..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlık bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Sanat ve Sanatçılar > Hakan Yozcu




21 Nisan 2014
Bir Oyun Yazarımız  
Hakan Yozcu
İbrahim Türkey Öztiğin Kıbrıs’ta bir ilke imza atmış: Dede Korkut Hikayeleri’nden biri olan “Kan Turalı” adlı öyküyü oyunlaştırmış. Bu konuda “ Dede Korkut Hikayeleri’nin kendine özgü bir dili ve anlatımı var. Türk Kültürünü en iyi biçimde anlatıyor. Verdiği mesajlar çok önemli. Bu nedenle kitaptaki 12 hikayenin hepsini okuyup, inceledim. İçinden en çok “Kan Turalı”yı beğendim.


:ADJC:

     Bir tiyatro sevdalısı, bir oyun yazarı olan mesleğine aşık bir sanatçıdan söz etmek istiyorum : İbrahim Türkey Öztiğin.
     İbrahim Türkey Öztiğin, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nda sözleşmeli eleman olarak çalışıyor.
     1959’da Limasol’da Dünyaya gelmiş. Ortaokulu Limasol ‘da bitirmiş. Güzelyurt Kurtuluş Lisesi’nden mezun olmuş.
     1977 Yılında Ankara Orta Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yönetim Ve İstatistik Bölümü’nü kazanmış. Ve burada 2 yıl öğrenim görmüş. Ancak o dönemde çıkan siyasi olaylar nedeniyle okulu tamamlayamış ve Kıbrıs’a dönmek zorunda kalmış.
     1983 yılında Güzelyurt’ta bir grup arkadaşıyla birlikte “Güzelyurt Sanat Derneği”ni kurmuş. Kendisi de yönetim kurulunda görev almış. Dernek adına sahnelenen oyunlarda oyunculuk ve yönetmenlik yapmış: “O dönemlerde tiyatro adına ciddi çalışmalar yaptık. Çalışmalarımıza Aziz Nesin’in “Toros Canavarı” adlı oyunla başladık. Bu oyun çok beğenildi. Bundan sonra da kaliteli oyunlar çıkarmaya devam ettik. Bölgede tiyatro olayı yayılmaya ve sevilmeye başladı. Ben daha sonra Sabattin İsmail’in “Grev” adlı oyununu yönettim. Çok zevkli bir çalışma oldu benim için” diyor.
     Ankara’daki okulu yarıda bıraktığı için, içinde hep bir üniversite bitirme uktesi kalmış. Yüksek okul bitirmeyi çok arzulamış. Bu isteğine geç de olsa kavuşmuş. 2002 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü sınav açmış. Sınavı geçmeyi başarmış. Ancak kaydolacağı bölüm 2005 yılında açılmış. Tekrar sınava girip “Dramaturgi Ve Yazarlık Bölümü”ne kayıt yaptırmış.
     Buradan mezun olurken bitirme tezi olarak “Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın Kuruluşundan Bu Güne Faaliyetleri” konulu tezi hazırlamış.
     Öğrencilik yıllarında yazdığı “Fırsat, Risk, Kazanç” isimli oyunu YDÜ Tiyatro Klübü öğrencileri tarafından oynanmış. Yine YDÜ Eğitim Bölümü’nde Pikolojik Danışmanlık Öğrencileriyle bir tiyatro çalışması yapmış. Kendi yazdığı “Çare Sizsiniz” adlı oyunu sahnelemiş. Oyunun konusunun cezaevinde şiddet gören kadınlar olduğunu belirtiyor. Şiddet gören kadınların hikayelerini oyunlaştırmış.
     İbrahim Türkey Öztiğin Kıbrıs’ta bir ilke imza atmış: Dede Korkut Hikayeleri’nden biri olan “Kan Turalı” adlı öyküyü oyunlaştırmış. Bu konuda “ Dede Korkut Hikayeleri’nin kendine özgü bir dili ve anlatımı var. Türk Kültürünü en iyi biçimde anlatıyor. Verdiği mesajlar çok önemli. Bu nedenle kitaptaki 12 hikayenin hepsini okuyup, inceledim. İçinden en çok “Kan Turalı”yı beğendim. Tataristan’da Türk Devletleri Tiyatro Birliği’nin düzenleyeceği Tiyatro Festivali düşünülmüştü. Bu festivale katılacak ülkeler, Dede Korkut Hikayeleri’nden birini Tiyatro Oyunu olarak sahneleyecekti. Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları olarak biz de bu festivale katılacaktık. Bu nedenle Kan Turalı’yı kaleme aldım. Ama sonra bu festival, çeşitli imkansızlıklar nedeniyle Tataristan tarafından iptal edildi. Bu sene de Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın yayınladığı “Tiyatro Oyun Dizisi 2” adlı kitapta bu eserim yayınlandı. Bu da benim yayınlanan ilk eserim oldu.” dedi.
     İbrahim Türkey Öztiğin, tyatronun tüm Kıbrıs’a yayılmasını, herkes tarafından sevilmesini, bunun için çalışmaların yapılması gerektiğini, her bölgeye salonların yapılmasını, yerel yönetimlerin tiyatroya daha fazla eğilmelerini, özellikle bölgelerdeki amatör tiyatro grublarının desteklenmesini, bunlara önem verilmesini, hatta burada tiyatro yapanların uzman kişiler tarafından eğitilmesinin gerekliliğini savunuyor.
     Oyun yazarlığının ülkemizde de desteklenmesini, gelişmesini ve yazarlara imkan verilmesi gerektiğini, yazarlarımızın devlet tarafından teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor.
     Kaleme aldığı oyunları ise şöyle sıralayabiliriz: “Gece Kuşları”, “Kırmızı Mektup”, “Cezaevi Tiyatroya Karşı”, “Yeniden Tiyatro”, “Fırsat, Risk, Kazanç”, “Çare Sizsiniz”, “Kan Turalı”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sanat ve sanatçılar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
"48 Saat" Üzerine
Âşık Osman Akçay İle Tanıştık
Çakırcalı Efe Üzerine
Çukurovalı Şair Ya da Çukurova Çocuğu
Kalbim Bakü"de Kaldı
Samsun'da Kktc Etkinliği
Aykırı Oyuncular Topluluğu
Angela'nın Külleri Üzerine

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir İnceleme
Bir Şiir Emekçisi: İhsan Tevfik Kırca
Yozcuların Kökeni ve Çangaza Köyü
yaşar Kemal’in Ölüm Yıldönümü Münasebetiyle
Çeşitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arıklı
Kayacı Vadisi (Doktorun Yeri)
İskenderun Belediyesi Tiyatro Topluluğu
Diyetisyen Olmak
6. Türkoloji Buluşması
Angela’nın Külleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
El Eder [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Vakit Gelince [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Hakan Yozcu, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.