..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > SÝNAN ÝSPENOÐLU




6 Mart 2011
Sanata ve Sanatçýya Umumi Bir Bakýþ  
sanata ve sanatçýya umumi bir bakýþ

SÝNAN ÝSPENOÐLU


Sanat bir toplumun kültürünü,örfünü adetini,inançlarý,geliþmiþliðini eserler yardýmýyla bizlere sunma iþidir.Bir ülkede sanata verilen deðer ne kadarsa o ülkenin geliþmiþliði o derece geliþir.Sanat önemini kaybetmeyen hep kanýný tazeleyen,insanlarýn,duygularýn dilidir. Sanat cesaret iþidir ahlak iþidir.Sanat güzelliklerin esere yansýtýlmasýdýr.


:AIIB:
Sanat bir toplumun kültürünü,örfünü adetini,inançlarý,geliþmiþliðini eserler yardýmýyla bizlere sunma iþidir.Bir ülkede sanata verilen deðer ne kadarsa o ülkenin geliþmiþliði o derece geliþir.Sanat önemini kaybetmeyen hep kanýný tazeleyen,insanlarýn,duygularýn dilidir. Sanat cesaret iþidir ahlak iþidir.Sanat güzelliklerin esere yansýtýlmasýdýr.
Sanatçýda ayný þekilde güzeli iþleyen onun için cýrpýnan ve elinden geleni yapan kiþidir. Sanatcýya her devlet önem vermiþ ve o sanatçý için sanatýný içra edebilecek yerlerde bulunup buralarý bir kültür mekaný haline gelmesinde,topluma ýþýk tutup ülkenin kültür seviyesi artýrmýþlardýr.Hatta sunduklarý sanat eserlerine para verip onlarý satýn alan padiþahlarýmýz olmuþtur. Sanatcý duygu ve düþüncelerini dogru bildiklerini yanlýþ bildiklerini yazarak,resimleyerek anlatmýþlar ve bu hatalara insanlar bir daha düþmesin diye ugraþmýþlardýr. Ve bu kültür ve teknolojinin bugün ki halini almasýnda çok büyük etken olmuþtur. Eger sanatçý eserini içra etmeselerdi duygu düþünce ve deneyimlerini bizlere sunmasaydý insanlýk hep ayný hatalarla tekerrür edip duracaktý. Bir ilerleme olmayacaktý.Bana göre bilimdeki buluþlar icadlarda birer sanat eseridir. Onlarda insanlarýn günlük yaþamýnda bizim iþlerimizi kolaylaþtýrmýyorlar mý? Bize yardýmcý olmuyorlar mý oluyorlar. Ýnsan bundan binlerce yýl önceki bir kaynaktan hareketle o günlere gidiyorlar,günümüzle kýyaslýyorlar.Ve o zaman yapýlan hatalarý tekrar etmiyorlar.
Günümüzde 130 yýldýr süregelen sanat toplum için mi sanat için mi diye süregelen bir tartýþma devam edip gelmektedir. Þimdi sana sanat için olmasa sanat hiç bir ilerleme gösteremez. Ve sanatýn en ilkel haliyle kalmasý mümkün olurdu. Peki sanat toplum için mi evet sanat toplum içindirde.. Kim ben kendim için sanat yapayým diye düþünùr ki. Tamam düþünen olmaz deðil olur ama çok azdýr bu.Zaten sanat kelimesi sunma eyleminden gelmiyor mu.Sanat ülkelerin geliþmiþligiyle paralellik gösterir.Bir ülkede sanatýný sunmazsan öyle bir sanat anlayýþý oluþabilir mi. Bence oluþamaz. Benim bu tartýþmada çýkarýmým sanat önce kendisi için sanat yani geliþebilmesi ilerleyebilmesi için ve tüketilmesi içinde,arz talep meselesi gibi toplum içindir.
