..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Ekim 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 15  
Bayram Kaya
Mülksüz olup ta çalýþacak olan, yani emek nesnesinden mahrum kalan yoksullar, El' e teslim olmakla Ýbrahim'in ilahý olan El 'e teveccüh ediyorlardý. Ýbrahim’i mülke boðan El 'e eðilim ediyorlardý. Köleci koþullar içindeki yoksulluk sonrasý zenginleþmeyi; "O seni yoksul bulup zengin etmedi mi?" diyenle, kendi tarihselliðini dýþa vuran El, ayný El 'di.


:DHJ:
Baskýlanýp sükûnete uðrayan kimi üsse durumlar yanýnda aktif (etkin) kalan kimi üs sel durumlar yalýtým içinde verilen düzenli enerji kullanýmý o etkinliði; çevrimli, tekrarlý kopya iþlemler biçimine getirir.

Her titreþimin bir biçimi, bir oluþ eylem somutluðu ve o somutluðu sürdüren veya köstekleyen üs sel imajýyla soyut enerji diyagramlarý vardýr.

Yalýtýlmýþ, "sýnýrlanmýþ" ve iç enerji tüketimiyle etkinliði desteklenmiþ bir üs sel iþlev yalýtýmlý alan içinde özelleþmiþtir. Özel baðýntýlý bir baþ ve bir son durum tekrarlarý (özyineleme) ortaya koymuþtur.

Bu tür kýrpa ve baskýlanmýþ üs sel eylemlerden belli biri ya da birkaçý aktif üs sel durumla iþlev yapmaktadýr. Bu hal hem enerji tüketim tasarrufuna yönelmeydi. Hem de bir iþlevi özel baðýntýlý duruma göre iliþkilenmeydi. Yani o üs sel durumdan seçili iþlevi yerinde ve sýrasýnda aktif yapacak olmakla, yalýtmanýn bir özelliðiydi.

Ýçte tüketilen enerji, çevrede girdi edilen kontrollü, düzenli enerjiydi. Yalýtýmlý alan içinde birleþmiþ özelleþmiþ her bir iþlev grubunu oluþan organlarýn ihtiyacý ve yeteneði kadarla yalýtýmlý ortam içinde saðlanmasý yapýlan enerjidir.

Yalýtýmlý alanýn etkisi ve enerji kontrolü vardý. Kontrollü enerji, yalýtým içinde organlar arasý baðlaným ve bilgi aktarýmý yapacak diyagramý ile etkiyen bir enerji biçimleniþiydi. Organlar biçim olarak adeta donmuþ potansiyelle somut enerjiyken; akan, bilgi (enformasyon) taþýyan; bilgisel þema (çizim) olan diyagramla enerji; soyut ve organ ile dokular içine geçiþen, yansýyan, imajdan enerjiydiler.

Çevreden özgöndergeli olma özelliklerinden kýrpmalarla oluþan bu yalýtýma düzenleþim iþi organizma içindeki çevrimleri destekleyip sürdürdükçe, yalýtýma bütünlükle yaþam kendisine sürdürülebilir bir hayat buluyordu.

Sýnýrlý olan yalýtýma tutumlar, çevreden gelen etki ve baskýlara karþý direnç tepkilerdi. Sýnýrlý yalýtýmlý seçilmiþ bu haliyle bu tepkiler; yalýtým korundukça öðrenilmiþ biliniyor olan tepkiler gibi yansýyordu.

Yalýtýma alanýn yalýtýmý sürdükçe seçilmiþ, korunan, ancak kendi tekrarlarýný veren böylesi belli tepkilere sýnýrlanmýþ karþýlýklarýyla öðrenilmiþ tepki demekte mahsur yoktu. Ancak çevrenin ani deðiþmesi demek özgöndergeli yalýtýma oluþumu desteklememesi demek olmakla, yaþamýn bireyde oluþan kendisi tepkinin deðiþime cevap olamamasý nedenle hayatýndan olur.

Hayat bireyin dýþýnda kendisine yol bulan üs sel potansiyel ile kiþilerde somutlaþýr. Kiþi veya kiþiler hatta bir tür cinsinin tümü ölse bile hayat kendisine baþka niceli durumlarýn baþka çevre etkileþmeleri üzerinde baþka somutlaþmalar üzerinde yol bulur. Hayatýn timsahta, insanda vs. somutlaþmasý, gelecekte sürdürülebilir hayat anlamýna gelmemelidir.

Çevrenin yavaþ yavaþ deðiþmesi demek özgöndergeli yalýtýma yaþama rastlaþtýðý karþýlaþmalar demek türlü tepki denemeleri ortaya koyup ortaya konan tepkilerden seçme ayýklama yaptýrmasý demektir. Hayat deðiþen çevre içinde yeni tepkileri yeni oluþumu biriktirir.

Hatta enerji tasarrufu nedenle üs sel baskýlanmýþ olanlar uyandýrýlabilir kök hücre durumla dumura uðratýlmamýþsa, üs sel durumla baskýlanmýþlar içinde veya mevcut iþlev olandan yeni iþlev deðiþtirilmesiyle aktifleþme, pasifleþme yapabilir.

Her birikim nicel olup biriken niceliler bir karþý nicelik duruma olumlu veya olumsuz rast gelmeler, rastgele ligidirler. 1537 dereceye kadar demiri eritmeyen eylemle olan niceli sýcaklýklar ve çevre demiri eritmek isteyen bizim için olumsuz sýcaklýklardýr.

Yani 1538 derecede ergiyen demir, 0 derecede donan su ve -268,9 derecede kaynayan helyum gibi nitelik sýçramasý yapan olgularýyla hal deðiþmeleri varlýðýn 1537 dereceye kadar tepkisi ile 1538 derecede deðiþme dönüþmeye iliþkin bir iþleve dönüþürler. Çevrede yalýtýlan özellikler 36,5 derecelik yalýtma içinde böylesi kimi özelliklerdir.

Enerji eylemledir. Akan enerji, enerjinin bir durumdan bir baþka bir duruma geçmesi bu eylemlerden sadece bir ikisidir. Enerjinin kendisi bir frekansla bir salýnýmla bir yönle, bir potansiyelle vs. bilgidir.

Enerjinin üzerinde bu akýþa bu geçiþen etkilere, etkileþmelere dayalý frekans, dalga salýnýmý, dalga boyu, sýcaklýk, renk, iþlev durum, üs sel durum gibi mantýðýmýza anlama konusu olan bilgi ve bindiriþler dediðimiz pek çok modülasyonlarýyla vardýrlar.

Enerjinin geçtiði ortam da yekpare olmayan enerjinin parçalý ve belli frekans durum yoðunlaþmalarýdýr. Enerji geçiþe baðlý ve geçiþin ortam etkilenmelerinden kýrýným gibi izler taþýr. Çevresinde ýsý gibi etkise izler de býrakýr.

Enerjiye dek bu tür durum ve bu tür bilgi ve bindiriþler bize göre enerjinin bir tür davranýþ þemasýdýr. Enerji bir üs sel durumlu eylemden diðer bir üs sel durumlu eylem frekans salýnýmlý yoðunlaþmalar içine geçmektedir.

Her bir enerji düzey durumu içinde oluþan iniþ çýkýþ salýnýmlý enerji tekrarý ya da belli bir süre o durumunu koruma yalýtýmý içinde enerji her bir yeni süredurma akýþla, sürece olanaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.