..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > Tayyibe Atay




28 Mart 2003
Savaþ, Korku, Ölüm!...  
Tayyibe Atay
Ey tarih bildiðim tek dostum; Atatürk’üm! Mustafa Kemal’im; Paþam!...


:BFDI:
Savaþ, korku, ölüm!..

Bizim kuþak pek bilmez bu üç sözcüðün anlamýný!..Çünkü bizim kuþak uzak doðduk,uzak yaþadýk bu güne kadar bu üç sözcüðe hayatý...Ama bugün farklý!.Bugün tanýþtýk onlarla...Önce adýný öðrendik, sonra da anlamýný!..Gerçi okumuþtuk tarih kitaplarýnda;kaç meydan savaþýný kazandýðýmýzý, kaçýný kaybettiðimizi...Kazanmak neydi? Kaybetmek neydi? Bir türlü anlayamadýk ikisinin de ayný þey olduðunu. Neden kazanmýþtýk sanki Mohaç’ý,Preveze’yi;Varna’yý,Malazgirt’i?...Ve neden kaybetmiþtik Prut’u, Ýnebehtý’yý, Ankara’yý?!..Hem kazandýklarýmýzla, hem kaybettiklerimizle akmadý mý kanlarýmýz?!..Aðlamadý mý analarýmýz?! Yýkýlmadý mý ocaklarýmýz?!..Yanmadý mý sular bile!...Bu pencereden bakýnca ‘savaþ bana göre deðil!’ demek geçiyor içimden. Üstelik tarihin o sayfalarýný okuduðum, öðrendiðim için piþman oluyorum...Bana ne savaþ denen illetten!..Ben insan gibi yaþamak istiyorum sadece; kendime göre özgür, kendime göre nefes alarak...Televizyonun savaþý anlatan bütün kanallarýný kapatýyorum bu yüzden...

Lakin!..

Kurtuluþ Savaþýmýzýn neden yapýldýðýný; bana neler kazandýrdýðýný düþünüyorum; içim açýlýyor...’Bu savaþý iyi öðrenmeli, iyi ezberlemeli ve öðretmeliyim’ diyorum. Çünkü özgürlüðümü yeþerten, bana yaþama hakký veren, insan olma bilinci kazandýran, çaðdaþlýk yolunda ýþýk tutan bu savaþlar hiç unutulmasýn istiyorum.

Ve bugün 19 Mart 2003!..Yeni bir savaþla tanýþan Dünya korku içinde. Soyutlamak olur mu hiç, ben de korkuyorum. ”Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” diyerek milletime barýþ yolunda ýþýk tutan sözlerin sahibini düþünüyorum ; yalýn,kendimce...Özür dilerim Atatürk’üm! Sana verdiðim sözü tutamadým bu kez..Öyle bir çýkmazýn içine sokuldum ki, duyma istersen!...Çanakçýlar, çanak yaptý çanak isteyenlere yani;..senin bana emanet ettiðin yarýnlarý düþünmeyip...Ýþte 19 Mart 2003!..Ýþte savaþtayým!..Kaç ocak yýkýlacak, kaç can düþecek topraða?!..Kaç ana aðlayacak; kaç sevda bitecek ölümle!?..Kaç çocuk anasýz babasýz kalacak; yada, kaç anne baba çocuksuz!?...Susacak þüphesiz kuþ sesleri, daðlar yýkýlacak, toprak yarýlacak...Þehirler, köyler, kasabalar yok olacak hatýralarla beraber...Biliyorum Atatürk’üm!!..Senin ayaklarýn, senin gözlerin, senin ellerin,senin düþüncelerin ateþler içinde kalacak bir daha!..Affet bizi lütfen!..Affettiðini bilelim ki; çýkar bizi bu savaþýn içinden...

