|
Anasayfa |
Son
Eklenenler |
Forumlar |
Üyelik |
Yazar
Katılımı |
Yazar Kütüphaneleri |
|
|
30 Aralık 2003
Her Şey ve Hiç Üzerine
Burcu
Kendinizi bir hiç gibi hissettiğinizde her şey olabilir, her şey gibi hissettiğinizde bir hiç olabilirsiniz! |
|
Kime göre hiç kime göre her şeyim diye düşünüyorum da; ilk aklıma gelen bana göre bir hiç olduğum! Şu koca dünyayı iki liste gibi düşündüğümde; kendimi yapmak zorunda olduklarımın listesiyle, bunlardan dolayı <yapılamayan yapmak istediklerim>in listesi arasında sıkışmış hissediyorum. Bu durum karşısında hiçbir şey yapamadığım için kendimi bir hiç gibi görüyorum. Uyandığımda ilk aklıma gelen soru hep ‘Bugün ne için uyandın?’ oluyor. Acaba yapmak zorunda oldukların için mi, yoksa yapmak istediklerin için mi? Eğer bana yapmak zorunda olduklarımın listesini yakma şansı verilseydi, onları yakıp, geride sadece yapmak istediklerimin listesini bırakmaya cesaretim olur muydu? Bir de bu şansın tüm insanlığa verildiğini düşünürsek, herhalde listeyi yakmadan önce bir kez daha düşünürdüm. Herkesin zorunluluklar listesini yaktığı bir an… Bu düşünceyi beynime sığdıramadığımdan sonuçlarını göremiyorum. Sadece sezgisel anlamda sonuçlarının hiç de iyi olmayacağını hissediyorum. Herkesin sadece kendi istediklerini yaptığı bir dünya... Hiçbir standart yok, hiçbir sınırlama yok… Bu aynı Tanrı’nın tekliğine inanmayıp, çok Tanrılı bir dünya hayal etmek gibi bir şey. Var olan her şey ve herkes Tanrı… Bunları düşününce Tanrı’nın neden tek ve O’nun dışındaki her şeyin neden bir sınırının olması gerektiğini daha iyi kavrıyor gibi oluyorum.
İnsanların dünyanın sadece kendileri için döndüğünü düşünmeleri ne garip. Bizler bu kadar sınırlı ve standartken yaşam sınırının bilinmemesi, bir bilinmezliğin içinde yaşamın anlamını aramak ne garip. Yaşamın anlamını aramak gibi girişimlerde bulunmayıp, etraftaki standartlara anlam yükleyip, anlam yüklemeye layık bulduğu standart anlamsızlaşmaya başladığında, o anlamı ondan geri almak ve yerine bir hiç vermek daha da garip. İşte bu standartlardan biri yani bana göre bir hiç olan ben, bana anlam yüklenmeye layık bulunduğumda bir anda her şey oluyorum. Aslında herkes kendi içinde bir hiç ve başka standartlara göre de her şey olabilir. Bu durumda her şeyin hiçbir anlamı kalmıyor ve böylece her şey hiçe eşit oluyor.
Kendinizi bir hiç gibi hissettiğinizde har şey olabilir, her şey gibi hissettiğinizde bir hiç olabilirsiniz! Aynı zamanda yapmak istedikleriniz de kısa bir süre sonra zorunluluklara dönüşen yanılsamalardan ibaret olabilir. Çünkü varlığını belli eden tek şey, her şey ve hiçbir şey yanılsamalar…
:: Herşey ve Hiçlik |
Gönderen: İsmail Örnek / Ankara
|
19 Ocak 2004 |
|
| "Nihil nihilo fit"
Hiçlikten hiçbirşey çıkmaz... Belki de Hiçlik hiçten ibaret değildildir... Herşey ne kadar kalabalıksa onun antitezi gibi duran hiçlik de o kadar kalabalık olmaz mı?
Hissedebiliyor olmak en azından hala birşeydir... |
:: isteseniz de istemeseniz de |
Gönderen: Fesih / Diyarbakır
|
19 Ocak 2004 |
|
| sizi ilgiyle okudugumu söyleyemem. fakat yazınızın ilgimi çekecek kadar beni ilgilendirmesi tamamiyle benle alakalı bir durum.
bunu derken bile kendimi çok şey gibi hisettiğimi size üzülerek belirtmek durumundayı ama bunun için üzgün olmadığımı da söyleyebilirim. sayenizde dünyayı tanımlamam gerekirse düzeni bize nasip düzensiz bir mekan... |
:: merhaba tebrikler |
Gönderen: raşit cumhur / bursa
|
19 Ocak 2004 |
|
| merhaba burcu hanım
yazdıklarınızda ışık var beğendim...yalnız kişisel bir düşüncemdir bu özür dilerim...sadece aşırı kişisel düşüncelerdense evrensel betimlemeler daha hoş oluyor
sizi tebrik ederim
saygılar |
|
Söyleyeceklerim var!
Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?
Yazıları
yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz
ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız,
yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.
Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.
|
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
|
Yazmak en güzel özgürlük. . .
|
|
bu
yazının yer aldığı
kütüphaneler |
|
|
|