..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Tuba Unsal




30 Ekim 2009
Bir Söyleþinin Ardýndan  
Bir Söyleþinin Ardýndan

Tuba Unsal


"... Fotoðrafý çeken kiþinin bakýþ açýsý ve karar anýnýn yanýnda, o fotoðrafa sosyal bilimlerle ve özellikle yazý bilimi ile, anlam kazandýrmak, fotoðrafýn daha kolay, baþka izleyenlere ulaþmasýný saðlar. Fotoðraf ne kadar güçlü olursa olsun, o fotoðrafýn alt yazýsýnda, bir takým kelimelere ihtiyaç duyulur...."


:BJJB:
Cama vuran yaðmur damlalarýnýn sesi eþliðinde, bir kez daha iyi bir seçim yaptýðým için, seviniyorum. Kulaklarýmda, nokta vuruþlu yazýcý sesi olmadan çalýþabilmek, güzel bir duygu. Kimsenin negatif enerjisini üzerine almadan, kendi iþinin sorumluluðunu alabilmek, huzur verici. Hayallerinin iþini, geçim ve kazanç aracýna çevirmek için, belli bir dönem ihtiyaçlarýný minimuma indirmek gerekiyor. Belli bir amaca yönelik yapýlan bu sýký yönetim, çizilen yolda, doðru ilerlemek, için de ilk adým.

Gözümü karartýp, elime aldýðým makinem ile birlikte, kimilerine göre, sonu belli olmayan, bir yolculuða çýktým. Bu yolculuk sýrasýnda, göze aldýðým zorluklarýn yaný sýra, -ailem ve birkaç dostum dýþýnda- kimseden destek görmedim. Ýnsan, bilen birilerine, danýþma ihtiyacý hissediyor. Geçmekte olduðu yollardan, daha önce geçmiþ kiþilerin, yaþam tecrübelerinden kendine dersler, çýkarmak istiyor. Herkes gibi, yolumu bentlerle engellemeye çalýþan; vakti zamanýnda arkadaþlýk çerçevesinde, belli bir paylaþýmda bulunduðum kimselerden de, ilginç bir þekilde itirazlar aldým. Fakat, fotoðrafý çok sevdiðim için, kimsenin sözünü kendi düþüncelerimin önüne, almadým. Kendime yeni ve meþakatli bir yol, çizmeye baþladým.

Fotoðraf merakýmýn meydana geldiði yýllardan bu yana, fotoðraf ustalarýný ve söyleþilerini, imkanlarým dahilinde, takip ediyorum. Ustalarýn paylaþýmlarý, kendi hayatlarýndan örnekleri ile, fotoðraf anlayýþlarýný dinlemek ve belki de, kendini o kiþilerde görmek çok güzel bir his. Bu bir çeþit, gizli eðitim gibi. Ya da, bir çeþit etkileþim. Bambaþka hayat ve portre çizen duayenlerin, hayat anlayýþý ve fotoðrafa yaklaþýmý farklý. Merih Akoðul söyleþisine giderken, 3 saat boyunca sýkýlmadan, kesintisiz dinleyeceðimi bile, bilmiyordum. Fotoðraflarý kendi güzel felsefe aðýrlýklý büyüleyici anlatmý ile dinlemek, çok keyifliydi. Bir fotoðrafýn, antropoloji, felsefe, edebiyat, davranýþ bilimleri, yazý dili, tarih ve iktisat ile baðlantý kurmasý gerektiðini, anlatmasý hayranlýk vericiydi. Belki, farkýnda olduðum, ama fotoðrafýn sadece o aný görmek ve deklanþöre basmak veya; çekilen fotoðrafýn çeþitli manipülasyonlarla, bambaþka bir sanat haline getirilmesi olmadýðýný, bir kez daha anladým. Elbette dijital çaðda yaþadýðýmýz için, photoshop çok tartýþmalar yaratsa da, kabul etmeliyiz ki, çaðýn aydýnlýk odasýdýr.

Fotoðrafý çeken kiþinin bakýþ açýsý ve karar anýnýn yanýnda, o fotoðrafa sosyal bilimlerle ve özellikle yazý bilimi ile, anlam kazandýrmak, fotoðrafýn daha kolay, baþka izleyenlere ulaþmasýný saðlar. Fotoðraf ne kadar güçlü olursa olsun, o fotoðrafýn alt yazýsýnda, bir takým kelimelere ihtiyaç duyulur. Beni tekrar yazý bilimine doðru kaydýran bu söyleþi, ilgi alanlarýmýn beni ne kadar doðru yönde etkilediðini, gösterdi. Zamansýzlýk ya da, üþengeçlikten vakt-i zamanýnda okuyamadýðým kitaplarýma, sarýlma gücü verdi. Kitap okumanýn ve farkýnda olmanýn, bir insanýn hayatýnda önemli bir yeri var. Zaten bir þeyi anlamak ya da, istemek kiþinin kendi elindedir. Günümüzde, hala analog makine kullanan, fotoðrafçýlarýn var olmasý, eski yöntemin, sayýsal fotoðrafa göre kalýcýlýðýnýn, göstergesidir. Kendine ait karanlýk odasý olan fotoðrafçýlar, fotoðraflarýný, kendi imkanlarý dahilinde, elde basarlar. Kullanýlan tüm kimyasal maddeler, filmin yýkanmasýndan, fotoðrafýn kaðýda düþmesine kadar geçen süreçte bir çeþit manipülasyondur. Þu anda, analog makinenin yerini, tüketim çaðýnda yaþadýðýmýz için, dijital SLR makineler, almak üzere. Her geçen gün piyasaya yeni yeni giren, dijital makine modelleri, fotoðrafçýlarýn kafasýný karýþtýrmaya, devam ediyor. Fotoðraf banyosunda kullanýlan malzemelerin yerini de, photoshop alýyor. Elbette, yapýlan tüm müdahalelerin, kiþinin hayal gücüne ait olduðu kesin bir þey. Photoshop gibi, yardýmcý araçlarýn kullanýlmasý da, kiþinin kendi insiyatifi ve iradesinde olan bir þeydir. Tartýþýlamaz.

Geçmiþten bu yana, dünya üzerinde ki, fotoðrafçýlarýn fotoðraflarýna baktýðýmýzda, kurguya rastlarýz. Gerektiðinde, savaþ fotoðrafý bile olsa, kurgulu fotoðraflar çekilmiþtir. Günümüzde, konsept fotoðrafçýlýðýnýn belge niteliði taþýmadýðýný söyleyemeyiz. Bir ürünü ya da bir görseli temsil ettiði için, o fotoðraf da, belgedir. Dolaþým saðlayamayan, paylaþýlamayan; bizim fotoðraf olarak gördüðümüz sayýsal karelerin, fotoðraf olmadýðýný söyleyebilirim. Sayýsal karelerin fotoðraf olabilmesi için, bir paylaþýmda olmasý, izleyiciye sunulmasý gerekiyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ankara
Çocukluðum

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gezi Defterimin Prag Sayfasý
Hýdrellez
Dumansýz Bir Hava Sahasý Ýstiyorum, Ya Siz?
Sarý'yý Anlamak
Babam'a
Kaçýþ
Þimdi Mardin'li Çocuklara Ne Olacak..?
1 Mayýs
Þaþkýnlýðým Üzerine


Tuba Unsal kimdir?

"Hayatý olduðu gibi kabul eden, Kalbinin derinliklerinde, saklý bir yerler de, 'yazma' tutkusu olan, biri. . . "

Etkilendiði Yazarlar:
...., ...,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tuba Unsal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.