..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Tayyibe Atay




6 Temmuz 2003
Karaborsa Naylon!..  
Tayyibe Atay
Ýçinde bulunduðum ruh haline amma da uyuyor ha!..Ýyi ki aðzýný açýp “GAK!” demedi..Yoksa aðlardým!..Oysa ben martýlara takmýþtým aklýmý:NEDEN ÇIÐLIK ATIYORLARDI ACABA?


:BFGF:

Yýl 2003,aylardan Temmuz.Mevsimi söylemeye gerek yok sanýrým.Hava öylesine sýcak ki...buram buramým!..Ter bezlerimin böylesine hamarat olduðunu bilmezdim doðrusu bugüne kadar..Bunu da öðrendim ,çok þükür!..Ýnsan yaþadýkça nelere tanýk oluyormuþ meðer(!)Öðrenecek baþka bir þey yokmuþ gibi,böyle basit bir þeyi;Allah Allah!..Git be kadýn,fizik kanunlarýný,kimyasal analizleri,yüz bilinmeyenli denklemleri öðren sen!..Nene gerek ter bezlerindeki hamaratlýk,tembellik!..Nene gerek kendinle hesaplaþma fikri!..Duramam ki,alýþmýþým bir kere..Ýþte bu yüzden
üzüm,sýrtým ter içinde...Ýkide bir ellerimin tersiyle býyýklarýmda biriken damlacýklarý siliyorum ama ne mümkün önünü kesmek!..Sildiklerimin yerini yenileri alýyor hemen..Hani bir dað eteðinde sýzým sýzým kaynaklar vardýr ya,iþte öyle!..Dað olsam bari!..Alt tarafý iki bacaklý,bodur mu bodur bir insaným ya!J)Daða benzeyen hiçbir yaným yok üstelik..Ýki tel saçýmla ancak fundalýklara benziyorum ben...Mevsimlik yeþeren(aþk zamanýJ)..)sýcaklarda kuruyan biriyim yani..Oysa daðlarýn yeþil vadileri,kuþ sesleriyle cývýldaþan ormanlarý,rüzgar doðuran karlý tepeleri var.

Neyse!..

Beni bu kadar terleten güneþe kýzýp söyleniyorum:”Kýþýn onca soðuklar üfürüp titretirken bizi,þimdi bu sýcaklar niye?Düpedüz çifte standart bu yaptýðýn!” diyorum.Ýnsanýn insana,toplumlarýn toplumlara uyguladýðý bu modadan Güneþ’in de haberi vardý demek!..Hemen protesto etmeliyim bu durumu;’nota’ göndermeliyim ilgili yerlere..Güneþten Sorumlu Devlet Bakanýmý uyarmalýyým..Birleþmiþ Milletler nezdinde harekete geçmeli,dilimin dönmediði Ýngilizce’ mle dile getirmeliyim derdimi.(!)Hatta veto hakkýný ben kullanmalýyým sadece..O beþ büyükler de kimmiþ bakalým,göstermeliyim..Görsünler ki dünya nasýl sütliman olurmuþ sayemde.Savaþ yok,yokluk yok,açlýk yok!..Ne var peki!:Bahar var her yerde;soðuk yok,sýcak yok!..Çifte standartlar tarihe karýþmýþ;pasaport yok,vize yok,sýnýrlar yok!..Bütün insanlar ayný renge boyanmýþ,ayný renk giyecekleri giyinmiþ(Allahýn giydirdiði tercihimdir bu aradaJ)))..)ayný iþe sahip,ayný parayý kazanmýþ,ayný sofralarda ayný aþý yemiþ.Erkekler ayný kadýna,kadýnlar ayný erkeðe aþýk olmuþJ)))Vay be!!!Bu yüzden bebekler ayný güzellikte,ayný aðýrlýkta doðmuþ,ayný beþikte yatmýþ,ayný ninniyi dinlemiþ,ayný dili öðrenmiþ,ayný oyuncaklarla oynamýþ,ayný gülüþü solumuþ,ayný parkta dönme dolaba binmiþ,ayný okulda okumuþ vs..vs...Böyle bir dünyayý hayal etmek bile hoþ geliyor bana ve gülüyorum kendi kendime!...Yanýmda biri olsa garanti “keçileri kaçýrmýþ” der bana..Ýyi ki yok!..Televizyonda Vimbýldýn (doðrusunu bir yazan olursa sevinirim) tenis maçýný izlerken düþünüyorum bütün bunlarý.Ýki siyah renkli kýz kardeþin maçý bu!SERA ve VENUS kardeþler..Ellerindeki raketlerle aralarýnda gelip giden sarý bir topa vuruyorlar..Bir o yana,bir bu yana..”Saçýna güller takayým:bir o yana,bir bu yana...”Ýlahi Ahmet Arif!Neden rengini söylemedin takacaðýn güllerin?Zencilere beyaz yakýþýrdý deðil mi?

