..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Merve Yýldýrým




1 Eylül 2003
Hayvanlar insanlardan deðerli midir ki!  
Merve Yýldýrým
En önemli ve çarpýcý gerçek o çocuklarýn yiyecek ekmeðinin ve baþýný sokacak bir evinin olmamasýdýr.


:BDBI:
Geçenlerde mankenlerimizden biri vardý televizyonda, boþ vakitlerini sokak hayvanlarýyla ilgilenmeye ayýrmasý ve bu konuda bazý þeyler yapmasý vesilesiyle kendisiyle ufak bir röportaj yapýlmýþ. Sokakta yaþayan, bakýma muhtaç ya da hasta kedi ve köpekler için neler yaptýðýný anlattýktan sonra "Neden sokak çocuklarý deðil de sokak hayvanlarý?" diye soruldu kendisine ve mankenimiz de þu cevabý vererek beni uzuun düþüncelere sevk etti. "Sokak çocuklarý bilinçli olarak doðrulup sokaklara býrakýlýyor, sokak hayvanlarýnda ise bu söz konusu deðil."

Hangi nedenle sokaklara mahkum olurlarsa olsunlar hayvanlarla insanlarýn bu þekilde karþýlaþtýrýlmasý bana göre son derece abes. Sokak çocuklarý gerçeðinde onlarý doðuran kadýnlarýn ve o kadýnlarý hamile býrakan erkeklerin bilinçsizliði ya da vurdumduymazlýðý deðildir öncelikle söz konusu olan. En önemli ve çarpýcý gerçek o çocuklarýn yiyecek ekmeðinin ve baþýný sokacak bir evinin olmamasýdýr. Elbette o kadýnlarýn ve o erkeklerin eðitimsizliðinin, kendilerini o noktaya getirecek kadar düþüncesizce hareket etmelerinin de payý var bu sorunun giderek büyümesinde, ama "Bana ne doðurup doðurup atmýþlar, bakmak bana mý düþtü? Elalemin çocuðunu esirgeyeceðime önce gider hayvanlarý rahat ettiririm" demek için, kendi ülkesinin aç ve açýktaki insanýný hayvanlardan bile önemsiz ve deðersiz addetmek için nasýl bir düþünce tarzý, nasýl bir vicdan olmalý ki insanda?

Sonuçta insan da hayvan da can taþýyor, ama yine de etik kurallar çerçevesinde sahipsiz bir çocuðun sokaklarda harcanýp gitmesiyle sahipsiz bir kedinin köpeðin bir köþede açlýktan ya da soðuktan ölmesi nasýl karþýlaþtýrýlabiliyor anlayamýyorum. Milyonlarýn açlýk ve yoksulluk sýnýrlarýnda dolaþtýðý ve bu nedenle de sayýsýz çocuðun sokaklarda dilenci, tinerci, selpakçý olduðu bir ülkede bunlarý boþ verip ve "doðuranlar düþünsün" deyip de merhametini sokak hayvanlarýna yöneltmek mantýðý açýklanamayacak bir lükstür. Onlarý doðuran belli yaþa gelmiþ insanlarý o yaþta eðitip yola getirmek için artýk geç kalýnmýþtýr. Ancak millet olarak yapabileceðimiz þey bir taraftan yeni nesli bu konuda bilinçlendirirken diðer taraftan sokak çocuklarýný sokaklardan kurtaracak çareler bulmaktýr ki bu da uzun ve zorlu bir süreçtir.

