..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Deneysel > zehra erkuş




14 Ekim 2001
ayrılık usulü elmalı pasta  
zehra erkuş
annecim, pastanın soğumasını bekleyen o eski benden eser kalmadı, senin kadar bile olamadım, ne vasiyet bırakacağım biri var ne de vasiyetime yazabileceğim bir pasta...


:FBJJ:
Çok uzun zaman olmuştu görüşmeyeli. Çok uzun zaman... Çekip gittiği gibi, tıpkı o gün gibi, çıkageldi....

Bir Pazar günüydü...Bütün gün konuşmamıştık. Ben zaten o gün unutmuştum onun sesinin rengini...Kül rengi bir rüzgar alıp götürmüştü onu.....Geriye de sessizlikten başka bir şey kalmamıştı....

Bir Pazar günü, akşam üzeriydi... Mutfağa girdim... Çekmeceden annemin bana vasiyetnamesinde bıraktığı tek mirası çıkardım... Ayrılık Usulü Elmalı Pastanın tarifi... “Elmalar soyulup, ince dilimler halinde doğranır. Pasta kalıbı yağlanır ve içine galeta unu serpilir. Ayrı bir yerde yumurtalar iki yüz gram şekerle çırpılır. Kakao, eritilmiş tereyağı, kabartma tozu ve un eklenip karıştırılır. Hamur tepsiye yayılır, üzerine elmalar dizilir. Kalan şeker elmaların üzerine serpilir. Yüz seksen derece ısıtılan fırında yarım saat kadar pişirilir. Ve pasta fırından alınıp soğumaya bırakılır...Pasta soğumaya bırakılırken bembeyaz bir örtü serilir masaya... İki çatal, iki bıçak, iki tabak, iki kadeh, buz kovasının içinde bir şampanya ve çiçekli peçeteler ve kırmızı mumlar muntazam bir şekilde yerleştirilir... Küçük bir hediye paketi bırakılır masanın üstüne....Pikaba, Brahms’ın piyano konçertosu konur... Pastanın soğuması için beklenir... Birkaç sigara içilir,beklenir... Plak biter, beklenir....Küllükler dolup taşar,beklenir....Mumlar söner, buzlar erir, beklenir....Şampanya açılır, beklenir.....Şampanya biter, beklenir... Gözleriniz kan çanağına döner, beklenir....Tan ağarır....Tanlar ağarır, beklenir...., artık pastanız servise hazırdır..............Afiyetle yenilir................” Önlüğü taktım. Malzemeleri çıkardım....Elmaları kestim biçtim, pasta kalıbını yağlayıp içine galeta unu serpiştirdim, ayrı bir yerde ama yine mutfağın içinde yumurtalarla iki yüz gram şekere kakaoyu, yağı, kabartma tozunu ve unu da ekleyip çırptım, çırptım, çırptım...... “Annecim, çırpınıyorum bir türlü tarif ettiğin gibi olmuyor.....onun gittiğini biliyorum annecim...ayak seslerini duydum....daha ne kadar çırpmam gerekiyor.... çırpınıyorum annecim, çırpınıyorum ama bir türlü olmuyor.....kül rengi bir rüzgar alıp götürdü onu....sen istediğin kadar rüzgarın rengi ‘yoktur’ de, ama var annecim ve bu rüzgar her geçen gün biraz daha karaya çalıyor...” Hamuru tepsiye yayıp, üzerine elmaları dizdim. Kalan şekeri elmaların üzerine serpiştirip yüz seksen derecede ısıtılan fırında yarım saat pişirdim... Ve pastayı fırından alıp soğuması için bekledim...

Bir Pazar günü, akşam üzeriydi... o gün mutfaktan hiç çıkmadım.....

Şimdi o pastanın tadını hatırlamıyorum bile, zaten o pastadan da bir daha yapmadım... Yeni pasta tarifleri buldum, soğuması için beklenilmeyen hiç bekletilmeden yenip tüketilen.....

Kapkara bir rüzgar alıp savurdu beni. Sen istediğin kadar rüzgarın rengi “yoktur” de annecim...Bütün renklerimi, bütün seslerimi rüzgara kaptırmıştım. O geldi...

Çok uzun zaman olmuştu görüşmeyeli. Çekip gittiği gibi, tıpkı o gün gibi çıkageldi. “Kilo almışsın” dedi........

“Annecim, pastanın soğumasını bekleyen o eski benden eser kalmadı, senin kadar bile olamadım, ne vasiyet bırakacağım biri var ne de vasiyetime yazabileceğim bir pasta...”
Zehra Erkuş

3Ekim 2001



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın deneysel kümesinde bulunan diğer yazıları...
Uykusuzluk
Sümüklü Düşünceler

Yazarın öykü ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Günah Keçileri
Ayşe ile Ali'nin Hikayesi
Şeker Ve Çikolata


zehra erkuş kimdir?

Çok düşündüm. . . . Bir yazar kendisini nasıl tanıtır ki? Bir sürü dergi, kitap kurcaladım yazarlar kendilerini nasıl tanıtmış, diye. . . Herkesin tanımı birbirine yakın, bir o kadar uzak. Peki ben kimin tanımına yakınım ya da kimin tanımına uzak?. . . Sonunda anladım ki, bir o kadar yakınım ve bir o kadar uzak. . .

Etkilendiği Yazarlar:
'iyi' olan bütün sanatçılar, 'iyi' olan bütün eserler.....


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © zehra erkuş, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.