..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > GAYE DÝLEK GEZER




8 Mart 2022
Kadýna Bakýþýn Kör Noktasý (Kadýnlar Gününe Özel)  
KADINA BAKIÞIMIZ NEDÝR, NE OLMALIDIR?

GAYE DÝLEK GEZER


Kalbimin en orta yerinde bir vaveyla! Bir an sustum, sustum sustum! Çünkü ruhum bedenime, bedenim ellerime geçmiþ durumdaydý. Toplum saðýrlýðý, bilinç körlüðü de adýna, ne dersen de iþte! Bunlardý beni üzen þeyler. Beþ duyu neden yetmiyordu? Ne zaman ki bu kör noktayý yýkacaðýz iþte o günü kadýnlar günü olarak kutlayacaðýz. Çekin ellerinizi kadýnýn üzerinden! Rahat býrakýn ki toplum düzelsin. Unutmayýn ki mutlu toplumlar, mutlu kadýnlarýn yarýnlarýdýr. Kadýnlar ki yarýnýn analarýdýr. Çekin kör algýlarýnýzý çekin! Çekilin ki Analarýn omuzlarýnda yükselsin toplum. Çekilin!


:GFA:
KADINA BAKIÞIN KÖR NOKTASI

https://www.youtube.com/watch?v=WdI1Y7KKpDQ ( yazýdan önce ve sonra izlenebilir.)

Kadýnýn deðeri yoksa sadece þiir mýsralarýnda, sahtelik kokan o kuru yazýlarda, yoksa erkek hayallerinde mi gizliydi?

Ah kadýnlar günü, aklýma gelir kadýnýn dünü, bugünü.

Kalbimde sessiz bir vaveyla! Bir bir geçiyor gözümün önünden þiddet gören ve ölen kadýnlarýn her biri.

Tarih, yazdýranýn tarihidir. Kadýnýn tarihini nasýl yazacaðýz anlatsana?

Sahi kadýn neydi?

Kadýn bizler için sözde her þeydi ama isimsizdi oysa savaþta kat kat gömlek giymek zorundaydý bir yerlerini gizlemek adýna, savaþtan dönmek istemezdi, o meþhur damgayý yememek adýna. Romanlara konu olmuþtu kadýnýn bu yaþadýklarý. Kadýn savaþta askerdi, çocuðuna ana, eþine diþiydi. Tarihi yönlendiren de yine kadýnlardý. Kadýnlar ki her liderin gizli dünyasýnda ve de ilham kaynaðýnda. Bu yüzden anlaþýlamadý belki de kadýn çünkü her yerde ve her þeyde vardý. Rolleri çoktu ve zordu. Nedense analýk rolü en son akla geliyordu çünkü akýllarda kadýn hep diþilik simgesiydi oysa duygularý içinde o da bir insandý ve toplumun her sahasýnda o da vardý. Kadýnlarý anlamak zor dendi ve kadýnlara yaklaþým tarih boyunca hep ''kör bakýþ noktasý'' oldu.

Kadýný anlamak zor muydu gerçekten?

Kadýný anlamak mý istiyorsunuz çok basit, çýkartýn gözünüzdeki lensleri, çýkartýn güneþ gözlüklerini, dikin egonuzun
söküklerini, yok edin hazlarýnýzýn o nefsi deliliklerini. Annenizi getirin aklýnýza, çocuðunuzun emzirildiði hâlini, cephelerdeki kahramanlýðý, git evlât git ya gazi ol ya þehit diyen eþsiz özveri ve fedakârlýðý.

Kadýna biraz da çok sesli yaklaþým getirelim ne dersiniz.

Sanmayýn çok þey ister kadýn önce güvenmek, kendini dünyadaki tek kadýn gibi hissetmek ister. Unutmayýn ki kadýn kadýn olduðunu anlamak, anlaþýlmak ister. Anlaþýlmadýðýnda ise yalnýzlaþýr.

