..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüğüm şeyi Montaigne'de değil, kendimde buluyorum. -Pascal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Düşler > Didem Duruöz

23 Ocak 2011
Hayal Kafesi  
Didem Duruöz
Eski bir şiirimsimi okurken, duygu ve düşüncelerimi farklı bir bakış açısıyla gözden geçirdiğimde aklımdan geçenleri sizlerle paylaşmak istedim. Renkler Alemi Bu renkler aleminde bir gezi. Belki mutsuz bir kızın hayali. Siyahlar, beyazlar bütün renkleri yok etti. Yeşil gri ve mavi içimdeki tek özlemdi. Güzellikler ve çirkinlikler içiçeydi. Ruhum siyahı seçti. Griyi paylaşmayı bilemedi. Oysa istediğim mavi ve yeşildi. Gözyaşlarımı serbest bıraktım bu gece, bir hayalimi daha kafese tıkmanın şerefine. Artık o hayal başka bir evrende yaşıyor dilediğince, gönlünce. Gecikmiş bir hayale vedayı da gerçekleştirdim ardından. Ben hayallerimi seviyorum, kafesinde bile olsa onları sımsıkı kucaklıyorum. Gerçekleşme ihtimali olsa, yaşantının ardından belki de bana verdiği mutluluk bir süre sonra ilk günkü etkisini yitirecek. Hayatın gerçeklerinin içinde ilk gün yaşattığı heyecan sönecek. Hayal kırıklıkları, yanlış anlamalar, başarısızlıklar karşısında kendi değerinden değilse de, başkalarının gözünde etkisini kaybedecek. Oysa şimdi o, en engin yerde; hayal gücümde, zihnimde, yüreğimde. Kimse karışamaz ona, kimse son veremez onu düşünürken yaşadığım mutluluğa. Aslında hiçbir hayalin kafese tıkılmaması taraftarıyım. Ancak gerçekler ışığında düşünüldüğünde, kişilerin sağlık problemleri gibi önemli nedenlerle kendi hayatlarını riske atacakları durumları gerçek hayatta yaşamaktan kaçınmaları gerektiğini düşünüyorum. Ve yansıtma burda devreye giriyor, ben bu yazıdaki karaktere hayalgücünü kullandırmayı seçtim, hedefi benzer olguya yönlendirmek de başka bir çözüm olurdu sanırım. Okuyan herkese çok teşekkür ederim.

:BFAC:

RENKLER ALEMİ

Pembeler soldu, güller kayboldu, kalbime siyahlar doldu.
Gözlerinin rengi kahverengi.
İçinden çıkılmaz bataklıklar gibi.
Tek isteğim mavi ve yeşildi.

Kırmızılar aramıza girdi.
Sarı yapraklar gelince ilişkimiz tükendi.
Yeşil, gri ve mavi; bizim için bir hayaldi.
Oysa istediğim mavi ve yeşildi.

Bu renkler aleminde bir gezi.
Belki mutsuz bir kızın hayali.
Siyahlar, beyazlar bütün renkleri yok etti.
Yeşil gri ve mavi içimdeki tek özlemdi.
Güzellikler ve çirkinlikler içiçeydi.
Ruhum siyahı seçti.
Griyi paylaşmayı bilemedi.
Oysa istediğim mavi ve yeşildi.

Pembe:Mutluluk Siyah:Üzüntü Kahverengi:Uzaklık Mavi:İlgi- Arkadaşlık Yeşil:Özgürlük Kırmızı:Kıskançlık Sarı:Zaman Gri:Uzlaşma Beyaz:Umursamama Mor:Tutku

Gözyaşlarımı serbest bıraktım bu gece, bir hayalimi daha kafese tıkmanın şerefine. Artık o hayal başka bir evrende yaşıyor dilediğince, gönlünce. Gecikmiş bir hayale vedayı da gerçekleştirdim ardından. Ben hayallerimi seviyorum, kafesinde bile olsa onları sımsıkı kucaklıyorum. Gerçekleşme ihtimali olsa, yaşantının ardından belki de bana verdiği mutluluk bir süre sonra ilk günkü etkisini yitirecek.