Sokak hayvanlarýna bunca merhamet ve þefkat göstermenin sýrasý da ancak bu zorlu süreç aþýlýp insanýmýzýn en azýndan büyük bir bölümü refaha ulaþtýrýldýktan sonra gelir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Dünya Yalnýz Biz Ýnsanlarýn Deðil...
Gönderen: Ezgi Aktaþ / /
14 Ekim 2004
'Sayýsýz çocuðun sokaklarda dilenci, tinerci, selpakçý olduðu bir ülkede bunlarý boþ verip ve "doðuranlar düþünsün" deyip de merhametini sokak hayvanlarýna yöneltmek mantýðý açýklanamayacak bir lükstür.'' tezinize itirazým var! Bu doðrultuda size birkaç naçizane sorum olacak: 1.Sokakta gördüðü yaralý bir hayvaný evine alýp,onu yaþatan insanlara ne aðýr hakaretlerde bulunduðunuzun farkýnda mýsýnýz?Onlarý yaþamýn getirdiði bütün sorunlara duyarsýz,sadece hayvanlarýyla bencilce yaþayan lüks düþkünleri gibi tanýmlamýþsýnýz.Peki siz,bir hayvansevmez olarak,sokakta yaþayan insan türü için kalýcý olarak-maddi yardým vb-haricinde ne yaptýnýz?Anlatýn,biz de yolunuzdan gidelim. 2.Dünyada sadece insan türü yaþamýyor sayýn Merve haným.Ýnsandan önce,hayvanlar vardý.Eðer dini duygularýnýz engellemiyorsa,insanýn maymundan geldiðini pekala biliyorsunuzdur.Dolayýsýyla yaþam haklarýný ihlal ettiðiniz canlýlara neden bu kadar kin duyuyorsunuz?Yaþam haklarýný savunamayan bu canlýlarý tümden yokedemezsiniz,onlarla yaþamý paylaþacaksýnýz.Sevmeyebilirsiniz,ama bu onlarýn en önemli hakkýný gaspetme hakkýný size vermez.Hayvan Haklarý Sözleþmesi'nin ilk maddesi Ýnsan Haklarý Sözleþmesi ile aynýdýr.Bakmanýzý öneririm. 3.Hayvan itlafý sizce uygar bir toplumun aþmasý gereken bir sorun deðil midir?Yoksa her köpek gördüðünüzde eliniz telefona gidiyor ve ölüm ekiplerini mi çaðýrýyorsunuz? 4.Evet efendim...Çocuk sahibi olanlar,çocuklarýný düþünmek zorundadýr.''Kendime bile bakamýyoom ki'' diyip de 6.çocuðuna hamile kalan çok kadýn var.Onlarý eleþtirirken içinde bulunduklarý þartlarý düþünmek gerek.o çocuklarýn yiyecek ekmeðinin ve baþýný sokacak bir evinin olmamasýnýn sebebi sokak hayvanlarý deðil,sosyal devlet anlayýþýnýn oturmamýþ olmasýdýr.Ve de yiyecek 2 lokma birþey alýp,kendilerini tatmin edenler...Size bir örnek vereyim.Ben 16 yaþýndayken Taksim'de annem ve benim önümde bir çocuk durdu ve para istedi.Elimi cebime attým ve para vermek istedim.Annem engelledi,ve:Ona hayatýnýn en büyük kötülüðünü yaptýðýnýn farkýnda mýsýn?''dedi.Ne demek istediðini þimdi anlýyorum. Sayýn hanýmefendi,bu eleþtriyi kabullenip,sayfanýza koyar mýsýnýz bilmem.Mantýklý bir insan olduðunuzu umuyor ve saygýlarýmý! sunuyorum.

:: Çok haklýsýnýz...
Gönderen: Serpil Yüzlü / Bartýn
16 Eylül 2003
Yazýlarýnýzýn takipçisiyim Merve haným. Özellikle toplumsal içerikli yazýlarýnýzdaki tespitler çok yerinde. Bu yazýnýzda bahsettiðiniz konu ile, benim de hislerime tercüman olmuþsunuz. Teþekkürler... Ayný zamanda yazýnýzýn dikkatimi çeken bir özelliði; uzun cümleleri, anlatým bozukluðu olmadan, baþarýyla kullanabilmeniz. Güzel yazýlarýnýzýn devamýnýn gelmesi dileðiyle hoþcakalýn...

:: Al birini vur ötekine
Gönderen: pol / izmir
15 Eylül 2003
Sadece toplumumuzda deðil tüm dünyada insanlarýn bu tür davranýþlarý söz konusu. Buna "Softalýk" deniyor. Hayvan haklarý olsun ama özellikle köpeklere (çünkü o öküz kedileri sevmiyordur vs) Ýnsan haklarý olsun ama benim yandaþlarýma. Batýlý ülkelerde sadece kendi vatandaþlarýna uygun görmüyorlarmý insan haklarýný. Diðer insanlar söz konusu olunca iþler deðiþiveriyor anýnda. Ama sen manken tayfasýný ciddiye almakla doðru yapmamýþssýn. Biz önce insanlarý sevelim, hayvanlarýn doðal popülasyonu var zaten. Yazýnýn içeriði çok güzel tebrikler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekin Ellerinizi Bacýmýn Örtüsünden!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Espriyi yakalamak
Ölümü satýn almak
Gelin modaya bir de bu taraftan bakýn
Bir Eþ Ýstiyorum... Ýyisinden Olsun!
Fitil Oluyorum...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Garip Þiir [Þiir]
Hoþgeldin Bebek! [Þiir]
Öldürdüler Güvercini [Þiir]
Anti - Alkolik Þiir [Þiir]
Hayat dediðin nedir ki... [Þiir]
Hasret þiiri [Þiir]
Dosta çaðrý [Þiir]
Yoksa aþýk mý oluyorum.. [Þiir]
Devir Deðiþti Dostum [Þiir]
Hadi caným sen de [Þiir]


Merve Yýldýrým kimdir?

Kendini bile bileli aklýna gelen her konuda irili ifaklý kaðýt parçalarýna, defterlere ve bilgisayar ekranýna yazýp durmuþ bir amatör.

Etkilendiði Yazarlar:
Hayat...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Merve Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.