Ne yapsýn kadýn her yerde sahtelik, sevgiler þehvetlik, ömürler þiddetlik, anlayýþlar gerilik. Herkes mutluluk oyununda ve de güç savaþýnda, hislerde sefillik..

Bedenler yakýnlaþtýkça ruhlarýn uzaklaþtýðý çýkar arenasýna dönüþtü evlilikler, sosyolojik bir sorun oldu iliþkiler. Sadece dilde kaldý seviþler, önem veriþler.

Her baþarýlý erkeðin ardýnda bir kadýn vardýr denilir. Lafta!

Bu söz doðru desem inanýr mýsýnýz?

Einstein’in eþi bir Matematik dehâsýydý ama kadýn sonuçta hem de bu büyük zekâsýna raðmen yok olan bir kadýn, adýný bile bilen yok. Adý ''Mileva Mariç''. Deneysel fizikte daha yüksek not alýyordu. Kimi biyografa göre eþinin çalýþmalarýna o yön veriyor hatta makalelerinin bazý bölümlerini tamamýyla o yazýyordu. Unutulan belki de yok sayýlan kadýnlar arasýna o da katýldý.

Diyeceksiniz ki erkeðin kadýna yaklaþýmý biraz da genetik iþidir.

Nedir bu genetik?

Gen/ et/ik bakýn sözcükler bile bakýþ açýsýna göre þekilleniyor ister genlerinizi hâkim kýlýp kadýný bir et parçasýndan ibaret görürsünüz yani gen- et diyorum ben buna ya da o meþhur genlerinizle etiði, ahlâký seçersiniz.
Gen/ETÝK

Kadýnýn kendine has bir rengi, dokusu ve de aydýnlatmalarý vardýr ama ne yazýk ki kadýna bakýþýn bu kör noktasýyla kadýný evladýndan, kadýný annesinden ve kadýný bizden çaldýlar. Yaþayan birçok kadýnýn da umutlarýný, geleceðe bakýþýný, gelecek sevdasýný ah acýmadan elinden aldýlar.

Yetmez mi bu kadar þiddet, yetmez mi bu kadar vahþet?

Kalbimin en orta yerinde bir vaveyla! Bir an sustum, sustum sustum! Çünkü ruhum bedenime, bedenim ellerime geçmiþ durumdaydý. Toplum saðýrlýðý, bilinç körlüðü de adýna, ne dersen de. Ýþte bunlardý beni üzen þeyler. Beþ duyu neden yetmiyordu?

Aklýmýn ipleri gevþemiþti çünkü hislerimin kuþatmasýna esir düþmüþtü yarým cümlelerim. En hassas noktamdan, kadýn yanýmdan tutuþmuþ ve akan kanda umutsuzluðumu içmiþtim umuduma yenilerek. Sanýrým satýrlarýn kahramaný sanmýþtým kendimi. Her kadýn ayný þeyleri hisseder biliyorum. Yine de insanýn yaþamadýðý bir acýyý anlamlandýrmasý zordur ama duygularýmda sahiciyim. Karakteriyle var olmaya çalýþan milyonlarca kadýnýn sesiyim!

Sadece mezarlara bakma, o kör noktaya bak, iyi bak çok iyi bak cesetlerimiz orada çünkü.

Haydi kendine gel dedi ruhum, ruhun ölürse içindeki o deli þarkýlar, söylenmemiþ mýsralar hepsi yarým kalacak. Sen bir kadýnsýn, kadýn olmak hünerdir. Kalk ayaða savaþ! Empati saati bitti dön gücünün demine dedi bir ses. Sonra bir kahve yaptým kendime döndüm yine tefekkür hâlime. Biraz sonra yine varoluþuma, hem de çok daha güçlü bir þekilde döneceðim.

Kadýn olmasaydý diye mýrýldandým, evet evet olmasaydý? Kadýnsýz bir dünya düþünün haydi düþünebiliyorsanýz. Kadýn olmasaydý erkekler gücünü kime ispata çalýþacaktý? Soylu savaþçýlar, o yiðit kahramanlar söyle nasýl doðacaktý? Kadýn eli deðse keþke karanlýklara. Tüm bu sorunlar yerle bir olsa. Keþke! Çünkü kadýndýr evrenin rengi, iksiri, kadýndýr kainatýn doðuþ simgesi çünkü ne zaman bir kadýný okusanýz içinde bir bebek doðar, gülümser.

