..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzel birþeyin fazlasý harika olabilir -Mae West
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tezler > Bayram Kaya




27 Eylül 2019
Beyin Nasýl Hýzlý Çalýþýr 2  
Bayram Kaya
Yani rahipler de týpký amigdala gibi bize "ölümden sonra hesap ta versen, sonuçta yaþayacaksýn", diyordu. Dýþ dünyanýn kolektif özneli üretimine karþýn egemence kiþi sahipli özel mülkiyetçi öznelerin akýl karýþtýran sizi etkileyip büyüleyen yüzlerce niceleyicileri vardý.


:IHF:
Akýl almaz denli küçük mesafelerden biri olan 100 mlyarda bir zaman da içine hapis olan kuantum zamaný, “güçlü çekim kuveti olarak belirliyordu”.

Bir toplumun nüfusu 100 milyonsa yüz milyon kiþilik içindeki bir kiþi 10-8 (yüz milyonda birdir). Ýþte kiþi toplumsal gücün 10-8 de biri olan 10 -8 bir kadar bir deðerle toplum içinde “kolektif biliþti gücü olan parça aralýktýr”.

Toplumun kolektif kuantum gücü kiþi kadar bu aralýk içinde kiþisi yetenek ve beceri ile beliriyordu.

Kolektif kuantum güç kiþiyi destekliyor, kiþide kuantum kolektif gücü destekliyordu. Toplum içindeki kolektif güç toplumsal gücün biliþti bir parçasý olan kiþisi yeteneði besler. Toplumsal gücü de kiþi zamanlý kiþi gibi parça aralýklar üzerinde beliren parça durumlar olarak düþünün.

Nasýl makro evrende ýþýk hýzý aþýlamayan bir hýz devim ise kuantum zaman da katodur desilyon zaman olarak kuantum zamanýn daha fazlasý aþýlamayan devim sürecidir. Ya da biz ölçüp biçemiyoruz.

Nasýl biz ýþýk hýzýnda hareket edemeyip, saatte ýþýk hýzýnýn üç yüz binde beþi olan 5 KM’lik bir hýzla ýþýk hýzý içinde kapsanan 5 KM’lik deðerle gidiyorsak; yine bu 5 KM’lik deðer katodurdesilyon olan kuantum devimli niceli sayý içindedir.

Yani makro dünyanýn devimleri asla katodor desilyon sayýlarla ifade edilir bir hýz olmayacaktýr.

Fakat bir harddiskin saniyede 7200 kez devinmesi bir roketin saate 60 000 km hýzla gitmesi, bir insanýn saatte 5KM gitmesi katodur desilyonu veren sayýlar içinde olmakla biz ister istemez kuantum zamana doðru akýþ yapan devinme içindeyiz.

Bu durumda ilk aþamayacaðýmýz hýz ýþýk hýzý engeli olacaktýr. Ama beyin metabolizma ve toplum sanki bunu aþmýþ gibidir.

Örneðin dünyamýzda 8 milyar insan vardýr. Yan yana durun 3 kiþi, 1M’lik bir aralýk kat etse 8 milyar kiþi 2 milyar 666 milyon 666 bin 666 metrelik bir uzunluk oluþur.

Oysa ýþýk hýzý saniyede yaklaþýk 300 000 KM’dir. Yani üç yüz milyon M. Oysa yan yana dizili 8 milyarkiþilik insan eylemini ýþýk yaklaþýk 9 saniyede kat edecektir.

Buradaki paradoks þudur. 8 milyar insan bir anlýk bir saniyelik zaman içinde 2 milyar 666 milyon 666 bin 666 metrelik bir hzla ortaya çýkamaz.

Ancak bir kes ortaya çýktýklarý zaman da adeta her bir saniyede teorik olarka ýþýk hýzýndan 9 saniye daha önde bir hýla belireceklerdir.

Yani milyarlýk nüfuslarla kolektif devimin hýzý bir kes ortaya çýktý mý; teorik olarak hep ýþýk hýzýndan fazladýr (bir süre sonra organik devim toplamý ýþýk hýzýndan hep fazladýr.

