..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden başka birşey değildir. -Henri David Thoreau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar > M.NİHAT MALKOÇ




21 Kasım 2010
Tarihi Sevdiren Adam: Yavuz Bahadıroğlu  
M.NİHAT MALKOÇ
Trabzon Belediyesi’yle Moral FM’in ortaklaşa düzenlediği “İstanbul’un Fethinin 557. Yılı Anısına Fatih ve Fetih” konulu sohbet programı 17 Mayıs 2010 tarihinde Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde yapıldı. Programın sunuculuğunu Moral FM’in sunucu ve programcılarından Fethi Çağıl yaptı. Bu nefis program Araklı kökenli Devlet Sanatçısı Süleyman Şahintürk’ün doyumsuz solo mehter konseriyle başladı. Trabzonlu Şahintürk birbirinden güzel mehter marşları ve kahramanlık türküleri söyleyerek hazirunu coşturdu.


:BFIJ:

                              M.NİHAT MALKOÇ

Trabzon Belediyesi’yle Moral FM’in ortaklaşa düzenlediği “İstanbul’un Fethinin 557. Yılı Anısına Fatih ve Fetih” konulu sohbet programı 17 Mayıs 2010 tarihinde Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde yapıldı. Programın sunuculuğunu Moral FM’in sunucu ve programcılarından Fethi Çağıl yaptı. Bu nefis program Araklı kökenli Devlet Sanatçısı Süleyman Şahintürk’ün doyumsuz solo mehter konseriyle başladı. Trabzonlu Şahintürk birbirinden güzel mehter marşları ve kahramanlık türküleri söyleyerek hazirunu coşturdu.

Bahadıroğlu’nun sohbetinden evvel Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu kısa bir takdim konuşması yaparak Trabzon’un tarihine ve kültürel unsurlarına vurgu yaptı. Onun ardından “Tarihi Sevdiren Adam” olarak tavsif edilen Yavuz Bahadıroğlu sohbetine başladı. Bahadıroğlu’nun konuşmalarından aldığım notları dikkatinize sunuyorum:

“Anadolu’nun her karış toprağı ana kokuludur. Kendi memleketimin toprağı bambaşkadır. Kendi topraklarımda bulunduğum için çok mutluyum. Trabzon Fatih’tir, Kanunî’dir, Yavuz’dur. Romanlarımda bu üç büyük şahsiyeti de yazdım. Trabzon fethedilmeseydi İstanbul’un fethi yarım kalacaktı. Akkoyunlu Uzun Hasan’ın annesi Sare Hatun’un Fatih’e ‘Ey oğul, Trabzon’a bunca zahmet nedendir? Bir kale uğruna bunca zahmete değer mi?’ sorusuna Fatih’in ‘Ey ana bu zahmet din yolunadır. Elimizde İslam’ın kılıcı vardır. Ahrette Rabbimizin huzurunda eğer zahmete katlanmazsak bize gazi denmez. Bu gayreti göstermezsem ahrette Peygamberimin yüzüne nasıl bakarım. “dediğini tarihler yazar.

Osmanlı, İstanbul’u fethetmek için kurulan bir sünnet devletidir. Peygamberimiz ‘İstanbul elbet bir gün fetholunacaktır, onu fetheden kumandan ne büyük kumandandır; onu fetheden asker ne kadar güzel askerdir.” diye buyurmuştur. Bu müjdeye mazhar olmak isteyen nice padişah, fetih için harekete geçmiştir. Fakat bu ancak Sultan Mehmet’e nasip olmuştur.

Ordular gökten inmez, milletin içinden çıkar. Geçmişine sahip olmayanın geleceği de olmaz. Tarihte yaşanmış bir hadise vardır. Hayme Ana’nın eşi Gündüzalp vefat ediyor. Hayme Ana ve Gündüzalp’in dört oğlu vardır. Sungur Tekin, Gündoğdu, Ertuğrul ve Dündar… Hayme Ana oğullarını yanına çağırıyor. Küçük oğlu dışındakilere, bey olduklarında gelecekte ne gibi planları olduğunu soruyor. İkisi geri dönüp topraklarını ekip biçeceklerini söylüyor. Sıra Ertuğrul’a gelince O, “Deryayı geçeceğiz ve devlet olacağız” diyor. Bu cevaptan sonra annesi, Ertuğrul’u aşirete bey olarak seçiyor. Öbür oğulları da eski topraklarına geri dönüyorlar. Ertuğrul, devlet ektiğimiz topraklar olan Söğüt ve Domaniç’e yerleşiyor. Ölürken ‘Âlimlere hürmet ediniz, devlet onların dualarındadır’ diye vasiyet ediyor.

Ertuğrul öldüğü yıllarda Bursa, Bizans’ın en güçlü ayaklarından biriydi. Siz bir şeyi çok istersiniz Allah da ihsan eder. Siz gayret gösterirsiniz Allah da yolunuzu açar. Başarı sabrın ve ihlasın sonucudur. Unutmamalıyız ki geri dönenleri hiçbir tarih yazmaz; sabredeni ve gayret göstereni yazar. Karınca misali doğru tarafta durarak elimizden geleni yapmalıyız. Tarihte, yaşadığı toprakların bedelini bizim kadar ağır ödeyen bir başka millet yoktur.

Aile reisi olarak hedef sahibi insanlar yetiştirmeliyiz. Bu toprakların en çilekeş varlığı annelerdir. Onlar çocuklarını kendi değerlerimizle yetiştirmelidir. Babalar bu işten çoktan el çekmişlerdir… Hayal adres gibidir. Adresiniz varsa hedefinize varırsınız. Ceddimiz hayallerinin peşinden koştular ve bütün engelleri aşarak başardılar… İlmin başı sabırdır…
İnsanların önünde eğilip bükülmemeliyiz. Osmanlı’yı büyük yapan her şart altında dik durmasıydı. Osmanlı kurulduğu ilk günden itibaren Bizans zihinlerde parça parça fethedilmeye başlanmıştı. Sultan Mehmet fetih ruhunu henüz çocukken kazanmış ve bunu bir ideal olarak yaşatmıştır. Sonuçta da “Ya ben Bizans’ı alırım, ya Bizans beni alır” kararlılığıyla İstanbul’u fethederek bir çağı kapayarak yepyeni bir çağı açmıştır.”

Trabzon Belediyesi Kültür Müdürü Murat Yeter’i ve ekibini bu gayretli ve isabetli kültürel faaliyetlerinden dolayı kutluyorum. Trabzon’umuza ruh ve hareket kazandırdılar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Eğitimci - Yazar M. Nihat Malkoç'la Eğitim Üzerine Röportaj
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Muhteşem Bir Mâziyi Muhteşem Bir İstikbale Bağlayan Köprü: Cemil Meriç
M. Nihat Malkoç "Sevgini En İyi Sen Anlat" Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Kanunî'nin Şâirliği
Zevrakî"nin Kırıldı Gönül Sazı
Hüseyin Albayrak'ın Kaleminden "Trabzon'un Fethi"
"Gülün Vedası" Yahut Bahattin Yıldız'ın Şahadeti

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Vatan Sevgisi İmandandır
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi
İlköğretim Okulları ve 100 Temel Eser
Öğretmenler Günü
Sabrın Sonu Selâmet

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.