..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaşıyım. -Sokrates
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Hilâl Erboyacı

15 Eylül 2010
Yenilenmenin Zamanıdır  
Yenilenmenin Zamanıdır

Hilâl Erboyacı

Bir değerli dostumun dediği gibi 'güncellenecek' çok bilgi vardır. Terakki yenilenmekle mümkün olacaktır.

:AICG:
Bölüm/ 1
Yaşamım boyunca bir konuyu kaleme alabilmek için hep uzun uzun düşünmeyi tercih ettim.Emin olmadığım, altını ısrarla çizemeyeceğim hiçbir konuyu gündeme getirmedim. Korkum, tepkilerden ya da yasaklardan değil hep yanlış, çarpık, hatalı bir şey yazarım da telafisi olmaz düşüncesinden kaynaklandı.

Hele siyasi yazılar, siyasi yorumlar hep ürkütmüştür beni. Dünya politikasının bu kadar değişken, bu kadar göreceli olması ; bugün çok emin olduğumuz pek çok düşüncenin yarın farklı düşüncelere dönüşebilmesi, siyasetin argümanlarının göreceliliği bu konuda hep izleyici, hep gözlemleyici kılmıştır beni. Bu nedenle de yaşamım boyunca yaptığım en doğru şeylerden biri, bir siyasi partinin fanatik üyesi olmadan nesnel olmayı tercih edişim olmuştur.

Büyük bir fırtınanın ardından derin bir sessizliğe dönüşen evet/ hayır oylamasının ardından derin derin düşünmekteyim birkaç gündür. Oylama sonrası yorumların nesnelliği daha dikkate değer. Sanki öncesinde daha öznel, daha bireysel olan görüşler oylama sonrasında daha mantıklı daha ayakları yere basan çizgiler taşımaya başladı. Keşke bu sakin, nesnel tavır öncesinde de yaşanılabilseydi.

Demokrasiye ve özgürlüklere sınırsız inanan bir birey olarak bir konunun altını ısrarla çizmek istiyorum. Bu ülkede yaşayan insanların yüzdeye vurduğumuz zaman yüzde elli rakamını aşan ve oylamayı ‘Evet’ çizgisine taşıyan sayısı sonucu belirlemiştir. Saygı duymak ve’ hayırlı olsun’ demek yapılacak en güzel birlik ve beraberlik çağrısıdır. Gelişmeler zamana yayıldıkça her iki taraf da haklılık çizgisinde özeleştirisini yapacaktır.

1982 Anayasa’sını hatırladım şimdi. Büyük bir çoğunluğun ezici oyuyla kabul edilen bu anayasaya ben ‘Hayır’ demiştim. –O yıllarda henüz çok gençtim- Yirmili yaşların hangi düşüncesiydi bana ‘Hayır’ dedirten inanın hatırlamıyorum. Aradan geçen zaman ne büyük yanlışlar yapıldığını gösterdi. Bugün aynı ezici çoğunluk bu anayasanın değişmesi gerektiğini ısrarla vurgular oldu. Nitekim zamana yayılarak pek çok maddesi zaten değişime uğrayan 1982 Anayasa’sı bugün farklı maddelerinin değişimiyle yeni bir boyut daha kazandı. Zaman haklılık boyutunda en güzel kararı verecektir. İster ‘Evet’ diyelim; ister ‘Hayır ‘ diyelim sonuç bellidir ve bekleyip görmekten başka hiçbir yolu yoktur.

Ülkesinin kaygılarını, geleceğini, gelişimini kendisine kaygı edinen her insan gelişmeleri takip edip, hiçbir bireysel çıkar düşünmeden ülkesi için çalışmaya devam etmelidir. Olayın konuşulacak, tartışılacak, masaya yatırılacak pek çok boyutu vardır. Bu konuda herkes özeleştirisini yapmak zorundadır. Farklı düşüncelere sahipsek düşüncemizin peşinde en doğru biçimde koşmayı öğrenemediğimiz sürece söylemlerimiz cılız kalmaya devam edecektir.

Yeni boyutlar kazanan dünya siyasetine yeni ve dinamik argümanlar getiremeyenler , farklı boyutlar / farklı söylemler geliştiremeyenlerin eriyip gitmesi kaçınılmaz olacaktır. Temcit pilavı olan söylemler artık değerini yitirmiştir. Yenilenmenin zamanıdır. Bir değerli dostumun dediği gibi 'güncellenecek' çok bilgi vardır. Terakki yenilenmekle mümkün olacaktır.

Bu bölümü yazımın giriş bölümü olarak kabul ederseniz sevinirim. Diğer bölümlerde düşüncelerimi daha çok açmaya, farklı boyutlar kazandırmaya çalışacağım. Bu ülkenin insanlarına düşen görev bitmemiştir. Ülkemiz çalışkan, başarılı, sorumluluk sahibi, kendi çıkarlarından çok ülke çıkarlarını düşünen insanlara daha çok ihtiyaç duymaktadır. Yeter ki iyi niyetli olalım , yeter ki birlik ve beraberlik duygularımızı perçinleyip ülke çıkarları için el ele verelim. Kazanan/ kaybeden yalnızca ülkemizdir. Bunu da zaman en güzel biçimde gösterecektir.

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Arena
Ne Çok Ortak Yanımız Var
İkinci Cumhuriyet
Tahlil
Oysa Biz
Cevabı Aranan Sorular
Yeni Oluşum
Cevabını Bildiğimiz Sorular
Şaşırtan İvme

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ah! Ahmet Haşim...
21 Mart Dünya Şiir Günü
Çınar
Pembe Panjurlu Ev
Sızlanmalar
İnşirah
Yüreğimi X Işınlarına Kapadım
'Zekanı Unut Daima Çalışkan Ol'
Sürgünlerim Oldu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Har Elinden [Şiir]
Kutsi ve Asi [Şiir]
Erteledik [Şiir]
Orantısız Güç [Şiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Şiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Şiir]
Çanakkale'de Zafer Muştulanmıştı [Şiir]
Sessiz Kahramanlarımız [Şiir]
Yapay Tanrılar [Şiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Şiir]

Hilâl Erboyacı kimdir?

Yaşam söz üzerine kurulmuş. Yazı sözü kalıcı kılmış. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yıllarda başladığım serüvenime bir iz bırakmak ve geleceğe katkıda bulunmak üzere çıktım. . Bir hoş sada bırakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Türk şiirinin tüm isimlerinden etkilenmiş olmam mümkün..

yazardan son gelenler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Hilâl Erboyacı, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.