zihninizde canlandırmak istediğim her şeyi güzel bir şekilde sonlandırırım. Çünkü son gereklidir. Ancak güzel bir sonla yazımı akılda kalıcı kılarım.
     Bir cümle, bir kitap, bir film, bir hayat güzel bir şekilde sonlandığı zaman daha bir anlamlanır. Çünkü insan bunu bekler, ister, umar. Gereklidir çünkü. Her şeyi yarım bırakamazsınız. Güzel bir ilişki içerisindeyseniz ve mutluysanız ne güzel. Ama bu bir süre sonra da işlerin yolunda gideceği anlamına gelmez. Her şeye son gerekir. Ya ilişkiyi resmi boyuta taşırsınız ya da ayrılırsın. Ha başka seçenekler yok mu? Tabi ki var ve kişiden kişiye değişir, görecelidir yani. Ama ilişki aynı şekilde devam etti mi yarım demektir. Mutlaka bir sona kavuşacaktır.
     Söz gelimi bir diziden bahsedelim. Başladı ve hoşunuza da gitti. Bir sezon boyunca diziyi başından kalkmadan izlediniz. (Hoş sadece daha da aptallaştınız ya neyse.) Düşündünüz ve ona bir sezon daha gerekli gördünüz. İkinci sezon da bitti ve yapımcılar filmin tutuğunu gördüğü için üçüncü sezonda da işi devam ettirmeye karar verdiler. Siz bu sırada “Bitsin artık!” diye isyanlardasınız. (Tabi hayatınızda çok değerli olan şeyi, zamanınızı çalan bu hırsızın bitip, gitmesini ben de isterim.) Üçüncü sezon başladı ve siz artık diziyi izlememeye başladınız. Ve dizi böyle yedi sezon devam etti. Örnekte (baya uzun örnekte) görüldüğü gibi güzel bir son kadar zamanlama da önemli. Her şey yerli yerinde olmalı.
     Bir kitap yazmak isterim. Başlarım, yazarım ve artık sonlandırmak isterim ama fazla da uzatmak istemem. Ama sözcükler kendiliğinden uzayıverir. Eski zamanın yazarları gibi uzun ve anlamlı cümle kurabilme kapasitem çok da fazla olmadığından kitap yarım kalır. (Hoş ben başladığım hikâyeciği geliştirebilsem sonuna da bakacağım ya…) Zamanlama tutmaz yani. Zamanlamayı tutturmak ve bunu yedire yedire yapmak çok önemli. Bu olmazsa güzel bir son düşünmeniz bile işe yaramaz.
      Sözün özüne gelmek gerekirse, hepimiz için en önemli son kendi ölümümüz.(Tabi gelişme kısmını-yani hayatınızı da nasıl geçirdiğiniz de önemli.) Hiç kimse için güzel olmayacak. Ve çok zamansız olacak. Tüm bunları düşünün. Hayatınızda sonlandırılması elinizde olan her işi güzel, şık, yerinde yapın. Böylece sizin sonunuz da çok şık olacaktır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnsanı Anlamaya Çalışmak
Nefret Et!
Yorgunluk Hali
- - - Yük - - -
Anahtarsınız
Kelimeler Yetse
Başkalarının Ol (Ma) !
Yazma İhtiyacı
Sonlansın Artık - Bıktım
İnsan

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kendim Hakkında
Zamansız Ayrılılardı Hep Can Acıtan
İlk Çisinin Ardından

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Mevsimlerden Kış Şimdi [Şiir]
Sana Gül Bahçesi Vaad Etmedim [Şiir]
Doya Doya Yaşa [Şiir]
Zor Karmaşık Sıkıcı [Şiir]
Söylemek İstediklerim [Şiir]
Hepsi Gerçek [Şiir]
Fark Eder [Şiir]
Hayat Gazisi [Şiir]
Zor... [Şiir]
B (Aşk) Asına [Şiir]


gülçin dağhan kimdir?

burada yazarlık tanımı diyor ama ben yazar değilim. sadece denemeler yapıyorum. hani deneme alanında değil de farklı farklı alanlarda değişik çaışmalar. gelişimimi hep beraber göreceğiz. . .

Etkilendiği Yazarlar:
ayşe kulin,reşat nuri güntekin,ahmet altan , ipek ongunbert kaplan (devamını sonra yazacağım...)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © gülçin dağhan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.