..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Levent




19 Mayýs 2008
Medeniyet (!)  
Hala vakit varken dünyanýn tadýný çýkarýn..

Levent


Ben bunda en büyük günah sahiplerinden biri olarak Edison’u görüyorum.


:BGID:
Ben medeniyeti iki anlamda görüyorum. Madde ve Soyut anlamlarýnda.
Maddi medeniyet çevremizde gördüðümüz teknoloji ve sanayi, araç gereç, bilgi, teknoloji.. Aya çýktýk.. Aya çýktý insanoðlu yahu!

Ne yazýk ki kalbimizde henüz teknolojinin yaþadýðý o geliþimi yaþayamadýk. Maddeyi kendimize araç olarak kullanacaðýmýza maddenin kölesi olduk. Þu sözü anmak istiyorum; Para iyi bir uþak ama kötü bir efendidir.
Maddiyatýn köleleri olduk.
Ben bunda en büyük günah sahiplerinden biri olarak Edison’u görüyorum. Adam ampulü buldu ve satmaya baþladý her akýllý iþadamý gibi. Baktý ampul sadece geceleri yanýyor, gündüzleri elektrik satmak için ne yaparým dedi ve elektrik satmak için elektrikli ev aletleri üretip bunu yeni bir yaþam tarzý olarak Amerika’ya pazarlamaya baþladý. Sonra Amerika 20. yüzyýlýn baþýný çeken devlerden biri olarak, kendi yaþam tarzýnýn dünyaya satmaya baþladýðýnda, Edison’un açtýðý yoldan yürüyen takipçileri belki onu asla aklýndan geçirmediði, belki kendilerinin de asla düþünmediði bir þeyi tetiklediler: Tüketim Çaðý baþlamýþtý..
Bu çaðda en büyük tanrý açgözlülüktü.. Hala öyle.
Bireysel, toplumsal ve uluslararasý alanda büyük bir açgözlülük salgýnýna kapýlmýþ kýyamete gidiyoruz.

Þu ana kadar söylediklerim beylik laflar gibi geliyor kendi kulaðýma bile..

Burada 2+2=4 cinsinden basit ve bütün dünyada kabul gören bir iki bilgiyi tekrarlamak istiyorum.

