..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ocak 2008
Hazan Hüzün Çeþmesidir  
M.NÝHAT MALKOÇ
Hazan ve gece, hayatýn hüznü aksettiren gri yanýdýr. Bu zaman dilimlerinde hüzün nöbetleri belleðimizi çepeçevre kuþatýr. Sonbahar hatýralara neþter vururken, gece; aydýnlýk ufuklardan göz kýrpan umutlarýn önüne perde olur. Söz sükûta teslim olur kýzýl þafaklarda.


:BEIB:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Hazan ve gece, hayatýn hüznü aksettiren gri yanýdýr. Bu zaman dilimlerinde hüzün nöbetleri belleðimizi çepeçevre kuþatýr. Sonbahar hatýralara neþter vururken, gece; aydýnlýk ufuklardan göz kýrpan umutlarýn önüne perde olur. Söz sükûta teslim olur kýzýl þafaklarda.

     Hazanla beraber gökyüzünün gülümsemesi, yerini asýk ve ekþi bir surata býrakýr. Mavilikler diriliðini yitirir gökkuþaðýnda. Boþlukta kaybolur geleceðin aydýnlýklarý. Acýlar, ayrýlýklar, kayboluþlar ve ölümler yansýr hazanýn hüzün aynasýna. Dert harmaný göðe deðdirir kara baþýný. Ayaklarýmýz topraða deðdikçe alnýmýzýn ateþi diner; yüreðin þiþi iner.

     Kara bulutlar tuval olur esrik duygularýma. Ben her sonbaharda ölürüm, ölümsüzlüðe kanatlanarak… Kýþlar kar olup üzerime yaðar. Hüzünler çýð gibi aðýrlaþýp ezer cýlýz bedenimi. Gurbetteki ruhum sýlaya varýp hesaba durunca nereye düþer gölgem? Ruhun acýlar zincirine yeni halkalar ekleyen hazan, yine yapacaðýný yapýp hüzün coðrafyamýzý karanlýða gömer.

Ah hüzün, gönlümün davetsiz misafiri!… Yüreðimin kapýlarýný sýký sýkýya kilitlesem de sonbaharýn kanatlarýna tutunup bacadan girersin gönül malikâneme. Ne kadar deðiþtirsem de güzergâhýmý, bütün kavþaklarda sana giden yol düþer payýma. Vuslat þiirlerinin üstüne kâbus gibi çökersin. Ama hakkýný yemek de istemem, zira ilhamýmý beslersin týka basa.

     Sonbaharýn acýlý yüzü, yere düþen yapraklarda gösterir derin çizgilerini. Bulutlar boþaltýr gözyaþlarýný topraðýn derin çatlaklarýndan içeri. Aþk damlacýklarý acýklý yüzüyle düþer gönül imbiðinden gamzeli yanaklara. Ateþin damlalarýn sýcaklýðý yakar buz daðlarýný bile. Ten erir bir mum misali her gece yarýsý sabýr nöbetlerinde. Aydýnlýklar zor çýkar sabaha…

     Sonbaharda güneþ saklar gülen yüzünü ve dost sýcaklýðýný… Sonbahar yaðmurlarý altýnda aðlayanlarýn gözyaþlarý belli olur mu hiç? Kavurucu giryelerle birlikte topraða düþer mi tenin ateþi? Sevda kervanlarý varýr mý menzile seher vakitlerinde? Hasret terennüm eden þarkýlardan bîzâr olur yaralý gönül… Hazanla birlikte kaybettiklerimiz yaz baþlarýnda döner mi geriye? Bekleyiþ yerini vuslata býrakýr mý dersiniz? Uykusuz geceler sabaha varýnca yüreðin acýlarý diner mi? Yoksa yeni bir intizar nöbeti nâr içine mi düþürür düþlerimizi?

     Ýlk ve son teþrin doðumla ölüm arasýndaki ince çizgiyi belirginleþtirerek kaderin kedere dönüþünü hýzlandýrýr. Tecelliler kader aynasýna düþünce bizi ellerimizden tutarak solgun hatýralara götürür. Sevgi urganý uçurumun kenarýnda boðazýmýza deðil de, bileðimize sarýlýp, elimizi kavrarsa hayata tutunmanýn doyumsuz hazzýný tadarýz gönül diliyle. O zaman hazanýn hüznü neþeye dönüþür ruhun sermest günbatýmlarýnda. Yaþam bir ganimet olur ömür heybemizde. Buz gibi sabahlarda gönül þöminesinin alazlarýnda ýsýtýrýz üþüyen duygularýmýzý. Siyah beyaz fotoðraflar, çocukluðumuzun günahsýz atmosferine götürür kirlenen hissiyatýmýzý. Çocuk düþlerimizin masumluðunda hayata, kaybettiði derin anlamý iade ederiz.

     Her sonbahar yaþlý gözlerim acýnýn resmini çizer uzak iklimlerde býraktýðým sevgi tuvallerine. Tek renk hâkim olur resimlerin gizli diline. Ürpertilerim dað baþlarýnda çadýr kurar, hüzünlerime komþu olurlar. Kaným damarlarýmda donmamak için zor dayanýr. Yürek talan edilir sevgi ve muhabbet eþkýyalarýnca. Destursuzca girilir kalbim haremine. Geçmiþimi boyar acemi bir ressam renklerin en siyahýna. Anýlar gömülür topraðýn derinliklerine.

     Zaman akýp gider bir ab-ý hayat misali göz pýnarlarýmdan. Aðaçlarýn eteklerine düþen sapsarý yapraklarý niçin hemen toplar temizlikçiler?... Niçin yaþatmazlar bize hüznün acý lezzetini? Acýlarý yaþamadan yürek nasýl metin olur? Demiri dayanýklý kýlan ateþ deðil midir?

     Yine bir sonbahar yangýnýnýn seherinde düþlerim ve uykularým periþan… Sonbahar hüzün saðýyor sabrýn pörsümüþ memelerinden. Kentin kaybolan ruhunu bulmak için düþmüþüz yollara… Darmadaðýn hayaller gecenin saçlarýna tutunuyor. Teselli vermiyor dünden arda kalan kýrýk dökük altýn sarýsý hatýralar… Endiþeler yuva yapýyor belleðimin en tenha köþelerinde. Yapraklarla birlikte neþemiz de düþüverdi çamurlu yollara. Ümitlerse aldý baþýný gitti açýk denizlere… Þimdi sevgilinin ürkek bakýþlarýnda daðýlýyor efkârýmýz…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Güzel...
Gönderen: Simten K. Ataç / Ýstanbul/Türkiye
12 Ocak 2008
Kaleminize saðlýk, keyifle okudum. Simten K. Ataç http://www.izedebiyat.com/yazar.asp?id=339




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Âh Hiç Bitmesin Horoz Þekerim!..
Barýþ En Büyük Sermayemizdir

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.