..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaşam var mı? -Duvaryazısı
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Mustafa Mert




21 Ocak 2010
Kıvılcım  
Mustafa Mert
Tekel İşçilerinin direnişi gerçekten de tüm toplumu ilgilendiriyor. Çünkü ülkemiz elden gidiyor. Emperyalist devletlerin yeni sömürü stratejilerinin kurbanlarından biri oluyor.


:BBIG:
Geçtiğimiz aylardaki Demiryolu işçilerinin eyleminden sonra, şimdi Tekel İşçilerinin direnişi başladı. İki haftadan fazla bir süre Ankara’da haklarını almak için eylemdeler. Haklarını almadan da gitmeyeceklerini söylüyorlar. Bu insanların haklarını alabilmeleri için neler yapmak gerekiyor?
Öncelikle bu özel statüde görülen eylemin aslında, IMF dayatmaları ( neo liberal politikalar) sonucu meydana gelen çürümelerden sadece bir tanesi olduğunu görüp, olaya genel anlamda bir yaklaşım getirilmeli.Yani Tekel İşçilerinin uğradığı haksızlığın benzerlerine daha başka işçilerin de uğradığı ve uğrayacağı gerçeği göz önüne getirilmeli.Tüm bu kesimler ve özelleştirme adı altında ülkemizin fabrikalarının, bankalarının, stratejik öneme sahip kuruluşlarının eşe dosta peşkeş çekilmesine, yağmalanmasına karşı olanlarda bu eyleme destek vermeli.İşte bu destek konusunda olay daha bir önem kazanıyor. Destek derken onlar lehine verilen demeçler, yazılan yazılar veya Türk-iş’in yaptığı gibi bir saatlik iş bırakma eylemleri yeterli değil. Türkiye’nin her yerinde binlerce insan toplanıp bu olayları protesto etmeli.Muhalefette olan partiler, mağdur olan veya olmayan işçilerin sendikaları elbirliğiyle bu organizasyonları gerçekleştirmeli. Cumhuriyet mitinglerinin nasıl büyük kalabalıkları meydanlara topladığı göz önüne alınırsa, Bu çok zor bir şey değil, sadece biraz irade ve kararlılık yeter.
Tekel İşçilerinin direnişi gerçekten de tüm toplumu ilgilendiriyor. Çünkü ülkemiz elden gidiyor. Emperyalist devletlerin yeni sömürü stratejilerinin kurbanlarından biri oluyor. Üretimimiz tarımda, sanayide gittikçe azalıyor. Her konuda dışa bağımlı hale geliyoruz.İşgücümüz ucuzluyor. Kendi kendimize yetebilecek olan kaynaklarımız elimizden alınıyor. Bu ülkenin insanlarına ait olan değerler değersizmiş gibi gösterilip, önce yandaşlara sonra onlarında üstüne ciddi kârlar koyarak emperyalist ülkelerin çok uluslu sömürgecilerine teslim ediliyor. ( En güzel örneklerden biri; Tekel’in alkollü içkiler bölümünün 2003 yılında limak-nurol-özaltın-tutsab girişim grubuna 290 milyon dolara satılıp, 3 yıl sonra bu grup tarafından 1 milyar dolara teksas pasifik group’a satılmasıdır. )
Tüm yukarıda anlatılan gerçeklerin farkına varmamak için ya kör olmak ya da şu anki iktidarın gözü kapalı destekçisi veya yalakası olmak gerekiyor. Üstü kapalı görünen bu sömürgeleştirmeye Türk Halkı dur diyecek güce sahiptir. Bunun için Tekel İşçilerinin yarattığı kıvılcımı ateşlemek yeterlidir. Ne güzel yazmış Oktay Rıfat ‘’Zafer’’ şiirinde;
Cümlesi bizden yana ağaçların
Bulutlar ve yağmur bizden taraf
Dört gözle bekliyor güneş
Karıncalarla zaferi




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Erol Toy İmparator Üzerine
Toprak Acıkınca - Erol Toy Üzerine
Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar Üzerine
Zulümname Üzerine
Okuduğum Kitaplardan İzlenimler - 2
Darwin ve Beagle Serüveni Üzerine
Tutunamayanlar Üzerine
Günlük Koşuşturmaca da Edebiyat
Okuduğum Kitaplardan İzlenimler

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Plajda Bir Gün [Öykü]
Motorsiklet Çilesi [Öykü]
Ablak Yüzlü [Öykü]
Deniz Sevdası [Öykü]
Üçkapılar'da Çay İçmek [Öykü]
Mektup [Öykü]
İddia [Öykü]
Yere Düşen Tek Terlik [Öykü]
Parkta Otururken [Öykü]
Çevre Koruma ve Biz Türkler [Öykü]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doğup,büyüdüm. Çocukluğum ve gençliğim futbol topunun peşinde koşmakla geçti. 26 Yaşındayken son oynadığım futbol takımının kaptanı,başkanı ve sponsoru olan kişiyle tartıştıktan sonra futbolu kesin olarak bıraktım. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneşi uyandıralım ve Şeker Portakalı,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık,Paulo Coelho'nun Simyacı kitapları gibi o dönemin çok satanları ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sını da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ın yazdığı ilk öykü kitabını okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlığa yeteneğim olmadığını düşünüyordum. Çetin Altan'ın ilk yazdıkları ile bugün yazdıkları arasındaki fark bende yazarlığın geliştirilebileceği duygusunu uyandırdı. Ancak evli ve çocuklu olduğumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalışmayı deneyecek cesaretim olmadı. Hem çalışıp,hem de fırsat buldukça yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaşar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasıyanık,Orhan Veli Kanık,Nazım Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalı,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.