1.     Dünya süratle ýsýnýyor. Çünkü karbon kökenli kirleniyor. Karbon kirliliði ýsýyý arttýrýyor. Çünkü havadaki kir bulutlarý normalde dünyadan yansýyýp uzaya saçýlmasý gereken güneþ ýsýsýnýn dünyada hapsolup burada sauna(!) etkisi yaratmasýný saðlýyor..
2.     Isýnma ile eriyen buzlar yüzünden tuzlu su olan okyanuslarýn tuz oraný deðiþiyor. Tuz oranýndaki deðiþim dünya iklimini etkileyen okyanus akýntýlarýnýn hassas yapýsýný bilin bakalým nasýl etkiliyor?
3.     Okyanuslar da ýsýnýyor! Dünyadaki metan gazýnýn kirliliðe karþý bir silah olduðu söylenir. Ýyi ve çevreci bir yakýt olduðu, petrolden sonra dünyayý metan enerjisinin besleyeceði söylenir. Metanýn çoðu okyanus tabanýnda ve biraz daha derinlerde donmuþ olarak bulunur (metan hidrat). Þu anda onu okyanustan çýkarýp iþleyecek verimli bir teknik yok. Metan hidrat biraz sýcak görünce kristal halde hapsolduðu yerden baloncuk olup atmosfere fýrlýyor. Okyanustaki ýsýnma metan gazýný atmosfere göndermeye baþladýðýnda havadaki metan artýþý ayrýca küresel ýsýnmaya ivme katacak.
4.     Bitkiler normalde karbondioksit alýr ve oksijen verir. Son yýllarda yapýlan araþtýrmalar yüksek ýsýnýn bitkilerin daha çok karbondioksit vermesine yol açtýðýný gösteriyor. Daha çok ýsýndýkça bitkiler de ters yönde çalýþýp ýsýnmaya daha çok katký saðlayacak.
5.     Isýnma dað buzullarýný da eritiyor. Eriyen buzullar bittiðinde bu buzullarla beslenen geniþ nehir sistemleri ve bu nehirlere baðýmlý geniþ tarým alanlarý susuz kalacak. Su yoksa tarým yok, ürün yok, açlýk var, sefalet var, göç var, savaþ var, karmaþa var, hastalýk var, ölüm var, hayat yok..
6.     Dünya bu yüzyýlýn sonunda bu gidiþle en azýndan 4-5 derece ýsýnmýþ olacak. Bazý yerlerde bu ýsý farký çok daha büyük olacak. Üç beþ derece demeyin, bunun su kaynaklarýna ve bitki yaþamýna etkisi doðrudan insanlýðýn omuruna inen kazma gibi olacak. Dünya nüfusunun en azýndan dörtte üçü bundan doðrudan etkilenecek. Açlýk, susuzluk, kýtlýk, pahalýlýk, göç, karmaþa, anarþi, hastalýk..
7.     Sadece Grönland’ýn erimesinin dünya su seviyesine etkisi 7 metre yükselme olarak hesaplanýyor. Kýsmi bir erimeye 1 metre dendiði takdirde bile bu dünyanýn pek çok yerinde büyük nüfus hareketleri, coðrafi, ekonomik ve toplumsal olaylarý beraberinde getirecek.
8.     Güneþin dünyaya her daim gönderdiði hayat veren ýþýnlarý yanýnda öldürücü ýþýnlarý da var. Öldürücü ýþýnlar ozon tabakasýnda kaldýðý için biz dünya yüzünde yaþayabiliyoruz. Ama kirlilik ozonu yok ediyor. Her gün daha çok miktarda zararlý ýþýna maruz kalýyoruz. Kanser vakalarý artýyor.
9.     Ýþler bir noktaya geldiðinde bütün dünyaca, ne kadar salakça biçimde kendi kuyumuzu kazdýðýmýzý göreceðiz ama çok geç olacak. Amerikan kýyamet filmlerinde her büyük kýyamet olayýnýn bir veya birkaç düzine nükleer bomba ile savuþturulduðunu izledik. Ama bunu hiçbir þekilde durduramayacaðýz. Ýþler geri dönüþü olmayan noktayý aþtýðýnda cidden geri dönüþü olmayacak. Ne denizlerdeki tuzu dengeleyip akýntýlarý döndürebileceðiz, ne buzullarý dondurup yerine koyabileceðiz, ne de devasa tesisler kurup atmosferdeki kirliliði temizleyebileceðiz. O gün geldiðinde, o güne yol açan açgözlü kaymaðýnkaymaðýzenginlertabakasý haricinde hepimiz hastalýk ve sefalet içinde kývranýyor olacaðýz(ya da ölmüþ olacaðýz).. Zenginler o gün geldiðinde de bir yolunu bulacaktýr.. Teknoloji bütün dünyayý olmasa da insan ýrkýnýn küçük bir kýsmýný bu kýyametten sað çýkartabilir düþüncesindeyim.
10.     Onun arabasý var. Güzel mi güzel. Bastý mý gaza gider mi gider. þöFörü de var.. Ama maalesef ruhu yok.. Onu için hiç mi hiç þansý yok.. Evet, çoðunluðun hiç þansý yok..

Þimdi bunlarý niye yazdým ben? Ülkemin gündemi enflasyon, kötüye giden ekonomi, baskýcý rejime doðru rota kýran hükümet kavramlarý, parti kapatma davalarý, 1 Mayýs olaylarý ile doluyken ben bunlarý niye düþünüyorum ki?
Dünyada, aklýnda son iki kuruþ aklý kalmýþ her bir insan bazý þeyleri bilmek zorunda. Evet günlük hayat kavgasýnda ayýn sonun getirebilmek en büyük mücadelemiz.. Doðrudur. Hal böyleyken yine de gelecek nesilleri de bir parça düþünmeyi onlara borçluyuz. Çocuklarýmýza, torunlarýmýza nasýl bir dünya kalacak bizden?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 21. yüzyil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Milliyetçilik Kötüdür

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
83. Madde
Korkak ve Canavar Eleþtirisi
Týlsým-ý Kudret Eleþtirisi
Ankara'da Soðuk Gece Eleþtirisi
Ýnci Yumurtlama Yarýþý
Seninle Ýlk Defa...
Üç Kitap Eleþtirisi
Þiddet Ýçerikli Bilgisayar Oyunlarý
Öküz Sürülerinin Küresel Möölemesi
Ozanýn Þarkýsý Eleþtirisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.