..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Ruhbilim > Fuat Türker




9 Nisan 2012
Ölüm Neden Tadýlýr?  
Fuat Türker
O halde tatmak ifadesinden kasýt, insanýn her hücresiyle hissettiðinin vurgulanmasý olabilir. Hem azabýn, hem serinliðin, hem ölümün insanýn her zerresine geldiðinin açýklamasý...


:AHBF:
Ölüm Neden Tadýlýr?


Her nefis ölümü tadýcýdýr; sonra Bize döndürüleceksiniz. (Ankebut Suresi, 57)

Yukarýdaki ayette olduðu gibi, Ali Ýmran Suresi, 185. ve Enbiya Suresi, 35. ayette de "Her nefis ölümü tadýcýdýr" buyrulur...

Ayette ölmekten neden ölümü tatmak olarak söz edildiði üzerine düþünelim. Rabb’imiz neden "tatmak" ifadesini kullanmýþ olabilir?.. (Kuþkusuz doðrusunu Rabb’im bilir.)

Kur’an’da tatmak ile ilgili ayetlere bakarsak, azabý tatmak ifadesi bulunan onlarca ayet olduðunu görüyoruz. Farklý olarak cennetten söz edilen bir ayette ise cennet ehlinin serinliði tattýklarýný bildiriyor Allah:

Orada ne serinlik tadacaklar, ne bir içecek. (Nebe’ Suresi, 24)

O halde tatmak ifadesinden kasýt, insanýn her hücresiyle hissettiðinin vurgulanmasý olabilir. Hem azabýn, hem serinliðin, hem ölümün insanýn her zerresine geldiðinin açýklamasý...

Þöyle de düþünebiliriz: Bebekler verilen her nesneyi hemen aðýzlarýna götürürler. Tadarak tanýmaya çalýþýrlar. Ölümü tanýma, bilme anlamýnda da tatma ifadesi kullanýlmýþ olabilir.

Ýnsan ruhu için ölmek diye bir þey yoktur; ruh boyut deðiþtirir ve sonsuza kadar yaþar. Asýl olan beden deðil ruh olduðu ve onun için de ölüm söz konusu olmadýðýna göre ölüm acý veya tatlý, tadýlacak bir þeydir.

Ýnsanýn sonsuzluðu arzulamasý için "geçiþ kapýsý" olan ölümü bilmesi gerekir ki sonsuzluðun ne büyük nimet olduðunu anlayabilsin. Sýcak soðukla, iyi kötüyle, aydýnlýk karanlýkla, tatlý da acýyla bilinir. Acýyý tadan insan, aklýna hep tatlýyý getirir. Aðzýnda kalan acý tadý hep hatýrlamasý, ayný þeyi tatmamak için bir uyarýcý/caydýrýcý olacaktýr.

Diðer taraftan, yenilen içilen her þeyden her insan farklý bir tad alýr. Kimse de bir diðerinin aldýðý tadý bilemez. Müminlerin canlarýnýn alýnma anýndaki güzelliði ya da inkâr edenlerin ölüm anýnda çektiði acýyý onlarýn baþýndakiler hissedemezler.

Ölen kiþinin görünüþte zorlukla can vermesi ya da ani bir kalp kriziyle uykuda bir anda can vermiþ olmasý bir kýstas deðildir. Ancak ölen kiþi inkarcý ise tadabileceði en kötü þeyi tatmýþtýr. Yanýnda bulunan kiþilerin gördüðü durumla, onun tadarak yaþadýklarý farklýdýr.

Ölüm aslýnda bir nimettir. Hayatýn zorlu ve aðýr yüklerinden bir tür kurtuluþtur. Allah’a derin aþkla baðlý mümini Rabb’ine kavuþturacak olan, ölümdür. Ölüm, cennete açýlan bir kapýdýr. Mümin için ölüm, cennete vesile olma, Rabb’ine kavuþma yönünde tadýlacak bir nimet anlamýndadýr.

Her nefis ölümü tadýcýdýr. Kýyamet günü elbette ecirleriniz eksiksizce ödenecektir. Kim ateþten uzaklaþtýrýlýr ve cennete sokulursa, artýk o gerçekten kurtuluþa ermiþtir. Dünya hayatý, aldatýcý metadan baþka bir þey deðildir. (Ali Ýmran Suresi, 185)

Dipnot: Yazým sadece tefekkürden ibarettir. Kuþkusuz doðrusunu Rabb’im bilir. Konuyla ilgili deðerli görüþ ve yorumlarýnýzla katkýda bulunursanýz sevinirim sevgili Arkadaþlar. Saygýlarýmla...

Fuat Türker, Cemaat.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ruhbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Deprem Sonrasý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Kur'an'daki Babalar
Onlarýn Fazlasý Var...
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.