Kadýn ne kadar aþaðý çekilirse toplum da o kadar alabora olur. Kadýna birkaç çift iltifat etmekle onca ölümün diyeti ödenecek mi sanýyorsunuz?

Mutlu kadýn mutlu çocuklar demektir.

Kadýnlar günün kutlu olsun þeklindeki kalýplaþmýþ düþünceleri bir yana býrakýp kadýna bugün farklý pencerelerden ayrý bir parantez açalým. Sonra da tüm o karanlýk ve puslu düþünceleri, bakýþ açýmýzýn o kör noktasýný ivedilikle atalým, aydýnlanalým.

Yetmez mi bu kadar gaflet, ihanet?

Nöronlarýmýn oksijeni bitmiþti çünkü hislerim geçmiþin muhasebesine yenik düþmüþtü. En hassas noktamdan kadýnsý yarýnýmdan vurulmuþ, geçen zamanda hiçbir þeyin deðiþmediðini görerek karamsarlýk içmiþtim hem de en güzel hayallerime yenilerek.
Sanýrým yaþananlarýn kurbaný sanmýþtým kendimi. sanmasam ne çýkar! Ben de bir kadýn deðil miyim? Nasýl hissetmem onlarý. Her kadýn ayný þeyleri hissediyor biliyorum, dalgalandýkça duygularým aklýmýn kayboluþlarýnda deviniyorum.

Dilimden ayný cümle dökülüyor yine.

O þatafatlý sözlere kanma, o kör noktaya bak çok çok iyi bak, cesetlerimiz orada çünkü.

Ne zaman ki bu kör noktayý yýkacaðýz iþte o günü, kadýnlar günü olarak kutlayacaðýz.

Çekin ellerinizi kadýnýn üzerinden artýk! Rahat býrakýn ki toplum düzelsin.

Unutmayýn ki mutlu toplumlar, mutlu kadýnlarýn yarýnlarýdýr.
Kadýnlar ki yarýnýn analarýdýr.
Çekin kör algýlarýnýzý!
Çekilin ki
Analarýn omuzlarýnda yükselsin toplum.
Çekilin!

Sesiniz olmaya çalýþtým canlarým. Yüreði, sesi, rengi güzel kadýnlar, günümüz kutlu olsun!


Gaye Dilek GEZER.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitaplar Ölmesin
Biz Olmazsak
Bakýþ Açýmýzýn Kelam/kalem Ucu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Leylim Ley
Bin Yalan Bir Doðru (Sohbet Tadýnda)
Diriliþ Destaný Çanakkale
Sevgi - Li Edebiyat
Geliþtiri
Ego Deneyi/mi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sessiz Konuþacaðým [Þiir]
Yaþama Bakýþ [Þiir]
Gelir misin Yar? [Þiir]
Öteler Ötesinden (Manevi Þiir) [Þiir]
Nokta Tutulmasý [Þiir]
Acý Duymasýn Kalbin (Öldürülen Kadýnlara Ýthafen) [Þiir]
Sen Çanakkale'sin [Þiir]
Sen de Unutursun [Þiir]
Nedensiz Veda [Þiir]
Affet Sevdiðim (Mizahi) [Þiir]


GAYE DÝLEK GEZER kimdir?

Gayretler bitmedikçe GAYELER, GAYELER bitmedikçe gayretler bitmez. Hiçbir yazýmýz paylaþýlmadan geliþmez. VAR OLSUN güzel okurlar!

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmeyi sevmiyorum ama Simyacý romanýný ilk okuduðumda yok artýk sanki ben yazmýþým deyip yazarýn burcunu araþtýrmýþ ve ayný burçtan olduðumuzu görmüþtüm þaþýrarak.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © GAYE DÝLEK GEZER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.