Þimdi sanatcýlýk konusuna deðinmeden geçmek istemiyorum.Sanatýmýz öyle bir geliþme gösterdi ki kimi görsem ben mesleði sanatçý... Sokakta kývýrtan dansözde sanatçý, neremi neremi deyip kaseti milyonlar satanda sanatçý.. Kuaföre gidip yüzüne makkaj yapan kiþide sanatçý artýk.. Yada orasýný burasýný gösterip duran kiþilerde sanatçý... Ve hiç tarih okumayýp bu ülkenin ekmeðini yiyip kitabýnda Türkler binlerce ermeni katletti diyen kiþide sanatçý.Ve örnekleri cogaltýrþak inanýn milyonlarca örnek bulmak mümkün. Geçenlerde üniverþite ögrencýlerini kendi aralarýnda konuþmalarýna kulak mýþafirliði yaptým. Bir þarkýcýnýn kimle evlendiðini,nerde konser verdiðini kimle flört ettiðini tek tek saydýlar. Ve dayanamadým bir tarih sorusu sordum. Soru Fatih Sultan Mehmetin hayatýndandý bilemediler. Ve sokakta parkta tv de hangi dizi var hanði bölümde ne oldugunu inanýn isimlerinden daha iyi biliyorlar..
Ben onlarý suçlamýyorum çünkü onlar toplumumuzun yansýmalarýydý. Her tarafta böyle örnekler bulmak mümkündü. Peki kalitesiz sanat anlayýþý için ne yapmalýyýz. Kendimize soralým. Sanat meselesi arz talep meselesi deðil mi. Biz toplum olarak sanat tüketicýsi deðilmiyiz. Eger kalitesiz olan hoþumuza gitmeyen,yada örf adetlerimize ters bir þeyi tüketmezsek bu iþin olabileceðini düþünüyorum. Zaten sanat olmayan sanatlarýn böylelikte kayýp olup kaliteli býr sanatýn devam edeceðini düþünüyorum.Toplumuzun içinde bulunduðu durum böyle. Gecen bir televizyon programýnda bir ünlü kiþi þu söyleri söyledi; bak kardeþim ben burda edebiyat yapmýyorum. Diyordu. Peki bu edebiyatý böyle deyim haline getiren kimler.. Biz deðilmiyiz.
Böyle yazýlar hep yayýmlanýyor okunma sayýsý içler acýsý., Peki biz ne yapýyoruz,ne ediyoruz .. Hep eriniyoruz. Bir kitapta þöyle bir söz okudum batý edebiyatý toplumlarý ilk okul yýllarýnda kendilerinin bütün klasik eserlerini okuyorlarmýþ. Bizim toplumdaki cocuklar Cin Ali serisini bile okumuyor. Siz böyle bir nesilden sanat sevgisi bekleyemezsiniz. Onlar taze dikilmiþ fidana benzerler ilmini eðitimini bilmeden fazla gübre verirsen yakarsýn.Ölü agaçtan verimde alamazsýn zaten.Gerçek sanat ve þanatcýmýzýn deðerini bilmiyoruz. Ancak onlar ölünce degerli sayýyoruz. Ýþte sanatýmýzýn hali...
Benim aklýma gelenler bunlar sayýn okuyucularým. Ve eksiklikleri yazmak istedim. Belki duygu ve düþüncelerimi tam olarak ifade edemediysem affedin. Ama sanatýmazdaki bu çözülmeyi görünçe yazma gereksimi duydum. Saygýlarýmla. Saglýcakla kalýn.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"" Divan Edebiyatýnýn Anlaþýlamamasýn Sebebleri ""

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þair ve Þiire Dair

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Emine (Akrostiþ) [Þiir]
'Aþk Baþka, Sevda Baþka' [Þiir]
Zefure [Þiir]
Þiir Perisi [Þiir]
Geldim Çanakkale"m [Þiir]
Pencere Kenarlarýný Seçerdim Eskiden [Þiir]
Ben O Yari Özlerim [Þiir]
Düþ Bahçem [Þiir]
Tarihçinin Aþký [Þiir]
Sevgiliye Özlem Uzak Þehirlerden... [Þiir]


SÝNAN ÝSPENOÐLU kimdir?

sinan ispenoglu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © SÝNAN ÝSPENOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.