..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Yazarlar Üzerine > osman tatlý




29 Mart 2015
Okuyorum Ama Yazamýyorum?  
osman tatlý
Her þeyden önce okuma eylemini sistemleþtirmen gerekir. Okurken önemli gördüðün önemli yerlerin altýný çiz, sonra onlarý bir deftere not et, üzerinde düþün ve altýna kendi düþüncelerini yaz. Tabii eleþtiri olabilir ya da ekleme de olabilir. Önemli olan bir þeyler yazman. Yazdýklarýnýn önemi yok. Alýntýlarý eleþtirecek birikimin olmayabilir. Sorun deðil. Burada amaç alýntýyý eleþtirmen ya da alternatif düþünce üretmen deðil. Yazýmý kabiliyetini geliþtirmendir. Tabiri caizse cümle kurmaya çalýþmaktýr.


:BDJI:

Ey Simurg! Her okuyan yazar olamaz ama her yazar iyi bir okuyucudur. Yazarlýðýn ölçüsü sadece okumak deðildir. Nasýl ki her iyi ve güzel konuþan kiþilerin iyi yazamayacaðý gibi çok okumak da insaný yazar yapmaz. Yazarlýk, bir çalýþmanýn sonucudur, okumanýn sonucu deðildir. Yazarlýk, kelime iþçiliðidir. Sonu gelmeyen bir emeðin, özverinin sonunda elde edilen bir yetenektir. Salt okuma, insana yetenek kazandýrmaz. Okuma sadece bilgi elde etmeye yarar ve soyuttur, somuta dönüþmesi eylemlere baðlýdýr. Eylem olmadan okuma yazarlýða dönüþmez. Çok çok okuyorum, günde bir kitap okuyorum ile yazarlýk hayali olmaz. Hele hele ayda bir kitap okumalarla yazarlýðýn yanýndan geçilmez.

Her þeyden önce okuma eylemini sistemleþtirmen gerekir. Okurken önemli gördüðün önemli yerlerin altýný çiz, sonra onlarý bir deftere not et, üzerinde düþün ve altýna kendi düþüncelerini yaz. Tabii eleþtiri olabilir ya da ekleme de olabilir. Önemli olan bir þeyler yazman. Yazdýklarýnýn önemi yok. Alýntýlarý eleþtirecek birikimin olmayabilir. Sorun deðil. Burada amaç alýntýyý eleþtirmen ya da alternatif düþünce üretmen deðil. Yazýmý kabiliyetini geliþtirmendir. Tabiri caizse cümle kurmaya çalýþmaktýr.

Benzer çalýþmayý dergiler de yapabilirsin. Muhakkak edebiyat dergilerini oku, oradaki deneme ve hikâyelerin nasýl kurgulandýðýný, nasýl bir üslup kullanýldýðý, cümle yapýlarýna, kullanýlan imge ve edebi sanatlara dikkat et. Sonra sende ayný konu üzerine bir deneme ya da öykü yazma ya çalýþ. Tekrar ediyorum burada amaç yazmayý geliþtirmek, içeriðinin pek önemi yok. Ve hata ve eksikliklere aldýrma, zamanla düzene gireceðinden, yazamama ya da týkanma durumlarýnda moralini bozma, ara ver. Aradan birkaç dakika, saat sonra tekrar kaldýðýn yerden devam et.
Böyle kitap ve dergilerle pratik yaptýktan sonra, kendi kendine birkaç sözcük seç, seçtiðin sözcüklerle öykü ya da deneme yazmaya çalýþ. Kurgusunu seçtiðin sözcükler belirlesin. Yavaþ yavaþ sözcüklerin sayýsýný artýr.

Eline bir sözlük al ve A harfinden baþlayarak kelime çalýþ. Bunlarý not ederek de yapabilirsin. Baþtan baþlamak sana sýkýcý geliyorsa, bunu rastgele harfler seçerek de sözlük çalýþmasý yapabilirsin. Sadece Türkçe sözlük deðil, psikoloji, sosyal bilimler vb deðiþik sözlükler üzerinde de çalýþmalar yapabilirsin. Böylece kelime hazinen geniþleyecek ve yazým aþamasýnda kelime bulma sýkýntýn olmayacaktýr.

Yazýma baþlamanda önce, yarým saat ya da kendi durumuna göre bir süre tayin ederek yazacaklarýn üzerinde biraz düþün. Özellikle giriþ üzerinde yoðunlaþ, çünkü yazmaya baþlamanýn en zor kýsmý giriþ yapmaktýr. Giriþ yaptýktan sonra gerisi zaten gelecektir. Bir de sonucu düþün. Giriþ ve sonuca karar verdin mi? Ortasý kendiliðinde þekillenecektir. En azýndan seni fazla sormadan belirginleþecektir.

Diyelim ki yaratýcý yazarlýk üzerine bir yazý yazacaksýn, yazacaðýn konuyla ilgili daha yazýlan kitap, deneme ve makaleleri okuyabilirsin. Bu sana fikir üretmene yardýmcý olacaktýr. Oradan esinlendiðin düþüncelerle yazýmýn kolaylaþacaðý gibi diðer çalýþmalarla karþýlaþtýrma imkâný da bulacaksýn. Esinlemen ya da kopma çekmede bir sýkýntý yok, sen sadece alýþtýrma yapýyorsun. Baþkalarýn düþüncelerine sahiplenmiyorsun. Þayet yayýnlayacaksan yazýya dipnot eklemeyi unutma ki emeðe saygýsýzlýk olmasýn.

Ey simurg! Yazar, iyi bir okuyucu olduðu kadar, dikkatli bir dinleyici ve iyi bir araþtýrmacýdýr da. Yazarlýk salt okuma üzerine korulu olduðunu düþünme, gözlemci olmalýsýn, meraklý olacaksýn. Gözlemlerini analiz etmeyi de öðrenmelisin. Senin görmenle, sýradan bir insanýn görmesi arasýnda fark olmalý. Tekrar ediyorum iyi bir dinleyici olacaksýn, dinlediklerinden bir öykü ya da bir yazý konusu çýkarmalýsýn. Dinlemek bazen bir kitaptan çok iþine yarar. Böylece fildiþi kule de yaþamamýþ da olursun.

Ey simurg! Kendine hafta da en az bir yazý yazmaya alýþtýr. Ýstemezsen de, moralin olmasa da, sýkýlsan da, içinden gelmese de, hasta olsan da, sinirli/asabi olsan da, ödevlerin varsa da vb ne olursa olsun yaz. Kendine bahane üretme, bahaneler bahaneyi çoðaltýr. Bir defa bahanelerin ardýna saklandýn mý, inan her seferinde benzer bahanelerle yazamadýðýný göreceksin. Kendini zorlayacaksýn, yarým sayfa da olsa yaz. Bunu kendine zorunlu bir iþ olarak gör.

Yazma alýþkanlýðý kazanana kadar çalýþmalarý aksatmadan devam etmelisin, yaptýðýn pratikleri seni yazarlýk yolunda bir adým öteye taþýyacak ve kendini ifade etmedeki engelleri aþarak, kendine özgü bir üsluba da imza atacaksýn.



Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com
https://twitter.com/tatliosman63



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar üzerine kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayalim Yazar Olmak
Hayalim Yazarlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]
Yazarlýk Yolunda Ara Söz [Deneme]
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri [Deneme]
Yalnýzlýk Sözleri III [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.