..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Doða ve Uzay > eyyüp yýldýrmýþ




9 Ocak 2009
Darwin' Ý de mi Allah Yarattý  
eyyüp yýldýrmýþ
Ortaya ilk atýldýðý andan itibaren hep tartýþýla gelmiþtir; Evrim varýmýdýr yok mudur? Bu sizin bakýþ açýnýza ve baktýðýnýz konuma göre deðiþebilir. Ýnanabilirsiniz yâda inkâr edebilirsiniz...


:BCAI:
Ortaya ilk atýldýðý andan itibaren hep tartýþýla gelmiþtir; Evrim varýmýdýr yok mudur? Bu sizin bakýþ açýnýza ve baktýðýnýz konuma göre deðiþebilir. Ýnanabilirsiniz yâda inkâr edebilirsiniz. Kimse zorla size atalarýnýzýn *Darwin’ nin öngördüðü gibi maymunlardan geldiðini zorla kabul ettiremez. Bu fikre bilimsel bir varsayým der inanmasanýz bile saygý gösterirsiniz. Ben burada iþin bilisel veya dinsel açýklamasýna deðinmeyeceðim. Ama Darwin o zamana kadar tüm büyük dinler ve mensubu olduðu Hýristiyan kiliselerinin tarafýndan ileri atýlan ***“Yaratýlýþ” inancýný büyük baskýlarýna karþýn inkâr etmiþ. Yerine **“Evrim Teorisi” olarak adlandýrýlan "Türlerin Kökeni" kitabýnda açýkladýðý teoriyi koymuþtur. Baþtan da dedik kim atasý olarak neyi kabul ederse etsin, ister evrimleþip, ister yaratýlmýþ olarak insan olmuþsa; diðer insanlara tahammül etmek zorundadýr.

2009 yýlýnda Darwin ve evrim tartýþmalarý gündemde biraz daha fazla yer alacak, zira Darwin' in 200'üncü doðum gününün yaný sýra en önemli yapýtlarý arasýnda gösterilen “Evrim Teorisi”nin açýklandýðý “Türlerin Kökeni”nin yayýmlanmasýnýn da 150'inci yýldönümü kutlanýyor.

*Charles Darwin: kurucusu olduðu “Evrim Teorisi” nedeniyle büyük tartýþmalara neden olan bir bilim adamý.

**Evrim Teorisi: Yeni canlýlarýn var olanlardan türeyerek evrimleþtiðini” ve “canlýlarda evrimin doðal seçme yoluyla gerçekleþtiðini savunulan ve Charles Darwin tarafýndan ortaya atýlan bir kuram.

*** Yaratýlýþ: Tüm büyük dinlerde evrenin bir yaratýcý “Allah” tarafýndan yoktan var edildiði inancý.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: An-lamak..
Gönderen: Sedat Akýncý / , Türkiye
10 Mayýs 2009
Evrim düþüncesi; Ýnsanlýðýn düþünsel tarihi kadar eski ve onun bilim aðýrlýklý bir parçasýdýr. Bu düþünce, bilimsel temeller doðrultusunda geliþir. Geliþmesini bilimsel deneyler ve bu deneylerden elde edilen somut bilgilerden elde eder. Bu düþüncenin yalnýzca Darwin'le sýnýrlandýrýlmasý, onu anlamamak üzerine kurulmuþ bir düþünce olarak çýkar karþýmýza..Çünkü, 'Antik' dönem düþünürlerinden, Özellikle Anaksimondros ve diðer düþünürlerin ortaya koyduðu fikirler esas alýnmadan; bundan ayrýca da Lamarc yok sayýlarak evrim düþüncesi anlaþýlamaz.. Evrim düþüncesi yalnýzca insanýn evrimi olarak ele alýnýrsa; Buradan da doðru bir bilinç doðmaz.. Evrim, üç basamaklý bir oluþ sürecidir. Ýnorganik doðanýn evrimi.. Organik doðanýn evrimi.. Ýnsanýn toplumsal evrimi.. Bu üç evrimsel oluþum diyalektik baðýntýlarý kurulmadan tek tek ele alýndýklarýnda, 'evrim' anlaþýlamaz bir süreç olarak çýkar karþýmýza..Bilinemez bir kýlýða bürünür ve bilinemez kýlýnan her noktadan yaratýcý efsanesi doðar..Çünkü bilinemezcilik her aþamada insan aklýnýn ve bilimin karþýtýdýr ve bir yaratýcýya gereksinim duyar..

