..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlı şeylerden söz ederler. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Canip Doğutürk
Canip Doğutürk - / N e d e n ?
Site İçi Arama:


Deneme
  Kadınlar Üzerine (Canip Doğutürk) 14 Mart 2012 Toplum 

Bu zıtlıkların bir ucunun arşa bir ucunun batağa saplandığı toplumlarda haktan, kadın haklarından söz etmek iyimserlik olur. Burada kültür ve sanatın dibe vurduğu bir yaşam biçimi sergilenir; birileri her şeylerini satarken; birileri de hep alır. Ahlaktan, onurdan, erdemden söz etmek olası değildir.

  Sivas Vahşeti Üzerine (Canip Doğutürk) 13 Mart 2012 Unutulamayan Dönemler 

‎Bir toplum gericiliğin karanlık bataklığına bir kez batarsa, bir daha kolaylıkla o karanlık bataktan çıkamaz ve her gün kendinden farklı düşünen aydınlarını katlederek daha da bataklığa saplanır.. Burada bu karanlığı savunan güruhun bey...nini bozan neydi? Asıl sorgulanması gereken anlayış bu iken; birkaç çaresiz insanı tutuklayıp sorgulamak, ayrıca insanlığa karşı işlenen bir ayıp ve ayrı bir suç! Çünkü kendine hakaret edildiğini düşünen o birkaç insan yerine asıl suçlu bu hoşgörüsüzlüğü ve yalnızlığı o insanlara dayatan sistemdedir.

  Eğitimin Çıkmazı Üzerine (Canip Doğutürk) 14 Mart 2012 Unutulamayan Dönemler 

Eğitim tarihimizde, Halk Evleri ve Köy Enstitüleri, toplumdaki eğitimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Bu kurumların varlığı eğitimin öncesi ve sonrası arasındaki farklılığı net bir şekilde gösteriyor. O zamanki sistemle birlikte sorgulandığında, Cumhuriyet döneminin eğitim alanında yaptığı devrimlerin önemli yansımaları olarak bu oluşumların; gelişmiş dünya ülkeleriyle paralel, yeni siyasal yapılanma ve yeni üretim biçimleri önerileri bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Bu kurumların varlığından rahatsız olanlar hemen müdahale edip kapatılmasına karar verdiler. Onun yerine sisteme uygun, uysal kişiler yetiştiren bir sistemi var ettiler.

  Yılmaz Güney, Castro, Stalin, Kızları ve Halk Üzerine (Canip Doğutürk) 27 Mart 2012 Yaşam 

İnsan düşünür ve eninde sonunda şöyle der: Böylesi sınıflı bir toplumda, böylesine haksız işleyen sistemlerde ailenin kendi içinde bölünmesinden; çocuğun babasına, annenin oğluna vb. küskünlüğünden, kızgınlığından daha doğal ne olabilir. Bu küreselden toplumsala, toplumsaldan bireysele kadar her geçtiği yeri talan eden bir bozuk makinedir aslında: majörden minöre sıçrayan, sirayet eden yalandır.

  Terör Üzerine (Canip Doğutürk) 27 Mart 2012 Unutulamayan Dönemler 

İnsan: korkak, cesur, kahraman, savaşçı ama düşman ama dost, sevgi ve nefretin çatışmalı macerasının baş aktörü… İnsan-insan çelişkisi ve insan-doğa çelişkisi: insanın insanla savaşımı ve insanın doğayla rekabeti: tarihin döngüsü bu sonsuz ikilemin devinimleriyle doludur.

  Düzen Üzerine (Canip Doğutürk) 27 Mart 2012 Yaşam 

Hırsız Çeşitleri Üzerine Hırsızların Düzeni Üzerine DÜZEN ÜZERİNE

  Terör, Kaddafi, Van Depremi ve Ardındaki Vahşet Üzerine (Canip Doğutürk) 27 Mart 2012 Unutulamayan Dönemler 

Bana diktatörlüğün olmadığı bir yer gösterin. İnsanı insanlıktan çıkaran, terörist yapan bu düzenin sorgulanması, yargılanması, sonlandırılması ve yeni bir dünya düzeninin kurulması umuduyla…

  'Arabesk Yavşaklığından Utanıyorum’’üzerine (Canip Doğutürk) 6 Nisan 2012 Toplum 

Geriye dönüp baktığımızda haksızlığa, yozlaşmaya, çürümüşlüğe, arabesk yavşaklığına karşı duran; halkın iyiliği, güzelliği için onun değerlerini evrensele katmaya çalışan sanatçıların sürgün yediğini, hapse atıldığını ve daha kötüsü yakılarak öldürüldüğünü görürüz. Yani bizim arabeskimiz (!) evrenseli dışlayan; ırkçı ve ümmetçi bir anlayışın sonucudur.

