..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Melika




9 Þubat 2006
Peyami Safa'dan Bahsetmek  
Melika
Okunacak kitaplar


:GDEB:
Peyami Safa ‘nýn kitaplarýnýn gazetelerce verilmesi ve ilgi görmesi sevindirici bir haber. Ama yine de bir iki romanýnýn dýþýnda Peyami Safa çokça bahsedilmez. Oysa 43 yýl durmadan yazan bir kiþi olarak günlük gazete yazýlarý ile fikrini, duruþunu ve tavrýný belli etmiþ ve çok sayýda okuyucusu ile buluþmuþtur. Onlarý aydýnlatmýþ farklý yaklaþýmlarý ile her konuda yazýlarý ile okuyanlara ayrý bir tat vermiþtir.
Peyami Safa Servet-i Fünun dönemi þairlerinden Ýsmail Safa’nýn oðludur.Sivas’a sürgüne gönderilen babasýnýn orada ölmesi üzerine iki yaþýnda yetim kalmýþtýr.Babasýz büyümenin yanýnda dokuz yaþlarýnda yakalandýðý bir kemik hastalýðý sebebiyle 17 yaþýna kadar bu hastalýðýn fiziksel ve ruhsal bunalýmýný yaþamýþtýr.Sonradan bu günlerini Dokuzuncu Hariciye Koðuþunda dile getirmiþtir.14-15 yaþlarýnda çalýþma hayatýna atýlýr.Evlenir hanýmýnýn felç olur ve biricik oðlu askerliði sýrasýndaki vefatý eder. Kendiside kýsa bir süre sonra vefat etmiþtir..Ama çektiði bu sýkýntýlar onun kalemini ne durdurmuþ ne de yavaþlatmýþtýr.43 yýl durmadan yazmýþ 80’ne yakýn eser býrakmýþtýr.Romanlarýnda tahlile önem verir, makalelerinde ise saðlam bir mantýk ve inandýrýcýlýk görülür.
“Yaþadýkça anlarýz ki ne yapmak istiyorsak ne yapabileceksek þimdiden baþlamalýyýz. Ancak þimdiye hâkimiz. Hayat birbiri sýra geçen þimdilerin yekûnudur. Her kaybolan þimdi bir daha gelmemek üzere geçip gitmiþtir ve þimdiye anlamayan hayatý anlamaz. Þimdilik durmak deðil, þimdiden baþlamak.” (Yedigün 1936)
Devamlý okumak, düþünmek üzerinde dururken zamanýn kýymetini anlattýðý yazýlarýndan olan “Þimdi” baþlýklý makalesinde yukarýdaki sözleri söyler yazar ve þöyle devam eder.
“Kendi kendine: Bu dünyada yapacak çok þey var, acele et! Diyen Beethoven gibi bu dünyada az çok bir þey yapmýþ olabilenlerin hepsi þimdiyi keþfetmiþ insanlardýr. Anýn kýymetini bildiler.”
Yazýlarýnda kitap okuma konusunda deðiþik ipuçlarý vererek okumayý sevme, anlama ve deðiþik yönlerle ele almýþtýr. “Okuyucu olmak sanatý” “Okumak saadeti” “Okuma iþtahý” Bu köþe yazýlarýndan bir kaçýdýr. Bu yazýlarýndan birkaç ipucu.
“Ayný kitabý birkaç defa okumak, ayrý ayrý birkaç kitap okumaktan daha faydalýdýr Çünkü okumakta gaye müllefin ne düþündüðü anlamaktan ve bir þey öðrenmekten ibaret deðildir. Kitapla okuyucunun zekâsý evlenmeli ve mahsul vermelidir.”
“Niçin okuyoruz? Bir þey öðrenmek için mi? Fakat bir þey öðrenmenin de gayesi düþünmek ve bir mesele halletmek deðilse, bu öðrenilen þeylerin yükten farký yoktur.”
Peyami Safa yazdýðý yazýlarýyla ve eserleri ile Türk Edebiyatýnda yerini aldý bu güne kadar geldi. Bundan sonra da okunmaya devam edilecektir.
Yazar kendine has tahliliyle “Üzülmek sanatý” makalesinde þöyle anlatýr üzülmeyi,
“Þüphesiz üzülmesini bilmek sanattýr. Az dozu þifa veren ve fazlasý öldüren zehir gibi, üzüntü de þifa verici dozlara taksim edilebilir. Bazen bir derdimiz, lokomotif gibi, öteki dertlerimizi de peþine takar ve üstümüze bir kâbus katarý halinde yürür. Onlarý birbirinden ayýrmak ve her biri ile teker teker uðraþmak lazýmdýr. Sonra her meseleyi de küçük dozlara bölmeliyiz. Bir derdi ufalamak onun kâbusundan kurtulmak için en kestirme yoldur. Fakat, inanýr mýsýnýz,?
Ýnsanlarýn çoðu dertlenmeyi severler, baþlarýna dert ararlar. Çünkü üzüntü insaný mücadeleye sevkeder, uykudaki enerjileri uyandýrýr ve canlýlýðýmýzý arttýrýr.”
Ben derim ki; Peyami Safa hayatýmýzýn her döneminde okuyabileceðimiz güvenli bir dosttur. Onun deyimiyle bize yük olmayýp düþündüren ve yeni baþlangýçlara baþlatan bir dost.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç'i Kelimelerle Anmak
Ýran'lý Kadýn Þair Füruð Ferruhzad

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kenize Murat ve Kitaplarý
Bir Resim Dehasý Van Gogh
Sevgili Süleyman Amca

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yeni Caminin Güvercinleri [Þiir]
Uyut Beni [Þiir]
Sen Giderken [Þiir]
Dostlar Uðurladýk [Þiir]
Ýnsan Yaþarken Hissetmeli [Þiir]
Sessizlik [Þiir]
Bir Akþamdý [Þiir]
Yamaç [Þiir]
Martýlar... [Þiir]
Soðuk Havalar [Þiir]


Melika kimdir?

Ýnsan ve doða sevgisini içimde hissetmem beni sanata ve edebiyata yöneltiyor; bunlarla bütünleþtiriyor. Bunlarý insanlarla paylaþmak ise en mutlu anlarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Ümit Yaþar Oðuzcan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Melika, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.