:: Konu saptýrýlmamalý
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
18 Þubat 2009
Darwin, insanlar maymunlardan gelmiþtir demiyor. Nasýlki bir muhabbet kuþu kartallar sülalesinden ise, insanlar da maymunlar sülalesindendir gibi açýklýyor. Ama bu, insanlar bir þempanzedir veya bir gorildir deme anlamýna gelmez. Saygýlar.

:: bir yalan ve ona sarýlanlar
Gönderen: Osman Volkan Þahin / ,
29 Ocak 2009
Sayýn Yýldýrmýþ, Darwin hiçbir zaman maymundan geldiðimizi söylememiþtir. Ben de yýllarca böyle zannetmiþtim. Kafadaki pek çok soru iþaretini anlayabileceðimiz bir dille ortadan kaldýran Benjamin Farrington'ýn Darwin Gerçeði(ekim 82- Çaðdaþ Yayýnlarý) adlý kitabýnýn "çevirenlerin önsözü"(Bozkurt Güvenç- Yalçýn Ýzbul) kýsmýnda þu bilgi verilir: Türlerin Kökeni'ni okuyanlar haliyle ikiye bölünmüþtür. Britanya Bilim Kurulu'nda bir kýzgýnlýk anýnda Piskopos Wilberforce, evrimi savunan Huxley'e þöyle der (bundan sonrasýný yazarlara býrakalým): << "peki ama büyük babasýnýn maymun olduðuna inanan kiþinin büyük annesinin de maymun olmasý gerekmez mi?" Bilgin Huxley, alayý ciddiye almýþ, bilgece göðüsleyip yanýtlamýþ saldýrýyý: "hayatýn gerçeklerini bulup çýkarmak için böyle söz oyunlarýyla karalayan soylu <<insan>>lardan olmaktansa, kendini (haddini) bilen, gerçeðe saygýlý <<maymun>> olmayý yeðlerim" demiþ Gazeteler hemen manþeti basmýþlar: "Darwin'ci bilgin (maymundan geldiðini) nihayet kabul etti!">> Darwin böyle sözler söylemediði gibi elbette evrimi bilimsel bir temelde ortaya koyan ilk biliminsaný olarak bir takým hatalar yapmýþtýr. Tarih ilerleyip bilimsel geliþmeler arttýkça bu hatalar düzeltilmiþtir. Bugün evrim bir kuram olmaktan çýkmýþ, gerçekten de insaný anlamamýzda ve yorumlamýmýzda bir rehber olmuþtur. Bugün evrim karþýtlarý bile artýk "akýllý tasarýmcýlýk" "tekamül" gibi kavramlarla utangaçca kabul etmektedirler evrimi. öte yandan sizin endiþelerinize de katýlýyorum. özellikle, aktardýðým anekdottaki gibi gazetelerin cirit attýðý bir ülkede... selamlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve uzay kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yurdumun Kuþlarý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öldürülen Gazeteciler ve Uður Mumcu
Modern Kölelik Nedir?
Evet, Soykýrým Yapýlmýþtýr, Ýnkâr Boþuna!
Kapitalizmin mi Yoksa Bretton Woods' Un Sonumu?
Türkiyenin El Beþir'le Vals'i
Türkiye"nin Ýki Ýbret Günü (6–7 Eylül 1955)
Alman Vatandaþ Hareketi ve Vatandaþ Bile Olamayan Almanlar
24 Nisan ve "Musa Daðlý Çocuklar"
Latin Amerikanýn Unasur' U
Cumhuriyet Tarihinde A - Rmhc ve Kemalizm Gerçeði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.