..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Didaktik > Haydar Köprülüoðlu




6 Kasým 2011
O'nu Kaybettiðimiz Gün  
Haydar Köprülüoðlu
Dünyanýn 1881 yýlýnda bir ferdi doðmuþtu. Maddi yönden zor günler yaþayan bugünkü devletler gibi, Osmanlý Ýmparatorluðu da kapitilasyonlar, mutlakiyet rejiminden kurtulmak için çýkýþ kapýlarý arýyordu. Bu kapý Selanikte bulunan Ali Rýza Bey- Zübeyda Hanýmýn Kapýsý olacaktý. Gün doðmadan, gün batarken neler doðmaz ki. Saygýlar.


:BJJF:
Onu kaybettiðimiz gün

Atatürk’ü kaybettiðimizde, Ýlkokul beþinci sýnýfa gidiyordum. Öðlenci öðrenciler olarak ‘Anafartalar Caddesi’ndeki ‘Atatürk Ýlkokulu’ na gelmiþtik. Sýnýflara girilmiyordu. O zamanlar kitle iletiþim araçlarý, bugünkü gibi olmadýðýndan, Ata’mýzýn öldüðünden hiçbirimizin haberi yoktu. Bir sessizlik vardý, ama neydi? Biraz sonra okulun ‘Baþöðretmeni Naci Bey’ üzüntülü fakat sakin olmaya çalýþarak acý haberi vermiþti.
Okullar tatile girmiþ, evlerimize dönüyorduk. Hayat, adeta durmuþtu. Hacýbayram Camii Meydaný’na yaklaþtýðýmýzda, bando eþliðinde bir cenaze merasiminin yapýldýðýný görmüþtük.Okuldan birkaç arkadaþýmla yol kenarýnda durarak bu cenazeye aðlýyor hiçbir þey düþünemiyorduk.Çünkü yolda pek çok aðlayan insanlarý görüp, etkilenmiþtik.
Bir adam bizi teselli etmek için:
“Yavrularým!...Atatürk’ün cenazesi bu deðil” dedi. Belki o anda biz de bilmeliydik, Ata’nýn cenazesi olmadýðýný ama düþünemiyorduk çok ani gelen ölüme, aðlamak istiyorduk.

O gün Ankara güneþli bir günü yaþamasýna karþýn, güneþimiz kararmýþtý. Hacýbayram Camisi çevresindeki yaþlý kiþiler:
“Ölümlü dünya!... Kimseye baki deðildir” demekle yetiniyorlardý.
Radyolar susmuþ, matemi yansýtan parçalarý çalýyor, alýþýlmýþýn dýþýnda günler yaþýyorduk. Her yerde o konuþuluyordu. Konuþulanlardan Türkiye’de olaðanüstü birþeylerin yaþanacaðýný anlýyorduk. Atatürk’ün yerini kim doldurabilirdi? O günlerde okulu, dersleri, sýnýf arkadaþlarýmýzý unutmuþtuk.

Evimizde ben, Atatürk için aðlarken, babaannem kendi mantýðýyla:
“Yavrum hepimiz üzüldük ama o da insan elbette ölecek” diyerek teselli etmeye çalýþýyordu. Kendimize en yakýný, okumuþ olduðumuz alfabemizin kapaðýnda bulunan insaný kaybetmiþtik.
Nihayet Ata’mýzýn naaþý Ýstanbul’dan getirilip, Türkiye Büyük Millet Meclisi önüne katafalka konmuþtu. Günlerden 20 Kasým Pazar’dý. O gün ve gecesi asker, sivil, kadýn, erkek, büyük, küçük önünden geçmiþtik.

