..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle başederken, yapılacak en mantıklı şey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > İş Dünyası ve Aile Yaşamı > Cengiz Özder

5 Mayıs 2004
Anneler Biraz da Kendinizi Düşünün!  
Kadın hakları varda, anne hakları yok mu?

Cengiz Özder

Anneler günü yaklaşırken, anneler için günün anlamına uygun bir yazı. Anneler biraz da kendinizi düşünün!

:CDEB:

Kadın hakları var da, anne hakları yok mu ?

Anneler günü yaklaşırken, çocukları için saçını süpürge yapan annelerimiz için bir şeyler yapayım, farklı bir bakış açısı ortaya çıkarayım dedim.
Biliyorsunuz, nispeten organize bir kadın hakları savunucusu platform var. Olması gerektiği kadar güçlü olmasa bile; içlerindeki militan feministler, bazen ortalığı toza dumana katabiliyorlar.
Ama nedense, herkes kadın haklarından bahsederken; kimsenin aklına ‘Anne Hakları ‘ diye bir kavram gelmiyor.
Ev kadınlarının hayatının kolay olmadığı konusunda herkes hemfikir.
Bazı araştırmacılar; çamaşır, bulaşık, yemek, temizlik, çocuk bakımı vs. uğraşların;
fiziki güçlük olarak, neredeyse ormanda odunculuk yapmak kadar ağır bir iş olduğunu saptamışlar!
Hele bir de hem çalışıp, hem de yorgun argın işten döndükten sonra; birde ev işi yapan, çalışan kadının durumu da var.
Kocaların genelde işten döndükten sonra, ev işine yardım etmek yerine ayaklarını uzatıp gazete okumayı yeğledikleri malum!
Hal böyle olunca, bazen aile babaları ve erkekler; ev işlerinin yükümlülüklerinden kaçan, bencil, tembel insanlar olarak suçlanırlar; doğru veya yanlış.!
Bütün bu savlara hak vermekle birlikte, kimsenin parmak basmadığı bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum, şimdi!
Ev kadınlarını gerçek anlamda sömürenler, zannedildiği gibi kocalar değildir.
Ev kadınlarının, annelerin gerçek canavarları; çocuklarıdır.!!
Anneler gönüllü olarak kendilerini, çocuklarına köle olarak bağlamışlar ve durumlarından şikayet etmek akıllarına bile gelmemektedir.!
Şehirli, orta sınıf yaşamlardan örnek veriyorum doğal olarak.
Bu sorun ne yazık ki modern ailelerin sorunu. Zaten toplumun gelenekçi kesiminde,‘kadının –hiç - adı yoktur!’
Artık kocaman genç kız olmuş çocuklar; okul bahanesiyle, annelerine hiçbir işte yardımcı olmuyorlar. Hatta, sabah çıktıklarında arkalarından dağınıklıklarını ve hatta yataklarını bile anneleri topluyor.
Erkek çocuk, sokakta top oynamış; geliyor, çamurlu ayakkabılarla eve giriyor.!
Kirli elbiseler, uluorta atılır sağa sola atılıyor...
Ama annesi bir ihtiyaç için bakkala yollamak istediğinde, isteğini yaptıramıyor...
Sorumluluk yaşı çoktan gelip geçmiş bir sürü çocuk, bebek gibi davranmayı; iş yapmaya ve annelerine yardımcı olmaya, yeğlemektedir.
Bu örnekler sayısız ölçüde çoğaltılabilir.
Ben, ne anlatmak istediğimi anladığınıza inandığımdan, örnekleri uzatmıyorum.
Anne olan kadınlar, annelik sevgisiyle; aslında çocuklarının kendileri için ne kadar yıpratıcı olduğunu hiç dile getirmiyorlar!.
Bu durumu nedense görmezden geliyorlar.
Halbuki, kendilerinin ve çocuklarının iyiliği için;
kocalarına ifade ettikleri beklentilerini, aynı şekilde çocuklarına da yansıtmalıdırlar.
Bu durum çocuk terbiyesinin bir unsuru olmalıdır. Sevgi başka, çocuklara sorumluluk aşılamak, başka bir şeydir.
Anneler; geliniz, kocalarınızdan ne yardım talep ediyorsanız;
çocuklarınızdan da, onu talep ediniz.!
Size yardımcı ve aileye de katılımcı olacak şekilde çocuklarınızı eğitiniz.
Çocuğunuzun kölesi olmayı bırakın artık!

.Eleştiriler & Yorumlar

:: ne güzel
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
26 Temmuz 2009
Sevgili Cengiz Önder; Kadınları anlayan bir erkek görmek, okumak ne güzel!....Biz kadınlar - genel olarak - , haklarımızın bile farkında değiliz.Sırtımıza yüklenen angaryaları, görevimiz sanıyoruz.Eşimize, çocuklarımıza, kayınvalide ve kayınpederlerimize hizmet etmek için, kendimizi unuttuk.Umutlarımız, coşkularımızı, heyecanlarımızı hep baskı altına aldık.Hele bir de âdet, gelenek, töreleri yaşatmak adına;terkettik beklentilerimizi.Hep veren el olduk; istemeyi, almayı bilemedik.Bu söylediğim olumsuzlukları aşabilen kadın sayısının, çok az olduğunu düşünüyorum yurdumuzda....Hem bir anne, hem bir kadın olarak teşekkür ederim biz kadınları anlayabildiğiniz için....Sevgiyle kalın....Kâmuran Esen

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Denize sırtını dönmüş bir millet
Yurt Dışına Çıkışta Haraç!
Avrupa Topluluğunun getirileri üzerine yeni bir görüş
Hükümet Etmenin Dayanılmaz Ağırlığı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Haiku [Şiir]
Kuala Lumpur Yolu [Öykü]
Kuzeyde Sonbahar [Öykü]
İstanbul-Bodrum [Öykü]
Sevgi Öyküsü [Öykü]
Atlantik sahili, Fransa [Öykü]
İspanya Yolu [Öykü]
Manifesto [Deneme]
Memorabilia [Deneme]
Şirket Üstyönetimine İyi İnsanlar Seçin! [İnceleme]

Cengiz Özder kimdir?

Gördüklerini,yaşadıklarını başkaları ile paylaşmak için kalemi eline aldı. Özellikle ayrıntıların içinde gizli salt gerçeğe dikkat çaekmek istiyor!

Etkilendiği Yazarlar:
Remarque,Hemingway

yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Cengiz Özder, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.