..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > Mustafa Acungil




13 Ekim 2010
Gelecek Postasý 14 - Ada, Balýk ve Deniz  
Mustafa Acungil
Bir diðer geliþme, yüzdürülebilen ve istenilen seviyede batýk durumda tutulabilen þehirlerin inþa edilmesiydi. Bunlar öncelikle sadece dikey olarak hareketliliðe sahip yerleþimler oldular. Ama zamanla daha küçük þehirler tamamen seyyar hale de geldiler.


:ABHH:
Japonlar hala dünya üzerinde en etkili toplumlar arasýnda.

Ama robotlar sayesinde deðil. Neyse robotlar baþka bir hikaye, bu hikaye ise ada, balýk ve deniz üzerine.

Bin yýlý aþkýn bir süre deðiþmeyen bir imparator soyu yaþatabilmiþ baþka toplum var mýdýr? Son derece geleneksel bir toplum, ama bazý alanlarda da bir o kadar yenilikçi.

Sizin zamanýnýzda elektronik, ileri teknoloji üretimi, kalite gibi alanlarla dünyada kendine yer açan Japonya, nüfusunu barýndýracak yeterince toprak bulamamaktan çok çekti. Kazanýmlarý ve nüfusu giderek artarken artýk üzerine küçük gelen sayýlý adaya sýkýþmýþ durumdaydý.

Asya’ya doðru geniþlemeyi daha önce denemiþ ve aðzý yanmýþtý. Pasifik’in diðer kýyýsýna saldýrmayý bile denemiþ ve bundan aðzý çok kötü yanmýþtý. Ekonomik geniþlemesine paralel olarak baþka uluslarýn içinde yerleþmeyi de denedi Japonlar. Ama sahip olduklarý deniz aþýrý þirketlerin yönetimi için zorunlu ve geçici olarak baþka toplumlar içinde yaþayan sayýlý Japon ve tatillerinde dünyanýn dört bir yanýný gezen turist Japonlar haricinde hiçbir fertleri uzun süreli olarak baþka bir toplumla kaynaþamýyordu.

Ve Japonlar yüzlerini denize döndü.

Diyetlerinin çok büyük bir kýsmýný balýk ve diðer deniz ürünleriyle saðlayan ulus, ileri teknoloji ve araþtýrma geliþtirme çalýþmalarýný denizde yaþama yönlendirdi. Doðrusu karada onlar kadar sýkýþmýþ durumda olmayan bir ulusun katlanamayacaðý zor dönemlerden geçtiler.

Ýlk denizaltý þehirleri çok rahatsýzdý. Aslýnda zorunlu olarak gerçek gemi ve denizaltýlarda yaþamaya baþlayan insanlarla baþladý her þey.

Sonra bazý açýlardan bu yaþamýn karadaki kimi alternatiflerden daha iyi olduðunu keþfedenler oldu. Balýk istifi yaþadýktan sonra karayla deniz çok da farklý deðildi.

Bu alana akýtýlan büyük araþtýrma geliþtirme fonlarý ve binlerce kafanýn yýllarca süren emeði sonucunda denizde yaþam ortalama bir Japon için tercih edilir hale geldi.

Japon okyanus koloni þehirlerinin geliþmesinde en etkili unsurlardan biri denizden ve deniz altý kaynaklardan enerji saðlanmasýndaki keþifler ve iyileþtirmeler oldu. Deniz altý volkanik kaynaklarýn kullanýmý, bakterilerle saðlanan üretimler ve tabii ki bol ve bereketli deniz besinleri! Balina popülasyonlarý üzerine kurduklarý çiftlikler bir devrim niteliðindeydi. En devrimci yönü, balinalarýn serbest olmasýydý. Sayýsal imkanlarý kullanarak balinalarý doðal ortamlarýnda takip altýna aldýlar. Üremeleri, dolaþýmlarý, beslenmeleri gibi konulardaki sýrlarý çözdüler. Okyanus koloni þehirlerinin en önemli besin kaynaklarýndan biri –üstelik balina soyunu tehlikeye atmadan- balinalar oldu.

Bir diðer geliþme, yüzdürülebilen ve istenilen seviyede batýk durumda tutulabilen þehirlerin inþa edilmesiydi. Bunlar öncelikle sadece dikey olarak hareketliliðe sahip yerleþimler oldular. Ama zamanla daha küçük þehirler tamamen seyyar hale de geldiler.

Japonya, dünyada etkili olmasýnýn önündeki en büyük engeli aþmanýn yolunu böyle buldu. Birkaç adacýða sýkýþmýþ bir topluluk, o adacýklarýn sadece kapýsý olduðu bir yeni imparatorluk kurdu. Dünyanýn ilk okyanus imparatorluðu!

(2054'te yaþayan Kamil Asma'nýn dilinden, Yazar: Mustafa Acungil)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bilim kurgu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Birleþik Soylar
Gelecek Postasý 15 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 1 - Otobot
Gp 23 - Sanal Mevcudiyet 6 - Yine Yeni Yeniden Beden
Gp 21 - Sanal Mevcudiyet 4 - Saðlam Kafa Saðlam Vücutta Bulunur
Kurgu'nun Sonu
Gp 22 - Sanal Mevcudiyet 5 - Yeni Bir Lojistik
Gelecek Postasý - 7 - Bir Zamanlar Amerika - 2
Gp 19 - Sanal Mevcudiyet 2 - Olmayan Mülkün Temeli Nedir?
Gp 18 - Sanal Mevcudiyet 1 - Ýliþkiler, Ýliþkiler, Ýliþkiler
Gp 20 - Sanal Mevcudiyet 3 - Sertifikalý Paralel Mevcudiyetler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Su Döngüsü [Þiir]
Ýkizler [Þiir]
Gözden Irak / Gönülden Irak [Þiir]
Kelimelerle Bile [Þiir]
Namütenahi [Þiir]
Yürüyüþ [Þiir]
Mesai [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Þehir [Þiir]
Dumankan [Þiir]


Mustafa Acungil kimdir?

Öðrenmek, öðretmek, okumak, yazmak. . . Hayatýmýn temel belirleyici unsurlarý. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Acungil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.