Hayatın gerçeklerinin içinde ilk gün yaşattığı heyecan sönecek. Hayat kırıklıkları, yanlış anlamalar, başarısızlıklar karşısında kendi değerinden değilse de, başkalarının gözünde etkisini kaybedecek. Oysa şimdi o, en engin yerde; hayal gücümde, zihnimde, yüreğimde. Kimse karışamaz ona, kimse son veremez onu düşünürken yaşadığım mutluluğa.

Hayallerimi özgür bırakıyorum. Onları kuşlar gibi, engin gökyüzüne salıyorum. Bazen dönüp dolaşıp benden uzaklaşsalar da biliyorum, tilkinin döndüğü gibi yine dönecekler kürkçü dükkanına. Ve ben onları hep sarıp sarmalayacağım, bana yaşattıkları mutluluğu hep içimde taşıyacağım. Hiçbir şey imkansız değil artık benim için. Düşünmem, hissetmem, yaşamam yeterli bunun için. Hem kimbilir düşüncenin gücü bu, belli olmaz neleri yapacağı, olmaz denilen neleri olduracağı.

Hayal ve umut iç içe saklı en derinimde bir yerlerde. Yıldızların ışığı yol gösterecek belki bana; mavi ve mor ışıklarla bezeli bir dünyada yeşilin ve mavinin özlemini çekmeden yaşamayı başaracağım sonunda. Artık herkesden beklentimi sona erdiriyorum. Biliyorum ki istediğim her şeyin anahtarı da kilidi de bende. Onları bir araya getirip, harekete geçirecek güç saklı benim içimde.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: renkler
Gönderen: Aysel AKSÜMER / , Türkiye
18 Şubat 2011
Çok güzeldi. Renklerin diline inananlardanım. Tebrikler. Selamlar... Yazarın Yanıtı: Merhaba Aysel Hanım, yazımı beğendiğinize çok sevindim,değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Sevgi ve Saygılarımla.Didem

:: RENKLER HARMONİSİ
Gönderen: Yaşar ÇETİNKAYA / , Türkiye
10 Şubat 2011
Renkler... Bazen alaca bulaca bir karmaşa; bazen de içimizi ısıtan bir renkler seramonisi değil mi? Hayali -ki içinde umudu saklar- gerçeğin eleğinden geçirirken kırılan aydınlığın hayata yansımasası herhalde onlar. Çok güzel bir yazıydı. Devamını dilerim. y.ç. Yazarın Yanıtı: İçten, anlamlı,zarif ve naif, değerli yorumunuz için teşekkür ederim Yaşar Bey,iki cümleyle tüm yazıyı öyle şiirsel özetlemişsiniz ki,bu cümlelerinize hayran kalmamam elde değil.Sevgi ve Saygılarımla.Didem

:: ..
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
23 Ocak 2011
Tüm yaşamınızın mavi ve yeşilliklerle dolu olması temenisiyle...Yazarın yanıtı:Hepimizin, tüm insanlığın aynı şekilde yaşaması ümidiyle.

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
23 Ocak 2011
Çok çok güzeldi, kutlarım. İzninizle facebook'da paylaşmak ve zaman zaman seçip yayımladığım "facebook'da okuduklarım" arasına almak istiyorum. Selam ve saygılarımla.Yazarın Yanıtı:Onur duyarım Ömer Faruk Bey, yorumunuzla beni çok sevindirdiniz.Sevgi ve Saygılarımla.Didem

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabı
Duru Sohbetler 2
Duru Sohbetler 1
Korkuların; Engellerindir Yaşam Sevinçlerinin!
Sarmaşık Sakal Yansımaları
Anlamlandırma Arayışı
Gündüz Düşlerim 2
Sekiz Saniye Yansımalarım B
Bir Aldanışın Ardından
Gözlem Yansımalarım2

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Kırılmak [Şiir]
Yaşam yakında yakala [Şiir]
Sanatla Soluklanmak [Şiir]
Haykırmak İstiyorum [Şiir]
Anne Çocuk Eğitim Vakfı - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüş [Öykü]

Didem Duruöz kimdir?

Kendini arayan, dünyayı ,hayatı anlamlandırmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalışan, suskunlar ordusundan ayrılmaya çabalayan biriyim. Yazılarımda bazen; aklımdan, yüreğimden, içimden geçenleri, bazende farklı kişilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiği Yazarlar:
Doğan Cüceloğlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,

yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Didem Duruöz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.