..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paul'un Peter hakkýnda söyledikleri, Peter'den çok Paul'u tanýmamýzý saðlar -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Melika




9 Eylül 2006
Sevgili Süleyman Amca  
Yaþanan bir ömür

Melika


Çevremizdeki kýymetli insanlar ve bize kazandýrdýklarý


:BCHG:
Yaþadýðýmýz süre buyunca aslýnda hayatýmýzýn bir bölümünü hatta bir anýný deðerlendiririz. Bir nefes alýp verdiðimiz kadar ki analar birleþirse yaþadýðýmýz zaman dilimizde saatlerimiz birleþerek ömrümüzü meydana getirir.
Etrafýmýz da gördüðümüz hayatlarda böyledir. Sadece bir anýný görürsünüz etrafýnýzda
Ya gülerken, ya aðlarken görürsünüz çevrenizdekileri. Ya oturur ya da gider. Hele bazen hiçbir ipucu yakalayamazsýnýz. Kapalý bir kutu gibi duran hayatlar. Hâlbuki çevremizde izlediðimiz hayatlar bize renk katar. Ya da sizi sýkan ve üzen (belki özellikle ben) þeylerden kaçmak istersiniz. Ama size huzur ve enerji veren, hayata bazý istediklerinize ipucu veren hayatlar vardýr önünüzde. Onlarý takdir eder ve hayata karþý birikimlerinize katabilirsiniz. Böyle hayatlarda, çok nadirde olsa iþte hayatýn bütününü görebiliyor insan. Bir insan da; yaþadýðý hayatý, ilkelerini, yaþadýðý hayatýn amaçlarýný ve elde ettiklerini görebilirsiniz.
Beni etrafýmda ki bu tip yaþantýlar çok mutlu eder. Yaþamýn kendine has büyüsünü ya da bir ömür nedir, nelere adanýr görebilirsiniz.( Hayatýnýzý adadýðýnýz amaçlar tabiî ki bir tercih meselesidir.)
Þu sýcak yaz günlerin de yapmanýz gereken günlük iþler bazen can sýkabiliyor. Yüzünü hiç de hoþ olmayan yüz ifadeleri kaplayabiliyor.
Ýþte böyle sýcak günde sýkkýn bir yüz ifadesiyle biraz yokuþ sayýlabilecek bir sokaðý týrmanýrken kendine ait iþ yerinin içinde onu gördüm. Bu, saçlarýnýn beyazlaþmasýna raðmen güler yüzüyle yýllarýný verdiði çok özel iþinin baþýndaki bizim Süleyman Amcamýzdý. Ona selam vermeden önce baþýmý çevirdiðimde onun hayatýnýn bir bütün olarak görebiliyordum.
Beyazlaþan saçlarý, iþini elleriyle yaparken görmek, dükkânýnda gördüðünüz dokümanlar mesleðine ait yaptýðýnýz sohbetlerden onun hayatýnýn bütününü anlayabilirsiniz. Bir çerçeve içine yerleþtirebilirsiniz. Bakýþýnýzý çevirdiðiniz her yönde onun hayatýndan bir parça bulabilirsiniz. Emekle yaþanan bir hayatýn devamýný hissedersiniz.
Ayakta sadece bir iki kiþinin sohbet edebileceði büyüklükteki dükkânýnda ayaküstü bir iki söz etmek artýk alýþkanlýk olmuþtu. Yaþýna raðmen çalýþma azmi ve meslek sevgisi onun en güzel meziyetlerinden bir kaçý..
Uzun yýllarýný verdiði mesleðinin baþýnda ayný azimle onu görmek benim için bir ayrýcalýk. Süleyman Amcamýzýn her zaman gülen yüzü ve meslek azmi görülmeye ve takdir edilmeye deðer. Ýþini bu kadar inançla ve severek ayný azimle devam ettirmesi, bir iþi severek yapmanýn kýymetini gösteriyor. Ve severek yaptýðýnýz iþin bir insana kattýðý zenginlikleri.
1951 senesinde kurduðu gazetesini ilk günkü heyecaný ile çýkarýyor. Harfleri hala elleriyle, dizerken kim bilir kaç defa harflerle buluþup neleri dile getirmiþtir diye düþünüyorum. Etrafa þöyle bir göz gezdirdiðimde bir iki yerde gençlik fotoðrafýný görüyorum.
Doðruyu söylemek gerekirse rahat film artisti olabilirmiþ. Çok da yakýþýklý ve havalýymýþ. Duvarlarda gördüðümüz fotoðraflar eski haberler ve kendine ait bütün iþleriyle Süleyman Amcamýz asýrlýk çýnar gibi. Ne güzel, biz de bu çýnarýn bilgilerinden, anýlarýndan ve gazetesinden çok þey öðreniyoruz. Çalýþmanýn yaþýnýn olmadýðýný ve ideallerin hayatýmýzýn her sayfasýna renk katabileceðini amacýna hizmet edebileceðini görebiliyoruz.
Süleyman Amcayla yaptýðýmýz bir kýsa yolculukta eski filmlerden bahsediyoruz. Çünkü ayný zamanda yaþadýðý kasabada ilk sinema salonunu açan kiþi. Çocukluðumdaki seyrettiðim filmleri ve sinema sanatçýlarýndan bahsediyorum ve ikimizde anýlarýmýzda geziyoruz.
Baþka, güzel bir ayrýntýda Süleyman amcayla ilgili; Haydarpaþa Lisesinde okumuþ olmasý ve bir dönem de Fenerbahçe’de kaleci olarak forma giymesi.Onunla ilgili o kadar çok þey var yazýlacak ama ben sadece kendimce bahsedeceðim ondan.
Gittiðimiz bütün davetlerde Süleyman Amca ve sevgili eþini görmek beni her zaman ayrý bir mutlu ediyor. Ve bütün kýyafetlerimin cebinden naneli þekerler çýkýyor. Çünkü; Süleyman Amca cebinde taþýdýðý þekerleri görüþtüðü, herkese ikram eder.      Bu onun belki en tatlý taraflarýndan biri. Ýþ yerine uðradýðýmda bile muhakkak ayaða kalkar ve hemen arkasýndan þekerlerimizi alýrýz.
Beni ziyarete gelen arkadaþlarýma muhakkak ondan bahsederim. Onlar bile bu þekerlerden nasibini almýþtýr.
Sevgili Süleyman Amcamýz, cebinden þekerlerin, yüzünde güler yüzün ve ellerinden gazeten eksik olmasýn.Gazetenle ve sevgili eþinle beraber nice yýllara.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç'i Kelimelerle Anmak
Peyami Safa'dan Bahsetmek
Kenize Murat ve Kitaplarý
Bir Resim Dehasý Van Gogh
Ýran'lý Kadýn Þair Füruð Ferruhzad

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yeni Caminin Güvercinleri [Þiir]
Uyut Beni [Þiir]
Sen Giderken [Þiir]
Dostlar Uðurladýk [Þiir]
Ýnsan Yaþarken Hissetmeli [Þiir]
Sessizlik [Þiir]
Bir Akþamdý [Þiir]
Yamaç [Þiir]
Martýlar... [Þiir]
Soðuk Havalar [Þiir]


Melika kimdir?

Ýnsan ve doða sevgisini içimde hissetmem beni sanata ve edebiyata yöneltiyor; bunlarla bütünleþtiriyor. Bunlarý insanlarla paylaþmak ise en mutlu anlarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Ümit Yaþar Oðuzcan


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Melika, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.