Ama kolektif devimli toplam hýzýn, ýþýk hýzý gibi sürekliliði yoktur. Kolektif devim ne olursa olsun toplamsaldýr. Iþýk hýzý anlýktýr, Kendisidir, Süreklidir ve 300 000 KM ile parçalýdýr. Kolektif hýz deðiþkendir. Iþýk hýzý deðiþken deðildir vs.

Kolektiflik ve kolektif birim zaman, kuantum dünyaya ve kuantum iþleyiþe açýlan bir kapý olmakla, kiþi üstü; insan üþüt olup, toplum ya da kolektif içi bir düzlemdir. Ýþte insan (kiþi) üstü budur.

Kiþi ortak akýl, ortak eylem, ortak paydaþ ve kolektif birim zamaný ortaya koymakla KÝÞÝ ÜSTÜ (ÝNSAN ÜSTÜ) olmuþtu. Buradaki insaný kiþi olarak kabul etmek zorundayýz çünkü insan da kiþi üstü oluþun içindeki; kiþi üstü oluþla bir biyo kültürel oluþmadýr. Kiþinin evrimi, kolektif sosyal oluþ ile kiþi üstü ile olasý olmuþtu.

Gelecekte olacak olan evrim ise hiçbir zaman kiþi ya da insan üstü deðil toplum üstüdür. Kiþi ya da insan inþanýn kendisi deðil, aksine inþanýn öznel eylemli etkin ürünüdür.

Kiþi ya da insan üstü oluþ, kolektif toplum oluþtur. Kolektif birim zamanlý oluþtur. Kolektif üretimle oluþtur. Ýnsan toplum deðildi. Gelecekteki inþa toplum sal envanterlerle olacaktýr. Ýnsan bu envanterin içindedir ama insan envanterin kendisi deðildir.

Kiþi üstü oluþ; kolektif akýl, kolektif paydaþ, kolektif bilinç, kolektif enerji ve kolektif yetenek vs. olmakla; kiþiyi ve kiþileri kiþi üstü yani üreten teknik teknolojik bir kolektif toplum yapmýþtý.

Týpký uçaðý yapan, topraðý ekip diken, elektriði bulan vs. süreçlerde olduðu gibi kuantumu da kiþisi akýl deðil, kolektif ortak akýl bilip bulur. Kiþi (insan) üstü oluþ buydu.

Din adamlarý insan üstü ya da kiþi üstü oluþ içinde kiþi olarak kalan özne (bencilik) ve öznel eylemliliktirler.

Oysa kiþi üstü olanlar, kolektif özne (özgecilik), kolektif eylemli, kolektif ve ortak akýl ile kendi dýþlarýnda kendilerinden baðýmsýz oluþmalarla baðýntýlýdýrlar. Oysa din adamlarý hayali ve firari kontrol edilemez düþüncelerine baðlýlýkla, güya yaþarlar.

Din adamlarýndaki bu groteskilik bütüne ait eksiði din adamlarý hayalleri kadar uydurmalarýyla tamalar. Kolektif akýl ile kuantum nicelikler zamaný gibi davranan insan üstü; insan mantýðýna göre som ve somut makro düzlemle Planck zamaný üstünde gerçeklikler alemidirler.

Ýnsan üstünün insan olmadýðýný unutmayýn lütfen. Ýnsan üstü, kiþiye kiþi dýþý olukla karþýlýk gelendir. Ýnsan üstü içindeki kiþi görünüþte kiþidir. Ýzafiyet teorisiyle düþünsel baðlamla ve uçaða binen, android telefon ve TV. kullanan, uzaya giden eylemsel kullanýmla asla ve asla kiþi olmayýp, kiþi sosyal kolektif ile aþkýnlýk bir karakterdir.

Üst üste çoklu zamanýn ayný anda Planck zamanýna en yakýn ve en uzak birçok devinmeleriyle ayný anda olmakla, akýl almaz denli beyin iþleyiþi hýzlýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beyin Nasýl Hýzlý Çalýþýr 1

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.