19 Mart 2003 ya bu gün!..

Sadece bir kez dokunup geçtik savaþ denen illete; 1974 Kýbrýs Çýkartmasý’nda. ”Ayþe tatile gitmiþti”, hala da dönmedi oradan!...Özlemedik (di) zaten.. Ayþe’miz orada ama, ”GÝT ARTIK” diyenler çoðaldý bu günlerde..Ne halse!..Geri gelip gelmemesi konusunda “çanakçýlar” karar veremedi gitti bir türlü!..Diril be Atatürk’üm!..Diril de bir yol göster bize!..Sen olsan ne yapardýn?

Benim ilk korkum; senin öldüðünü öðrendiðim gün duyduðumdu..Yani ilk okulun, ilk sýnýfýnýn 10 Kasým günü!..Ýlk þiirimi okurken aðlamýþtým!..Her damla gözyaþýmda, seni kocaman bir deniz yapýp yüreðimde sakladým...Köpük köpüktü bakýþlarýn dalgalarýnda beyaz!...Masmaviydi uzaklarým!..Çýðlýklarýnda bile barýþý soluyordu martýlar!...Balýklar kadar hürdüm!...Lütfen!..Çýkar beni bu denizden; bir daha aðlayayým!..Aðlayayým ki yeniden bir deniz ol bana, yeniden sil gözlerimi!...Seni, ellerini, milletimi saran kollarýný, fikirlerini unutmayayým!..Fikirlerinin derinliðine at beni!..

Bugün 19.Mart.2003!..Bugün ikinci kere korktum!..Hani muhtaç olduðumda imdadýma yetiþen damarýmdaki kan var ya; onu çaldýlar bugün! Gene aðladým!..Barýþa maya olamadýðý için!...

Ölüm beni korkutmaz elbet!
Özgürlüðüm, topraðým, bayraðým içinse eðer!..

Ölüm beni korkutmaz elbet!
Onurum, namusum, bebeðim içinse eðer!..

Ölüm beni korkutmaz elbet!
Ýnsan gibi yaþayýp, insan gibi topraða düþtümse eðer....

Oysa bu gün son kez korktum ölümden;
Çocuk olup aðlayamadýðým için,
Kuþ olup uçamadýðým için,
Balýk olup yüzemediðim için,
Aðaç olup açamadýðým için,
Barýþ olup saçamadýðým için....

Ey koca insan!..
Ey çaða mührünü vuran!..
Ey topraðým: Anadolum, Trakyam!..
Ey kanlarý ay olup, yýldýz çakan!...
Ey alýnyazým, kývancým, gururum!..
Ey tarih bildiðim tek dostum; Atatürk’üm!
Mustafa Kemal’im; Paþam!...

Baðýþla ve sil gözlerimi...
Yüzüne bakamýyorum bu akþam...

Bu akþam,
Sabah olur mu hiç!?..
Doðar mý güneþ, heybesinde hayat ve barýþla gülerek
Yemyeþil daðlarýn ardýndan!..

Sana soruyorum Atam (!)!....
Lütfen yanýtsýz ve çaresiz býrakma beni!..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Savas, Korku, Olûm
Gönderen: Yakup YURT / Brüksel - Belçika
8 Ekim 2003
Ne elestirmesi kardesim.Helal olsun sana. Diline ve gonlune saglik. Olaylari benim gibi algiliyor, fakat benden çoook daha guzel ifade ediyorsun. Ama sunu da iyi bilki neslimiz tukeniyor bizim yavas yavas... Maalesef uluslararasi kirli sermaye biz Turkleri de satin aldi. Direnenlere ise, yani sen ve ben gibilere, hinzir hinzir guluyorlar. Kendimizi klasik saniyorduk, ama modamiz geçti de biz mi farkinda degiliz acaba... Sevgilerimle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pes Yani
Þimdi Efendim
Oy Anam Oy
Gerçeðe Aykýrý Ýþler
Baþý Örtük Eþek
Çeþitleme Aþk
Seçimin Þeyleri
Ispanak
Kabarttým Küfür Sözlüðümü
Kabarttým Küfür Sözlüðümü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 1 [Þiir]
Makas [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çek As [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Adsýz Alfabe [Þiir]
Týrnak Ýçi Söylence [Þiir]
Mektup [Þiir]
Masaüstü [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.