  Düşünen Adam’ı Kim Delirtti? (Canip Doğutürk) 4 Nisan 2012 Toplum 

Tüm bu bilgiler ışığında asıl sorun şu; temsiliyet meselesi, yani bir yeri anlatan herhangi bir şey, bir yere konulan bir heykel orayı simgeleyen, temsil eden bir özelliğe bürünür ve bu çok güçlü bir görsel, işitsel ya da yazınsal bellek oluşturur.

  Server Tanilli ve O’nun Aydınlığı Üzerine (Canip Doğutürk) 6 Nisan 2012 Unutulamayan Dönemler 

Server Tanilli, aydınlanma sürecinin en önemli çelişkilerini karanlıktan aydınlığa bilgece bir görev ve sorumluluk bilinciyle açığa çıkarmıştır.

  Yaşama Davet Üzerine (Canip Doğutürk) 6 Nisan 2012 Yaşam 

Savaş, akla gelen her şeye sahip olmak ve bunları ‘öteki’ nden korumak için, gücü elinde tutmak isteyen; cehaletle yoğrulmuş bir üstünlük duygusuyla saldırganlaşan insan ya da toplumların yakalandığı korkunç bir hastalık halidir.

  Duvarlar Üzerine (Canip Doğutürk) 6 Nisan 2012 Yerler 

İnsanoğlunun gelişmesiyle orantılı biçimde; özel alanı kamusal alandan ayırmak, kamusal alanı kendi içinde düzenli ve kullanışlı hale getirmek ve elbette ‘biz’ ve ‘öteki’ arasında büyük ve güçlü ‘sınır’ ları oluşturabilmek için kilometrelerce duvarlar örüldü; malzemeler ve biçim değişse de ‘duvar’ ların yarattığı olumsuz algı bizi düşünmeye çağırıyor!

  Kamu Alanları ve İnsanın Tutsağı: ‘insan’ Üzerine (Canip Doğutürk) 13 Nisan 2012 Toplum 

Geniş meydanları, tüm şehrin sana gülümsediği büyük parkları olan bir kentin yok ki! Kendi şehrini bir kral gibi seyredeceğin taştan heykellerin yok ki senin! Kendinden kaçmak istediğinde, yorulduğunda ve özlediğinde buluşabileceğin bir ormanın yok; ağaçların sesini dinlemek istiyorsan vermen gerek iki lirayı!

  Obezite Üzerine (Canip Doğutürk) 14 Nisan 2012 Yaşam 

Yaşadığımız çağa ‘mısır çağı’ da denilebilir. Çünkü yediğimiz et: mısırdan, ekmek mısırdan içtiğimiz içecekler mısırdan yapılıyor. Yani raflarda gördüğümüz yüzlerce ürünün ham maddesi mısır bitkisidir. Mısır sektörünü elinde bulunduran güç ise; her şeyi elinde bulunduran insanlığın gidişine yön veren en büyük emperyalist güçlerdir.

  Nâzım Hikmet Ran Üzerine (Canip Doğutürk) 4 Haziran 2012 Toplum 

Nâzım Hikmet’in düşüncelerine inanan insanlara sözüm: Bırakın olduğu yerde kırılmadan, dökülmeden saygı görsün, dünya emekçileri adına ’’rüzgâra karşı’’ yürüsün. Materyalist ya da metafizik dünya görüşü yanlılarının her ikisi de: evrende her yerin aynı olduğunu düşünürler. Biri doğa adına, diğeri tanrı adına, bu iki görüşte de insanın bedeninin nerede gömülü olduğu o kadar önemli değildir. Önemli olan insanın düşüncelerinin aydınlığının ne kadarının insanlara ulaştığıdır.

  'Kürtaj' ve Yaşam Hakkı Üzerine (Canip Doğutürk) 18 Haziran 2012 Toplum 

İnsanın kendi bedeni, kendisinde saklı ve özeldir. Kendisinden başka hiç kimseye, hele devlete ait olamaz. Eğer ki devlet insan bedenine, insanın ruhuna ve bedenine ait bir karara böylesine bir müdahale yapıyorsa ve bunu kamusal alana taşıyarak yaptırım gücünü artırmaya çalışıyorsa bunun adı doğrudan faşizmdir.

 

 



APTAL ŞARKI
Ana,
gümüş olmak istiyorum
Oğul,
çok üşürsün sonra
Ana,
su olmak istiyorum
Oğul,
çok üşürsün sonra
Ana,
yastığına işle beni
Oğul,
olur hemen şimdi

Söz: Lorca
Çeviri: Sait Maden
Müzik: RUHİ SU



 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Canip Doğutürk, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

 

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 03.12.2024 21:26:18