..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




25 Haziran 2014
Cüzdan  
Mehmet Önder
Kýrk yýlda bir iyilik yapacaðýz!


:ABFG:
CÜZDAN

     

     Ýlçe pazarýnýn kurulduðu günlerden biri. Hoparlörden filan restorandaki canlý müzikten, falan satýcýdaki ucuz deterjan reklamlarýna; “Ayvacý geldi”den, yanlýþ yere park edilen araç plakalarýnýn sýralanmasýna kadar kýrk çeþit duyuru. Alýþýlmýþ þeyler ya, otuz dokuzuncu duyuruya kadar hiç kimse kýlýný kýpýrdatmadý. Þu gürültü bir dinse, diye beklendi. Ama o son duyuru! Ýþte o, gözleri faltaþý gibi açtýrdý. Ruhlardan bedenlere yayýlan sýcak bir duygu, sanki “Ýnsanlýk öldü mü? Git yardým et!” diye zorlamaya baþladý.
O son duyuru da neymiþ mi? O denli de önemli bir þey deðil caným. Þuncaðýz:
-Saygýdeðer halkýmýz, içi týka basa para dolu bir cüzdan kaybolmuþtur. Bulanlarýn zabýta müdürlüðüne teslimi rica olunur.

     …

     Ortalýkta bir hareket baþladý, görülmeðe deðer. O an anlaþýldý ki, bu memlekette insanlýk hâlâ ölmemiþ. Ölmek de neymiþ, dimdik ayakta duruyor. Pazar yerindekiler hemen aramalara baþladý. Kasaba dýþýnda, baðda bahçede olanlar iþlerini güçlerini býrakýp kasabaya koþtular.
Böyle bir zamanda durmak da ne demekti? Her yer didik didik edilmeliydi. O para bulunmalýydý. Her birinin içinde, yararlý olmak, içinde onca para bulunan cüzdanýný yitirmiþ bir insaný mutlu etmek isteði an be an daha bir depreþiyordu.

     …

     Bu sýrada cüzdanýn kaybolma olasýlýðýnýn en yüksek olduðu kasaba pazaryerine doðru koþar adým yürüyen iki kiþi konuþuyorlardý:
-Çok üzüldüm arkadaþ, kim bilir ne zoru vardý. Borç mu ödeyecekti, daha kötüsü icralarda malý mülkü mü satýlýyordu? Parayý zar zor derledi de alacaklýnýn suratýna çarpmaya mý gidiyordu, kim bilir? Ýþ dediðin sonra da olur, dedim, koþtum geldim.
Yardýmseverlikte öteki de birinciden geri kalmazdý:
-Onu dedim, beni beklemeyin; gün bu gündür. Bir kardeþimizin yardýma ihtiyacý var, dedim. Bu kardeþimiz kredi kartý maðdurudur kesin. Borç harç para buldu onu kapatmaða gidiyordu.
Her ikisinin de içinde geçen, cüzdaný baþkasýnýn bulamamasý, bu iyiliði yapmanýn kendisine kýsmet olmasýydý.



      Pazaryerinde iki tezgah komþusu da gözleri yerlerde cüzdan ararken, bir yandan da yitiren yurttaþ için hüzünleniyorlardý. Biri:
-Kim bilir ne derdi vardý? Aldýðý çekler sahte çýktý da, malýný mülkünü satýp borç ödemeye mi gidiyordu acaba?
Öteki esnaf da sanki yine kendini anlatýyordu:
-Deposuna hýrsýz girdi de yeni mal mý alacaktý acep?
      Keza bunlarýn da bu iyiliði yapmanýn kendilerine kýsmet olmasýndan baþka dilekleri yoktu.



Bu arada aramalara, pazara alýþveriþine gelmiþ iki köylü de katýlmýþtý, onlar da iyilik yapma aþkýyla yanýp tutuþuyorlardý. Birinci köylü:
-Üle bu efen, yeni traktör aldý da, eskisini sattý bunun birinci taksidini mi ödeyecekti ki?
Ýkinci bu düþünceye yüz vermedi:
-Yoh yahu! Tarlalarý satmýþtýr, oðlunun üstüne taksi alacaktýr. Dövlet mayýþýný veriyo. Bi daha mý gelcek bu dünyaya, minip minip gezcekdir.
Bunlarýn amacý da iyilik etmekti. Cüzdaný herkesten önce bulmak için ikisinin de gözü yerlerdeydi.



Bir baþka köþedeki iki kiþi de, tezgah altýnda, iyilik yapmak için çabalýyorlardý.
Bu kez gözleri fildir fildir saðda solda, önden gideni:
-Cüzdan týka basa dolu mu dediydi o hatun?
Arkadan giden yanýt verdi:
-Hee, týka dedi, bir de basa dedi.
Öndeki endiþeliydi, bir daha sordu:
-Bir daha bulundu mulundu diye ses etmedi, deðil mi?
-Etmedi.
-Aman etmesin! Kýrk yýlda bir iyilik yapacaðýz!



     Pazaryerindeki tezgahlarýn altý bile emekleyen insanlarla dolup taþmýþtý. Arada bir ayaðýna basýlýp, “Ciyaaakkk” diye ses çýkaran mý ararsýnýz, tezgahtan kafasýna elma armut düþüp de tadýna bakan mý? Ama, serde iyilik etme aþký var ya, hiç kimse pes etmiyordu. Artýk kasaba, kasaba deðil, bir uçtan bir uca cüzdan arama alanýydý. Aramalar pazaryeri ile de sýnýrlý kalmadý, yan sokaklara, mahallelere taþtý. Uðranmadýk çýkmaz sokak, kaldýrýp bakýlmadýk tekerlek altý kaldý.
Yalnýz aramanýn en yoðun anýydý ki, her zaman olduðu, önce “Galk”, “Gulk” diye sesler çýktý belediye hoparlöründen. Ayný kadýn konuþuyordu. Ama o ahenkli ses birkaç saat içinde nasýl da cýrtlak bir þey olup çýkmýþtý öyle:
-Deðerli kasabalýlar, aranan cüzdan bulunmuþtur. Ýlginize teþekkür ederiz.
Ýþte tam o anda bir uðultu yükseldi:
-Tüüüühhhh!


av.mehmetonder@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.