Bir türlü tutamýyorum düþüncelerimi ayný noktada...Sürmenaj mýyým neyim bilmem!Þimdi ne ilgisi var Ahmet Arif’in þiiriyle tenis maçýnýn...Bana kaçýk diyenler haklý vallahi!..Neyse! Sarý top hep gelip gitmiyor..Bazen aða takýlýyor,bazen de çizgilerin dýþýna uçuyor..Kuþ mübarek!..(Kanadýnda telek olsam!..tanýr mýsýn?) Kimeydi bu gönderme acaba? Off!..Of!
Esas soruyu Sera’ya yöneltiyorum:”Ayýp deðil mi ablaný yenmek?” Bana verdiði yanýt çok anlamlý geliyor.
“Ben ablamý deðil beyaz ýrký yendim aslýnda.Þayet ablam beni yenseydi,ayný þeyi söyleyecekti” diyor.

Tom Amcanýn Kulübesi Kitabýnda yazýlanlarý hatýrlýyorum birden ve Sera’ya hak veriyorum.Biraz da utanýyorum inanýn!..

Maç bitiyor ve iki kardeþ iki trilyon civarýnda para ödülü alýyorlar bu turnuvadan.Cebimdeki yirmi milyona gidiyor ellerim..Ýþte benim þimdi dünyanýn en fakiri!..Daha koskoca bir ay var emekli maaþýmý almaya.Bu süre içinde her yere borçlanacaðým...Alacaðým say say bitmeyen paramýn (!) büyük bir kýsmýný borçlara daðýtacak,yine borçlanacaðým...Devlete çalýþtýðým yirmi sekiz yýlýn karþýlýðý böyle bir hayat iþte!..Köleliðimin bedeli!..Ýyice terliyorum,bunalýyorum..Uzak bir denizi düþünüyorum sonra;
serin,dalgalý,masmavi!..Bir sahil kasabasýnýn incecik kumsalýnda yatýp güneþlenmeyi,parmaðýmla yazdýðým adýmýn karþýsýna sevgilimin adýný yazmayý,kalp çizmeyi,El Cordebes’i söylemeyi(deniz ve martý,sordular seni neredesin?...)düþlüyorum...Tam bunlarý düþünürken bir KARABATAK gelip konuyor yanýma.Ýçinde bulunduðum ruh haline amma da uyuyor ha!..Ýyi ki aðzýný açýp “GAK!” demedi..Yoksa aðlardým!..Oysa ben martýlara takmýþtým aklýmý:NEDEN ÇIÐLIK ATIYORLARDI ACABA?

Hayallerimi orada býrakýp,yerimden kalktým.Maç da bitmiþti zaten!..Elimin tersiyle býyýklarýmda biriken terleri bir kez daha sildikten sonra ölüme uyarladým kendimi..Balkona doðru yürüdüm.Nasýlsa bir yerlerde rahme düþmekte olan bir cenin olur,yeniden gelirdim dünyaya...Belki de Sera ve Venus’la renk deðiþtirir;þampiyon ben olurdum kim bilir!J))

Boyum bir doksan,
Kilom yetmiþ beþ,
Sýrtýmda beyaz mini,kolsuz elbise,
Elimde raket,
Ayaklarým altýnda kortlar..
Cebimde iki trilyon...
Dalgalý denizler benim olmuþ
Kumsallar da..
Çifte standart uygulama gibi bir lüksüm bile varmýþ yani..
Önce Amerikaya uygulamýþým,
Sonra Avrupa ülkelerine..
Veto hakkýmý ise
Kullanmýþým iþini bilmeyen hükümetlere...
Desem
Hiç tanýk olmadýk ki iþini bilen hükümete!..
Bir de geçit vermemiþim ÝRTÝCA denen illete..

Sabreyle gönül sabreyle!..
Düþtükçe dara
Karaborsa fatura naylon,
Hortum kullan!..
Nasýlsa
Ne arayan var
Ne soran!..
Dön git köþeyi
Köþenin ötesi
Yan yat bostan!...J)))))))


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Güzel.
Gönderen: latin / Istanbul
8 Temmuz 2003
Öðretmen olduðunuzu biliyorum. Ne öðretmenisiniz? Ve yazýlarýmý da kütüphanenizde görüyorum, tabi ki bahtiyar oluyorum, Abidin den ker. Kývraklýk, zekanýn en birinci göstergesidir. Bir kelimesi dahi boþ olmayan yazýnýz için sizi kutlarým. Býrakýn tenisi, bir forvet oyuncusunun, gole giderken topu saklamasý gibi bir þey bu, bonus karttaki, Gulit misali. Ýþte ben yazýnýn buralarýna tavým. Vuracaðýn yumruðun rotasý, sende saklý kalacak. Gerçi sivri sinekler de, davul kursuna kayýt yaptýrmaya baþlamýþ, hayýrlýsý. Ýyi kalýn.

:: Noktalama
Gönderen: ... / madýmak
7 Temmuz 2003
Nokta ve virgüllerden sonra boþluk býrakýn. Ýnfazýna tanýmadýðýnýz vaktinde, . ? ! _ -




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mahalle Maçý
Kýþa Kümes
Merak
Balerin Oldum
Atlayalým
Bugünlük Böceðim (!)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýmam Olacaðým
Havama Bak Hele
Acý Tatlý
Maldivler
Türlü Yaptým Türlü
Hýyar
Çocuk ve Et
Nüfus Artýþý
Baðýrdaklý Bebekler
Çatýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Kundak [Þiir]
Nohut [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 2 [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Ýntihar [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.