Bütün sanatlarda insanı şaşırtan bir yan vardır. -Alain |
|
||||||||||
|
Ismail´in dudaklari titriyordu, az önce kestigi dananin sol arka bacaginin vuruslarini seyrederken. Hayvan canini verdikten sonra kaskati kesildi. Gözlerini akip giden kan akintilarina dikmis bakiyordu hareketsiz. Sag elinin parmaklarini gevsetmek istediginde, avucuna yapismis bicak sapini kendi iliklerinde düsledi birden ve ürperdi. Sicak kan sogudukca peltelesiyordu.Taslara bir kova su bosaltti ve merdivene oturdu. Kibrit sesiyle birlikte bir bebegin cigliklarini duydu kapi önünde.Ben dogmadan önce, babamda böylemi beklemisti beni diye düsündü. Bircok peygamberin oglunun babasina inanmadigi gibi. Can bir ömürlük degil. Ben dogmadan önce baslamisim yasamaya, daha babam bile bir cenin degilken babasinda. Daha daha önce, cok önce. Tanrilar yaratilmamisti ama ben vardim. Yasamimin baslangici bu dünyanin varolusunla ayni yasta.Dogmak degil yasamin baslangici ve ölmek sonu degil. Kan topraga girdi ve köke indi ve o kan bir karanfil olacak belki. Sen ciceklerin icindeki gizli suretleri göremeyeceksin ve göremedikle- rini yok sayacaksin ve yoklar senin icin olmayanlar olduguna göre varolani bulamadigini da hicbir zaman ögrenemeyeceksin. Kafa karistirici ve belki de cok anlamsiz bir baslangic gibi gelebilir sana bu yasam baslangici anlatisi ama unutma ki; her anlamli bir sonun, anlayamadigimiz bir baslangici vardir. Dere kenarindaki tek odali gecekondunun icini cinlatiyordu bir avuc kadar bir bebek. Bir can giderken bu dünyadan yeni bir can geliyordu. Doganin ölümsüzlügünün en güzel ve en gercek gösterisi. Ölen dananin gözleri hala canliydi ve bebegin gözleriyse hala yumuk, Ismail`in bicagindan hala kan damliyordu. Kan damliyordu anamin apisarasindan ve kan damliyordu göbekbagimdan. Ebemin, burusuk ama bilge ve cana dokunan ellerinden kan damliyordu. Ben dogdmadan önce dünya kaniyordu. Ben dogmadan önce doganin gözü kördü, yapraklarin dili yoktu ve sacsizdi bulutlar, koskoca cöldü okyanuslar. Gelirken gökkusagini beraberimde getirdim. Biraz yasam getirdim, umut, sevgi getirdim beraberimde.Az degil getirdiklerim, hepimize yetecek kadar. Hepimize yetecek kadar mutluluk ta getirdim. Meleklerin kalbi atese dayanikli olsaydi gidip cehennemi söndürürlerdi. Yakici ve yanici oldugumuzu bildigim icin beraberimde, icinde denizler, okyanuslar,dereler, irmaklar barindiran bir yürek getirdim. Herseyi beraberimde getirdim ve getirdigim herseyi yasama verdim. Dedim ya; meleklerin kanatlari atese dayanikli olsaydi. Ben dogdugumda dünya kaniyordu, yasadigim sürece ben kanadim ve simdi öldüm gidiyorum. Gidisime aglayan tanrilarin gözleri kaniyor. Imamin elleri soguk sudan burusmustu, sakalini sivazlarken simdiye kadar yikadigi ölüleri düsünüyordu, saymamisti gerci kac merhumu abdestledigini ama bir gercek vardi ki; simdiye kadar yüregi böyle kursunlanmis bu kadar kan akitmis bir ölüyü yikadigini hatirlamiyordu. Ölü adamin bagrindan hala kan siziyordu, Iki omuzunun üstünde simdiye kadar yine hicbir ölüde görmedigi, iki kara yanik oyuk vardi. Sicak kan sogudukca peltelesiyordu, elindeki masrapadaki suyu ölünün ayaklarina bosaltti. Yikadiginin ölü bir melek olacagini düsünmesi sanki onu dinden cikaracakmiscasina irkilerek sesli bir besmele cekti. Kendi kaninin böyle akmamasina dua ederek uzaklasti. Bir melegin yerinde olmak istememekle cenneti teptigini bilseydi bu son duasini geri alirdi. Zaten meleklerin kani bundan durmadan akiyordu, ugruna kanat yaktiklari bile onlarin yerinde olmak istemiyordu. Ben öldügümde dünyaya yeni bir melek iniyordu.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Murat Kayali, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |