..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > neslihanca




9 Haziran 2007
Ýlyas Halil  
ilyas halil

neslihanca


Ýlyas Halil’i Bütün Dünya Dergisi’yle tanýdým. O akýcý ve þiirsel anlatýmýný çok beðendim. Kaç zamandýr kitaplarýný arýyordum ama bir türlü bulamýyordum. Çoðu kiþinin ismini bile duymadýðý bir yazar, þairdir Ýlyas Halil. Ýki yýl önce “Dört Damla Bahar Yaðmuru” adlý þiir kitabýný okumuþtum. Gerçekten de, bahar yaðmuru kadar hýzlý, berrak, su kadar þeffaftý þiirleri, bir nefes de bitiriverdim.


:BDGD:
Ýlyas Halil’i Bütün Dünya Dergisi’yle tanýdým. O akýcý ve þiirsel anlatýmýný çok beðendim. Kaç zamandýr kitaplarýný arýyordum ama bir türlü bulamýyordum.

Çoðu kiþinin ismini bile duymadýðý bir yazar, þairdir Ýlyas Halil. Ýki yýl önce “Dört Damla Bahar Yaðmuru” adlý þiir kitabýný okumuþtum. Gerçekten de, bahar yaðmuru kadar hýzlý, berrak, su kadar þeffaftý þiirleri, bir nefes de bitiriverdim.

Bir kaç gün önce de elime “Boyansýn Ramazan” adlý öykü kitabý geçti. Sahafýn birisinde gördüm, kitabý görünce gözlerim parladý, hemen aldým. Tek kelimeyle, harika bir kitap bu. Okurken hem güldüm, hem düþündüm. O berrak ve yumuþak anlatýmýyla, beni aldý çocukluðumun geçtiði Toroslar’a götürüverdi.

Çok hýzlý hareket ediyorsunuz Ýlyas Halil’in kitaplarýnda. Bir bakýyorsunuz Toroslar’dasýnýz, bir bakýyorsunuz Kanada’da. Iþýk hýzýyla geziyorsunuz dünyayý.

Hele öykünün ilk baþýndaki þiirsel anlatýmý gerçekten harika. Ýnsan bu kadar yumuþak ve duygulu kurgu yapabilir ancak.

Onun gibi yazamadýðým için, kendi kendime çok kýzýyorum doðrusu!

Okuduklarýmdan anladýðým kadarýyla, çok gezmiþ görmüþ, duygulu bir insan Ýlyas Halil. Öykülerinde dünyanýn pek çok yerinden bahsediyor. Birinci öyküde Adanada, bir kahvede sýcak çayýný yudumluyor. Bir kaç dakika sonra öbür öyküsüne geçince kendinizi, New York’da bir sokakta buluveriyorsunuz.

Kahramanlarý da anlattýðý þehirler kadar zengin. Kimi zaman tepelerde dolaþtýðý, çocukluk arkadaþlarýný anlatýyor kimi zamansa, odacý Hindistanlý Salam’ý.

O kadar güzel, açýk ve iðneleyici bir anlatýmý var ki yazarýn, hem okuyor hem de düþünüyorsunuz. Tarafsýz ve açýk anlatýmýn, ne kadar da güzel olduðunun tadýna varýyorsunuz.

En güzel tarafý da, öykülerinin bitiþi. Ýnsan neye uðradýðýna þaþýrýyor. Bitiþler bu kadar güzel, net ve vurucumu olabilir mi? okudukça gülmekten kýrýlýp geçiyorsunuz. Hele bu kitabýn bitiþindeki en son öyküsü yok mu? Tek kelimeyle mükemmeldi…( Notre Dame, sayfa 126, Boyansin Ramazan )

Kitaba ismini veren Boyansin Ramazan bir çingene, ayakkabý boyacýsý. Adamla olan ahbaplýðýný o kadar samimi ve dürüst anlatmýþ ki yazar, hem acýdým ona, hem de insanlarýn kardeþliðini bir kez daha gördüm. Ne olursa olsun bütün insanlar kardeþti ve ayný duygularý paylaþýyordu.

Ýlyas Halil’in bu özelliði çok güzel. Kitaplarýnda, bütün insanlarý kucaklýyor. Maria, Salam, Agop vb bütün karakterlere yer veriyor. Ve onlarý öyle bir anlatýyor ki, sanki yan komþunuz gibi samimi oluyorsunuz.

Toplumun gerçeklerini, çarpýcý ve açýk bir þekilde, mizah yeteneðini kullanarak anlatmasýna da diyecek yok doðrusu…

Ehh! bu kadar sözden sonra ne denir?

Kalemine saðlýkkk Ýlyas Halil!!!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanatçý
Yalnýzlýk Üzerine
Okumak Üzerine
Umut Nerede?
Umudumla Kiraz Aðacým
Yazmak Üzerine
Ýnsanlar ve Kar Taneleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fahir Atakoðlu
Sanatçý Olmak
Piyano Ýle Mehteran
Dünyayý Döndüren Neydi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Papatya [Þiir]
Dar Sokaktaki Sessiz Çýðlýk [Öykü]
Biraz Mutluluk [Öykü]
Göþyaþýyla Mutluluk Kahkahasý [Öykü]


neslihanca kimdir?

seyahet etmeyi seven, yazma tutkunu bir insan. . . . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
tolstoy, kafka, balzac, hermann hesse, ahmet altan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © neslihanca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.