..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeğin dili çok yalın. -Euripides
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > İronik > Murat Kayali

15 Aralık 2006
Dallamalardan Sallamalar – Komedi  
Murat Kayali
Dikkat! Söylediğim gibi, burası ciddi insanların ülkesi. Bu bilgiyi size yazdıklarımla beraber vermek istiyorum, kulak verin lütfen. Eğitim, hoşgörü, insanlık ve zeka düzeyi düşük toplumlarda, komedinin zirvede olduğu bir noktada olaylar hiç beklenmedik bir şekilde, bir faciaya ve büyük bir trajediye dönüşebiliyor, aman dikkat! Burasi ciddi insanların ülkesi, korkusuzca gülebileceğinizi sanmayın…

:CCFC:

Komedi yaratmak zor bir iş degil.
İnsan pisikolojisi üzerine sağlam gözlemleriniz varsa, trajedik durumları irdelediğinizde, komedi
denen durum kendiliğinden ortaya çıkar.
Trajedik durumları irdeler ve onların üzerine eğilirken, gözardı etmemeniz gereken ahláki ve etik kurallar vardır.
Bu kurallara uyarak, şahısları rencide etmeden bu komedik nüanslari o olayların içinden tutup çıkarabilirsiniz.
Asıl komedi bireysel değildir. Asıl komedi toplumsal ve konumsal komedidir. Bireyle dalga geçmek ve onu alaya almak,
komediden daha çok bir palyançoluktur. Konumsal komedi kişiye yönelik olmayıp, olayların içinde kişileri de barındıran
gerçeküstü bir durumdur, inanılması zordur ve yer yer gerçektir ama buna rağmen gerçekdışıdır, inanılması zordur.

Komedi, sürreal (gerçeküstü) bir olasalıktır.
Örnek veriyorum;
İbrahim Tatlıses´i hiç sevmeyen bir kişiyle, uzun uzun tartışmanız yerine, yaratıcılığınızı kullanarak, şöyle bir enstantene
yaratırsanız ne olur?
-     Dün gece anneni İbo Show´da gördüm, ağlıyordu.
O kişinin bütün savunma mekanizmalarını bir anda yerle bir edeceksiniz, bu kesin. Hangi birine karşı savunmaya geçsin ki?
İç dünyasında bir karizma yıkımına uğramasını nasıl tamir edeceğini bilemediği bir şaşkınlığa düşüverecek.
Sizin söylediginiz bu imkansız olayın, imkansızlığını size anlatmak için ne savunma seansları düzenleyecek.
İşte komedi burada başlıyor, zekanın devre dışı kaldığı noktada,komedi, zekanın doruk noktasına ulaştığı noktada da başlayabilir.
İnsanlar sallamaları ciddiye aldılarmı, yandılar, sallamakta zor birşey değil biliyorsunuz. Ciddi bir ülkede yaşayan ciddi insanlarla
beraber yaşadığımız için de işimiz hiçte zor değil. Atıyorum, atabildiğim kadar. İspatlasın deyyus öyle olmadığını, bende burada
katılayım gülmekten.

Komedi, sürreal (gerçeküstü) sandığımız bir gerçektir.
Örnek veriyorum;
En son yaşadığımız THY olayı. Haber gerçek, durum komedik ama gülmeye müsait değil, burada rencide edilen bir şahıs değil,
koskoca bir ülke ve insanları. Olay sonunda bir kişinin (aslında birçok kişinin) deyyusluğuna veriliyor ve başlıyoruz gülmeye.
İnanılmaz komedik bir durum var ortada. Olayı başından izlediğinizde, ne kadar çok çaresizlik halkalarının birleşerek bir sürreal durumu
gerçeğe dönüştürdüğünü görüyorsunuz.
Şimdi havaalanlarında üstüne kırmızı çizgi çekilmis deve resimli trafik işaretlerini düşlemeniz, hiçte yersiz değil.
Burası ciddi insanların ülkesi.

Dikkat!
Söylediğim gibi, burası ciddi insanların ülkesi.
Bu bilgiyi size yazdıklarımla beraber vermek istiyorum, kulak verin lütfen.
Eğitim, hoşgörü, insanlık ve zeka düzeyi düşük toplumlarda, komedinin zirvede olduğu bir noktada olaylar hiç beklenmedik bir şekilde,
bir faciaya ve büyük bir trajediye dönüşebiliyor, aman dikkat!
Burasi ciddi insanların ülkesi, korkusuzca gülebileceğinizi sanmayın…

Murat Kayali

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İronik kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dallamalardan Sallamalar I
Dallamalardan Sallamalar II

Yazarın öykü ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölü Harfler Tapinagi
Her İnsanın Bir Meleği Var
Dilagáh / Dilaltindan Cikis Ani
Selvi Dalında Bir Kelebek
Yol Ortasında
Belleğin Kara Kutusu
Ben Dogmadan Önce
Havana´da Yağmur
Dilagáh / Söze Giris Ani

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Poşumda Yüreğinin Kokusu Kaldı [Şiir]
Aşk Uçurumları [Şiir]
Avucumda Kendi Söylediklerim [Şiir]
Saklısındayım Aşkın [Şiir]
Bu da Benim İnsan Kusurum [Şiir]
Güle Benzer Bir Avuç Külüm [Şiir]
Kalp Üstüne Kalp Konur Mu? [Şiir]
Tekrar Geldim Tekrar Gidiyorum [Şiir]
Aşk Yükleniyor; Lütfen Bekleyiniz… [Şiir]
Fil ve Kelebek [Şiir]

Murat Kayali kimdir?

Ressam / Yazar. Murat Kayali, 1963 Bursa doğumlu. Almanya’nın Radolfzell Am Bodensee şehrinde yazın ve resim çalışmalarını sürdürmekte. Frankfurt’ta Ambiente Sanat Fuarı dahil, çesitli şehirlerde yirmiyi aşkın kişisel sergileri açıldı. Şiir yazmaya seksenli yıllarda, ilk olarak Tarık Buğra’nın, Tercüman gazetesindeki şiir köşesinde başladı. Zaman içinde çeşitli sanat-edebiyat dergilerinde şiirleri yayınlandı. İlk Öyküsü, “İstasyonun Arka Yakası” almanca olarak 1991 yılında, Dortmund İnternasyonal Danışma Merkezi tarafından, otuz yıllık göç dolayısıyla çıkarılan okuma kitabında almanca olarak yayınlandı. 1996 yılında, ilk dönem şiirlerini “Gökkuşağının Altından Geçerken” isimli şiir kitabında topladı. Aynı isimli şiiri, Mısra dergisi-Yılın Şiiri 1996 seçildi. Sanal ortamda çalışmalarını www. artkayali. de adresli sitesinde sunuyor. Kendisiyle yapılmış söyleşiler, www. almancilar. de ve www. kozmopolit. de sanat dergilerinde yer almakta. Başta İzedebiyat olmak üzere, çeşitli sanal edebiyat sitelerinde şiirlerini paylaşmakta.

yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Murat Kayali, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.