Öküzün rengini dışında, insanın rengini içinde ara. -Mevlânâ |
|
||||||||||
|
Eğitim, kalkınmış ve kalkınmakta olan bütün ülkelerin birinci dereceden önem verdikleri sorunlarıdır. Eğitime verilen önem, geleceğe verilen önemdir. Bu nedenle ülkelerin eğitim sistemleri çağdaş, modern ve yön verici olmalıdır. Sosyal adalet ve eşitlik kavramı içinde herkesi ve herkesimi kucaklamalı ve aynı şekilde herkese hitap etmelidir. Milli Eğitim Bakanlığımız, yayınladığı bir genelge ile Eğitim Sistemimizde kendilerine göre yenilik kabul ettikleri, bana göre ise asla kabul edilemeyecek, yanlış bir uygulamaya girdiler. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre 6. Ve 7. Sınıflarda bütünlemelerin kaldırıldığı ve tüm öğrencilerin başarılı kabul edilerek bir üst sınıfa geçirildiği bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Ataöv yaptığı açıklamada “Yapılan araştırmalarda sınıfta kalan çocuğun, aynı sınıfı tekrar yapması, söz konusu öğrenciyi daha başarılı yapmıyor, hatta motivasyonu daha da kırıyor” dedi. Bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan bu anlayış, ilk bakışta göze hoş gelebilir. Ama sosyal adalet ve eşitlik bakımından büyük zararlar ortaya çıkarır. Bu düşünce ile çalışmayı sevmeyen öğrenciler, “Nasıl olsa sınıfı geçiyorum” diyerek çalışmamayı alışkanlık haline getirecek ve bilgisini geliştirmeden, öğrenmeden, bilmeden diploma sahibi olma yoluna gidecektir. Yani boş bir nesil yetişmiş olacaktır. Bunun dışında, bu anlayış, gerçekten çalışmayı seven, araştıran, merak eden, ödevlerini eksiksiz yerine getiren çalışkan öğrencilerin de şevkini, azmini kıracak. Ve bu öğrenciler de “Üzüm üzüme baka baka kararır” cihetiyle tembellik yolunu tercih edeceklerdir. Nasıl olsa sınıf her hal ve şartlarda geçilmekte, ilerde bir yerlere gelebilmek için diploma sahibi olunabilmektedir. Öyleyse “Çalışmaya ne gerek var?” denilecektir. Bu anlayış da yakın bir gelecekte tembel, çalışmayan, bilmeyen, öğrenmeyen, sorgulamayan, üretmeyen, boş bir neslin yetişmesine neden olacaktır. Gericilik alıp başını gidecektir. “Hiç çalışanla çalışmayan bir olur mu?” sözünü burada Bakanlığa hatırlatmak isteriz. Toplumu ve toplumun geleceği ile ilgili alınan kararların hemen oldubitti şeklinde değil de, araştırıp tartıştıktan sonra, herkesin “Evet” diyebileceği bir şekilde alınması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle ülkedeki Profesörlerin, öğretmenlerin ve ilgili sendikaların görüşlerini aldıktan sonra, projeye dökülmesini ve uygulamaya geçilmesini düşünüyorum. Bu şekil olumsuz yöntemler, öğrenciyi hazıra alıştıracağı gibi çalışmaktan uzak, bilgiden yoksun, araştırmaktan yoksun, üretmekten uzak, çabasız, meraksız bir anlayışa mahkûm edecektir. Bu da geleceğimizin karanlıklara gömülmesi demek olacaktır. Oysa başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi ile çalışma duygusu körüklenecek ve diğer öğrenciler de “Ben de çalışırsam ödül alabilirim” düşüncesiyle hareket ederek, öğrencilerin arasında tatlı ve olumlu bir rekabet sağlayacaktır. Bu da ister istemez, başarıyı körükleyecek ve eğitimde kaliteyi beraberinde getirecektir. “8. Sınıflarda da diploma notunun 5.50 olması durumunda, öğrencilerin, sınıfını geçebileceği” bildirilmiştir. Bu durum da oldukça sakıncalıdır. Çünkü bu defa öğrencinin hedefi, bu ortalama notunu yakalamak olacaktır. Ağırlığı yüksek olan 2 veya 3 derse önem verecek, onlardan aldığı yüksek puanlarla bu ortalamayı elde edecek ve fakat diğer derslerin hiç birine “Önemsiz, gereksiz” diye çalışmayacaktır. Nasıl olsa diploma için gerekli notu elde etmiş olacaktır. “6. ve 7. Sınıflarda sınıf tekrarının kaldırılmadığını” belirten Ataöv, “Devamsızlığı olan veya velisinin sınıf tekrarı için yazılı isteği bulunan öğrencilerin aynı yılı tekrarlaması şeklinde karar aldıklarını” belirtiyor. Burada da sormak istiyorum: Acaba hangi veli, çocuğunun sınıfı tekrar okumasını isteyerek, yazılı dilekçe verip, sınıf tekrarı yapmasına göz yumacak? Hiç kimse… Zaten çocuğun kaldığı bir dersten geçmesi için, hatırlı kişilerin araya sokularak sorunu çözmeye çalışan velilerden böyle bir şey beklemek safdillikten başka ne olabilir? Ne yazık ki bunlar acı gerçeklerimiz… Diğer taraftan “5’in altında not alan öğrencilerin takip edileceğini” kaydeden Ataöv, “Bu kapsamda, 5 dersten fazla 5’in altında not alan öğrencilerin, okul bünyesinde açılacak destek ders programına katılmalarının zorunlu yapıldığını” ifade etti. Peki, bu öğrencilerin günahı ne? Oldu olacak, bir karar daha çıkararak bunları da geçiriverin. 5’in altında olan notları 5’e getiriverin. Bu, sizler için çok zor olmasa gerek. Ne de olsa, kalanları bir çırpıda geçiriveriyorsunuz. İşin özeti, Eğitim yazboz tahtası değildir. Her başa gelenin, üzerinde, istediği gibi oynayabileceği, istediği değişikliği yapabileceği, istediği uygulamayı gerçekleştirebileceği bir oyun tahtası değildir. Eğitim, milletlerin, devletlerin geleceğine şekil veren, onların ilerlemesine, gelişmesine, büyümesine ve kalkınmasına yol açan bir sistemdir. Siz, bu sistemi ne kadar önemserseniz, ne kadar modern ve çağdaş bir hale getirebilirseniz, gelişmeniz de o oranda büyür ve hız kazanır. Ama kafanızdaki çarpıklıkları veya başka yerden kopya olarak almaya çalıştıklarınızı bizim yapımıza uymayan bir sistem haline getirip vermeye çalışırsanız, bu toplumu kısa sürede cahilliğe sürükleyerek yok edersiniz.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |