..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > osman demircan




24 Kasým 2009
Atlar Gibi Öleceðiz  
osman demircan
Biz de atlar gibi doðduktan bir kaç saat sonra koþabilseydik, maymunlar gibi bizi soðuktan koruyan uzun tüylerimiz birkaç gün içinde çýksaydý böyle bir zekaya gerek kalmayacaktý. Demek ki zekanýn en önemli görevi insana doðada yardým etmek ve insaný korumak gözetmektir. Ýnsan zekasý sayesinde barýnýr, yer, içer.


:ADBJ:
Biz de atlar gibi doðduktan bir kaç saat sonra koþabilseydik, maymunlar gibi bizi soðuktan koruyan uzun tüylerimiz birkaç gün içinde çýksaydý böyle bir zekaya gerek kalmayacaktý. Demek ki zekanýn en önemli görevi insana doðada yardým etmek ve insaný korumak gözetmektir. Ýnsan zekasý sayesinde barýnýr, yer, içer.
Demek ki zeka temel ihtiyaçlarýmýzý karþýlamamýzý saðlýyor. Ýnsan maðaraya girdiðinde zekasýnýn sonucu olarak ateþ yaktý, ýsýndý yemeðini yedi. Sonra maðaranýn duvarlarýna resimler çizdi. Ýþte insan doðayý o zaman yorumladý. Zeka doðada ayakta kalabilme gücü iken bir anda yorumlama, yaratýcý olma gücü oldu.Ýnsan zekasý sayesinde alt çizgiden çýkýp bir üst çizgiye geçti.
Ýnsan benden çýkýp kendini büyüterek insan olma gerçeðini yakaladý ve toplumsallaþtý. Sonra ne oldu? Bu sefer ýrklara ayrýldý, o da yetmedi, dinlere ayrýldý; sarýþýnlar, zenciler diye ayrýldý. Bu sefer özelleþme yetisini yitirdi. Yýðýnlar içinde kayboldu.
Demek ki insan, zekasý sonucu ilk önce doðaya uyum saðladý, sonra doðayý yorumladý, daha sonra ben oldu, en sonunda ise toplumsallaþtý.
Peki neyi halletti. Aslýnda hiçbir þeyi. Ýnsaný en son model araba olarak düþünün. Bu araba kendi direksiyonunu kullanamýyorsa, ona birileri binip yön veriyorsa, kaportasýnýn saðlamlýðý ya da ne kadar hýz yaptýðý önemli midir? Üstelik gideceði yollar önceden çizilmiþse ve o çizilmiþ yollardan çýkýp kaza yapabiliyorsa bu dünyada en son model veya en iyi araba olmanýn bir anlamý var mýdýr? Bir lüks araba uçurumdan düþüp sonra bir hurda yýðýný haline gelebiliyorsa, o arabanýn öncesinin ne önemi vardýr.
Ýnsan kendini geliþtirir, geliþtirir en olgun döneminde ölüp mezara gider. Peki bunca en iyi olma çabasýnýn sonucu toz toprak olmak mýdýr? Benim tanýdýðým bir insan var kollarý gorilin kollarý gibi uzun. Yüzü de bir maymuna benziyor. Ama çoluk çocuðuna baðlý, iyi bir insan, ahlaklý, namuslu ve toplum tarafýndan çok sevilen biri. Kesinlikle cennete gideceðine inanýyorum. Yüzünde bir nur var, ay ýþýðý gibi parlýyor.Ýnsana benzemese de insana benzeyenlerden daha deðerli. Demek ki insana benzemek ve insan olmak da yetmiyor. Hatta insanlar arasýnda en iyi olmak da çözüm deðil. Çünkü sen hayvanlarla ayný sonu yaþýyorsun onlar gibi ölüyorsun. Madem aðaçlar gibi, atlar gibi, maymunlar gibi öleceðiz, o zaman ya cennet ol nurunu yay, ya cehennem ol kendini yak bitir. En iyi yýldýz, en iyi araba, en iyi avize olacaðýna kendini metalaþtýrmadan kendi enerjinden bir cennet ol. Hayvanlar bile cennete dönüþürken, sen hala niye insanlara ayrýlan cehennemdesin? Neye benzediðin önemli deðil, neye benzeyeceðin önemli. Öncen deðil sonran önemli…Sonraný düþün. Yumurtadan çýk, tüylen, sonra bir kuþ gibi cennete kanat çýrp. Cennete git de nasýl gidersen git. Ýnsanlýðý baþkalarýna býrak. Böyle insanlýðýn içine et.
Sizin gibi insan olup cehenneme gideceðime hayvan olup eþekler cennetine giderim daha iyi de. Çünkü nur insan yýðýnlarýnýn kararttýðý bir dünyada bazen çekirgede bulunur. Bazen eþek gözünde bulunur.
Aldanma insanlarýn kara kaþýna kara gözüne. Git eþeði alnýndan öp. Býrak insanlýk Ahmet’te, Ayþe’de kalsýn. Bir canlýnýn ismi Mehmet diye o kelimeyi kimliðinde taþýyor diye insan olacak deðil ya. Git köpeðine Emre diye isim koy. Bak bakalým sana itiraz edecek mi?
Sonunu düþün at gibi Allah’ýna koþ. Cennet seni ayaklar altýna almak isteyen insanlarýn tabanlarýnda deðil, nallarýnýn altýnda olacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Asýrlardýr Yalnýzým
Ruhum Kokan Bir Demet Söz
Hýrs ve Azim
Ter de Pis Kokar; Ama Emek Olmazsa O Koku da Olmaz
Özlemek
Yaþamak, Kadýnlarda Dudaklara Ruj Sürmek, Erkeklerde Þarký Söylemektir
Hayatýn Güzelliði Acýmasýzdýr
Hayatta Aslýnda Hiçbir Þey Yoktur
Her Beyazlýk Ayný Deðildir.
Bir Kadýn Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgili Seninle Seviþmek Ne Güzel
Varlýðým Bir Okyanus
Þimdi Sen Sus, Ýnsanlar Sussun
Yüreðimi Korkak Büyütmedim
Beylik Laflar Etmekle Olmuyor Dostum
Ah Angelina
Sen Benim En Büyük Hatamsýn
Frezya
Çam Ormaný
Ey Sevgili Senin Aradýðýn Benim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.