..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü > kemal düz




28 Mayýs 2019
Titus Timsahý  
DÖRTYOL'UN YAÞAR KEMAL'Ý MUSTAFA SÖYLEMEZ'ÝN TÝTÜS TÝMSAHI

kemal düz


tÝtüs timsahý'nda; mitoloji, tarih, felsefe ve günlük yaþam içiçe, mükemmel bir bütünlük içinde betimlenmiþ. yazar, okuru, kitabýn sayfalarý arasýnda, rüyadan büyülü gerçekliðe þiirsel bir yolculuða çýkarýyor. klasik ve postmodern edebiyatýn tüm unsurlarý yer aldýðý gibi halk edebiyatýnýn tarihsel geçmiþinden de yararlanýlmýþ. samandað'dan dörtyol'a hatay'ýn kültürel mirasý dile getirilmiþ. yerel deðerler evrensel deðerlerle baðdaþtýrýlmýþ.


:ADCA:

DÖRTYOL'UN YAÞAR KEMAL'Ý MUSTAFA SÖYLEMEZ'ÝN TÝTÜS TÝMSAHI

11 Mayýs 2019 günü, öðle sonrasý, Ayna Ýskenderun Kültür Sanat Derneði'nde düzenlenen, 4. Uluslararasý Akdeniz Kentleri Kültür Sanat Buluþmasý'na gecikmiþ olarak katýldým. Yazar Selma Sayar'ýn “Hala Kitap Okuyoruz” konulu söyleþisi baþlamýþtý. Selma Haným'ýn sunumu oldukça ilgi gördü, beðenildi. Sorular soruldu, Selma Haným, sorularý yanýtladý. Ben de, Alberto Manguel'in "Okumalar Okumasý" kitabýndan 'Ýdeal Okur' bölümünü okudum. Þair Mustafa Erdoð, 'Reyhanlýya Aðýt” isimli duygu dolu, güzel bir þiirini okudu. Düzenlenen etkinlikle ilgili; Mehmet Berkyürek, Figen Ülkümen Arlý, Dr Fatih Köse, Dr. Ali Kurt kýsa birer konuþma yaptýlar. Söyleþi sonunda Selma Haným, “Düþüyorum Tut Elimden” isimli kitabýný tanýttý ve imzaladý. Ben de Aybastý ile ilgili kitabýmý imzaladým.. 15 Mayýs 2019 Çarþamba günü, Ayna Ýskenderun Kültür Sanat Derneði'nde Mustafa Söylemez'in yeni kitabý 'Titüs Timsahý'nin tanýtýmýný katýldým. Yazar Mustafa Söylemez, 12. kitabý 'Titüs Timsahý'ný anlattý, sorularý yanýtladý. Söyleþi sonunda kitabýný imzaladý. Ýmzalý olarak almýþ olduðum Titüs Timsahý'ný beðenerek okudum. Mustafa Söylemez, iyi bir yazar , güzel ve etkili bir kitap yazmýþ. 2018'de yayýnladýðý Karabýyýk dede ve 2019 Mayýs'ýnda yayýnladýðý 'Titüs Timsahý' ile masal yazýmýnda öncü bir yazar olduðunu da ortaya koyuyor. Yazar, kitabýnda 13 masal-öyküye ve 6 þiire yer vermiþ. Mustafa Söylemez'in kendine özgü bir dili var. Akýcý, sade ve kývrak bir dil kullanýyor. Yerel deðerlere oldukça hakim. Diyaloglari çok gerçekçi. Kitabýn sayfalarýndan , anlatýlan masalýn-hikayenin içinde yaþýyor gibi oluyorsunuz.

TÝtüs Timsahý'nda; mitoloji, tarih, felsefe ve günlük yaþam içiçe, mükemmel bir bütünlük içinde betimlenmiþ. Yazar, okuru, kitabýn sayfalarý arasýnda, rüyadan büyülü gerçekliðe þiirsel bir yolculuða çýkarýyor. Klasik ve postmodern edebiyatýn tüm unsurlarý yer aldýðý gibi halk edebiyatýnýn tarihsel geçmiþinden de yararlanýlmýþ. Samandað'dan Dörtyol'a Hatay'ýn kültürel mirasý dile getirilmiþ. Yerel deðerler evrensel deðerlerle baðdaþtýrýlmýþ. Ben, kitabý okurken, Fakir Baykurt, Orhan Kemal, Yaþar Kemal ve Orhan Pamuk'u okur gibi duyguya kapýldýðým gibi, Binbir Gece Masallarý okurmuþum gibi de geldi. .Fantastik edebiyatýn dehlizlerinde yolculuða çýkar gibi oldum. Mustafa Söylemez,þiirlerinden bir demet de eklemiþ kitabýna. Edebiyatýn insana verdiði güzel duygularý imgelerle beslemiþ. Kitap Çukurova'nýn rüyasý Dörtyolun gerçeðidir. Yazarýmýzýn eline yüreðine saðlýk, daha nice eserler üretmesini diliyorum. Titus Timsahý'nýn 80'nci sayfasýnda 'Tren Yolculuðu'ndan bir bölüm sunuyorum:

(...)

“Tren gecikti” dedi Kör Tahsin gözlüðünü çýkardý.

“Tren gecikmedi. Benim kargam þu büyük çýnarýn þu dalýna konar. Denizden tarafa bakar öter. Tren o zaman Payas'tan hareket etmiþtir. Denizden tarafa öterse, tren kalkmadan yaðmur yaðar. Daðdan tarafa öterse güneþ parlamaya baþlar” Yakýnlardaki yolculardan yeni yetme bir kýz þýmarýkça söze atýldýr:

“Amca iyi salladýn ama...” dedi. Adam ona bir laf yetiþtirecekti ki; Ýþaret ettiði dala bir karga kondu. Sað sola bakýndý. Uçtu ve denizden tarafa kondu. Ötmeye baþladý.

“Ýþte benim kargam geldi, denizden ötmeye baþladý. Þimdi yaðmur yaðmaya baþlayacak. Tren de Payas'tan yola çýktý” Kara Kamil: “Köylüm sen nerden bileceksin yaðmuru Allah mý oldun?” dediyse de Tahsin aldýrýþ etmeden oturduðu yeri deðiþtirdi. Yaðmur almayacak bir yere yerleþti.

Çok geçmeden oldukça ýslatýcý bir yaðmur yolcularý ýslatmaya baþladý. Bazýlarýnýn þemsiyesi vardý. Bazýlarý da ýslanmaya razý oldular. Karga yeniden ötmeye baþladý. Tahsin:

“Tren ýþýklarý görünmeye baþlamýþtýr. Üç, dört dakika sonra tren perondadýr.” Direk karþý raylarýn kýyýsýna geçti. Trenin duracaðý yeri biliyordu. Trene bindiler. Tren sarsýlarak yolu kavradý. Bir bilenmiþ býçak gibi raylarýn üzerinde koþmaya baþladý.”

(...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anadolu kültürü kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Habsamana'da At Sýrtýnda Seyahat
Benim Sevgili Derviþim
Deðirmende Kuþ Sesleri
Tarihin Sayfalarý Arasýnda Seyahat: Aybastý
Püsür Nalet
Panayýr'dan Festivale Perþembe Yaylasý Er Meydaný
Aybastý'yý Kolbastý
Aybastý Ýlçesinin Tarihsel Adý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Baþka Dünya: Hatay
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Ýskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.