Atatürk’ün Cenaze Merasimi

Geçici olarak defnedileceði saat gelmiþti. 18 yýl, 10 ay önce Ankara’ya ilk geliþinde bu yoldan geçerken iþgal kuvvetlerinin bayraklarýný görmüþtü. Þimdi, ebediyete dönüþ yolunda, eski düþmanlarý, yeni dünya devletlerinin temsilcileri saygýyla, sonsuzluða uðurluyorlardý.
Ankara’da Ata’ya layýk ‘Anýtkabir’ yapýlana kadar, ‘Etnografya Müzesi’ ne konulacaktý. Kortejin geçeceði ‘Sergi evi’ (Opera) yanýna merasimi izlemek için ben de gitmiþtim.Yakýndan görmek için kendime yer bulmaya çalýþýrken, ”Sen küçüksün” diyerek beni en öne almýþlardý. Ata’nýn naaþý Meclis önündeki katafalktan top arabasýna alýnmýþ, kortej bando eþliðinde Ankara tren istasyonu yönünde aðýr aðýr ilerliyordu. Gözler istasyon yönünden gözükecek naaþý taþýyan top arabasýný ve korteji bekliyordu.

Yaklaþan bando sesiyle birlikte, iki yanýndaki paþalarla, naaþý taþýyan top arabasý gözükmüþtü. Kortej önümüzden geçerken, en süslü merasim elbiseleriyle kordiplomatik ve gelen ülkelerin temsili ‘Kara ve Deniz Birlikleri’de kendi merasim yürüyüþleriyle, bu muhteþem törene katýlmýþlardý. Etnografya Müzesinde yapýlan defin iþleminden sonra da ayný askeri birlikler istasyon yönüne dönmüþlerdi.

Vakit ikindiyi geçmiþ, akþamýn serinliði baþlamýþtý. ‘Sergi Evi’ nin önündeki kürsüden ‘Büyük Önder’ hakkýnda konuþmalar yapýlacaktý. Konuþmaya hazýrlananlar arasýnda, özellikle birisinin yardým edilerek kürsüye çýktýðýný hatýrlýyorum. Bu yaþlý asker ki, 1915 yýlýnda Gelibolu Yarýmadasý’nda, ‘Anzak’ birliklerine kumanda eden, Ýngiliz Feldmareþal ‘William Riddell, Lord Býrdwood’ olduðunu sonraki yýllarda öðrenmiþtim. Adeta o günleri yaþayarak kýsa (15 dk) bir konuþma yaptýktan sonra ,merasime son verilmiþti.

O gün, o büyük insaný Etnoðrafya Müzesi’ne tekrar cenaze namazý kýlýnarak defnedilmiþ, hüzünle evlerimize dönmüþtük.

Atatürk hakkýnda son söz olarak þunlarý söylememiz gerekir. O’nun büyüklüðünü, Türk Milleti üstünde býraktýðý etkisini kelimelerle ifade etmek zordur. Tarih ona büyük bir sayfa açmýþtý. 1881 bunun için Allah’ýn lütfu doðmuþ, zor günlerde delilimiz olmuþtu. Savaþta Baþkumandanýmýz; hazarda Baþöðretmenimiz; karanlýkta ýþýðýmýzdý. O, þehirliyle þehirli, köylüyle köylü, rind meþreple kadeh tokuþturmuþ, efeyle efe olmuþtur.
Saðlýðýnýn son günlerinde bile halk son Cumhuriyet Bayramý merasiminde onu görmek istemiþtir. Bu fani dünyada kiþi nasýl yakýnýný kaybetmek istemezse, Milleti bu duygudan da öte ölümü ona zor yakýþtýrmýþtý…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn didaktik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendimizle Hesaplaþma
Alpaslan'dan Beri...

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
La Teþbih ve La Temsil
Millete Taziye
Doðup Büyüdüðüm Semt
Doðduðumuz Dünya Bu Deðil
Kýsa Öz Geçmiþim
Bekçi Ýmdat
Beni Aþan veya Dýþa Taþan Duygular
Boþa Giden Erdemlerim
Sonbahar Güneþidir
Harf Devrimi ve Bir Aný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü [Þiir]
Ömer Hayyam [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Hikaye-i Osmaniye [Þiir]
Bakýn Ne Diyor Eyyam [Þiir]
Volga Mahkumu [Þiir]
Gönül Aðrýsý [Þiir]
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme [Þiir]
Mührü Hümayun [Þiir]
Millete Atýlan Goooool! [Þiir]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.