..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Medine Yýldýrým




14 Ocak 2013
Kadýn Gibi Kadýn Olmak  
Medine Yýldýrým
.Siz dünyanýn en iyi , en eþitlikçi yasasýný da yapsaýz, toplumdaki baba yasayý deðiþtirmeye özünde niyetli deðilseniz ,kadýnlarýn kaderinde bir deðiþiklik olmadan her gün ortalama beþ kadýn öldürülmeye devam edecek.Gelin birlikte KADIN GÝBÝ KADIN OLMA MÜCADELESÝ VERELÝM .Tatlý koltuklarýnýzdan bir kalkmaya görün, bakýn neleri deðiþtirmeye kadirsiniz.Sizleri etnik ve dini dilimlere bölerek, onurlarýnýzý yok etmek isteyenleri püskürtür atarsýnýz.Yeter ki iradenize ve bedeninize sahip çýkýn.


:ADIA:
KADIN GÝBÝ KADIN OLMAK
Bizim gibi erkek cinsiyetinin kutsandýðý toplumlar da ,kadýný güya yüceltmek adýna ”Erkek gibi kadýn” denir. Bu deyim özünde erkek cinsini üstün gösteren bakýþ açýsý içerir.
Ýlk bakýþta kadýn için mert, doðru ,sözünün eri, gibi anlamlar çaðrýþtýrsa da ,özüne baktýðýnýzda az önce saydýðým olumlu kavramlarýn , sadece erkek cinsiyetine ait olabileceði inancýný pekiþtirmeye yarar.
Neden böyle düþündüðüme gelince;.Siz, bir erkek arkadaþýnýza” kadýn gibi erkeksin “deyin bakalým da neler olduðunu görün!.Diyemezsiniz, çünkü ;kadýn gibi erkek olmak aþaðýlanmak olarak algýlanýrken ,erkek gibi kadýn olmak yüceltilmek olarak algýlanmaktadýr.Bu toplumsal algý ne yaman çeliþkidir.Ýþte yüzlerce yýldýr sorgulanmayan bu hastalýklý cinsiyet ayrýmcýlýðý yasalarda” KADIN ERKEK EÞÝT “yassa da bir anlam ifade etmez ve günlük yaþamda yerini almaz.
Özellikle kýrsal kesimden çýkan kardelenler, içinden çýktýklarý feodal yapýdan kurtulmaya çalýþýrken, girmeye çalýþtýklarý küçük burjuva yapýda da, kabul görmek için ”erkek gibi kadýn “olmayý seçmek zorunda kalýrlar. Toplumun her iki katmaný da bu davranýþ modelini benimseyen kadýna kabul olurunu verir ama olanlar da bundan sonra olur.
Yaratýlan erkek gibi kadýný, erkek cinsleri kadýn olarak hissetmezler.O artýk kendi cinslerinden biri gibi olmuþtur.Erkekler bütün sýrlarýný güvenle anlatacaklarý bir arkadaþ olarak algýlarlar onu .Kadýn olarak duygularýnýn olacaðýný akýllarýna getirmezler. Onun da kendi kýz arkadaþlarý olabileceðini hiç düþünmezler.
Kadýnlar ise ;bu erkekleþmiþ kadýndan uzak dururlar.Çünkü kadýnca duygularýný anlamayacaðýný düþünürler.Ayýplanacaðýný düþünen hemcinsleri de, bu, erkekleþmiþ kardelenlerden kaçar.
Erkek gibi kadýn olmanýn bedeli bireyin özünde yalnýz kalmasý ve cinsiyetsiz yaþamasýna yol açar.Bu bakýþ açýsý özünde sakat olduðu için de doðal olarak sakat hayatlarýn yeþermesini saðlar.Bedelini de ne yazýk ki bin bir emek ve özveriyle hayata tutunmaya çalýþan kadýn öder.Çünkü ona özgürce sevme ve sevilme yazýlý olmayan kanunlarla yasaklanmýþtýr.Bedenine görülmeyen bir ambargo konmuþtur
.Siz dünyanýn en iyi , en eþitlikçi yasasýný da yapsaýz, toplumdaki baba yasayý deðiþtirmeye özünde niyetli deðilseniz ,kadýnlarýn kaderinde bir deðiþiklik olmadan her gün ortalama beþ kadýn öldürülmeye devam edecek.Gelin birlikte KADIN GÝBÝ KADIN OLMA MÜCADELESÝ VERELÝM .Tatlý koltuklarýnýzdan bir kalkmaya görün, bakýn neleri deðiþtirmeye kadirsiniz.Sizleri etnik ve dini dilimlere bölerek, onurlarýnýzý yok etmek isteyenleri püskürtür atarsýnýz.Yeter ki iradenize ve bedeninize sahip çýkýn.
MEDÝNE



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsraf
Anlamak ve Anmak
Atatürk Miliyetciliði Irkçý Mýdýr?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bize Çok Uzak [Þiir]
Doðacak [Þiir]
Kayýp Ýlaný [Öykü]
Bayram Ayakkabýsý [Öykü]
Saygýn Katiller [Öykü]
Bir Demet Kasýmpatý [Öykü]
Kýrýk Camlar [Öykü]


Medine Yýldýrým kimdir?

Emekli öðretmenim. Öykü okumaktan çok keyf alýyordum. Yazmayý da denemeye karar verdim. Sevgiyle verilen emek, boþa gitmez diye düþünüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Bekir yýldýz ,Necati Cumalý,Ýnci Aral,Buket Uzuner


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Medine Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.