..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek bir sevgide diðer insanýn iyiliðini istersin. Romantik sevgide diðer insaný istersin. -Margaret Anderson
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Kasým 2021
Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 31  
Bayram Kaya
Gezegenler gibi özel bölgelerle ve özel baðýntýlý deriþimler içinde olan bu geliþmelerden geriye doðru bakýldýðýnda; öznel çýkarýmlarla söylene bilir ki tüm bu alakasýz alakalýlar gezegen sel ortamýn, evrensel ortamýn hatta gezegen içindeki lokasyonlarýn çeþitliliði ve rastgelesi olmakla zorunluydu!


:DHG:
Gezegenler gibi özel bölgelerle ve özel baðýntýlý deriþimler içinde olan bu geliþmelerden geriye doðru bakýldýðýnda; öznel çýkarýmlarla söylene bilir ki tüm bu alakasýz alakalýlar gezegen sel ortamýn, evrensel ortamýn hatta gezegen içindeki lokasyonlarýn çeþitliliði ve rastgelesi olmakla zorunluydu!

Tabii ki böyle bir çýkarým da baþlangýçta akýllý bir zekâ vardý. Tüm olup bitenler bu zekânýn ürünüydü demek olan içince bir çýkarým olurdu. Ortama akýllý müdahale yaptýrma söylemi gibi yanlýþtý. Ortama yapýlacak akýllý müdahale belki yanlýþ deðildi. Ortama müdahale yine deriþimle olan lokasyon bölgelerinin karþýlýklý etkilerinden doðan müdahalelerdi.

Yanlýþ olan o ortamda, ortama müdahale edecek bir özel ve öznel zekânýn olmamasýydý. Zaten doðal süreçler giriþme ve geliþmeleri de böylesi bir özel ve öznel karýþma konmasýna gerek duyurtmuyordu.

Baþlangýçta özel ve öznel müdahale yoktu. Kuantum dünya özne siz eylemdi. Makro dünya atom gibi korunan enerji düzeni içinde olunan bir özneyle yola çýkýyordu. Makro dünya içinde tüm özne oluþ ve özne eylemi; bir çekirdek ve bir elektronla olan hidrojen öznesinin eylemiydi.

Bütün oluþumlar hidrojen düzenli korunan pasif yalýtýmla özne oluþun yeti ve kapasitesiyle sýnýrlanmýþ hidrojenin kararlardý. Bu kararlar hidrojen bileþimli moleküller füzyonuyla oluþan yeni atomlarýn yeni bir moleküler evrimiyle yepyeni kararlarýn alýnmasýna neden olacaktý.

Makro dünyanýn kararlý yapýsýyla kýsýtlanmýþ ama yine kararlý yapýnýn yepyeni yetileriyle karar alabilen ilk özne eylemcisi hidrojendi. Makro dünyanýn ikinci özne ve öznel eylemcisi atomlar arasý bileþimle moleküler dünyaydý.

Moleküler dünya diðer bir yanýyla yanýna üçüncü bir özne ve öznel eylemle olmanýn kararlarýný alan geri baðlanýma sýký sýký baðlý olan akýllý molekülerle hayat efektini ortam içine enjekte etmiþti.

Fakat ortada mikrobuyla, ayýsýyla, hemcinslerimizle bir hayat olmasýna raðmen ortamda evrene müdahale edecek çapta bir zekânýn özne ve öznel oluþ etkili devinmesi hâlâ yoktu.

Ortama etki edecek çapta özne ve öznel oluþ ancak ve ancak üreten toplumlarla olasý ve olanaktý. Bu biyolojik zekâ deðildi. Ama biyolojik zekâ üzerine yansýtýlmakla kiþisi zekâ kapsamýnda yeti, kapasite ve yaratýcýlýðýnýza neden oluyordu.

Kolektif zekânýn taþýyýcý depo alaný biyolojik beyinler deðildi. Kolektif zekâ biyolojik beyinler içinde yansýma alaný kazanmadan, kiþisi beyinler olmadan eylemle ve uygulama içinde olamýyordu. Kolektif kapasite üzerindeki kolektif zekâ kiþisi beyinlerin ürünü deðildi. Kolektif alan olmadýkça kiþiler de kolektif zekâ oluþamaz.

Kolektif zekânýn bilicisi bulucusu kiþiler deðil üreten kolektif toplumlardý. Toplumlar özne nesnel evrimle birlikte geliþip dönüþüyorlardý. Yani kolektif zekânýn bir kýsým yaný teknik teknolojik buluþlarla kolektif deney ve uygulamalar tasarýmýyla oluþurken bir yaný biliþsel ve kolektif ruh ile olmakla kiþisi zekânýn hünerine; kiþisi zekânýn etki ve etkilenmesine dönüþmektedir.

Kolektif zekâ toplumlarla inþa olur. Kolektif zekâ toplumsal kapasite içindedir. Kolektif zekâ toplumsal araçlarla depolanýr. Kolektif zekâ toplumsal alan ile herkesin ilgi ve ihtiyaçlarý üzerinde açýlan hazýr oluþ kanalýyla herkesin ilgi ve ihtiyaçlarý kadar herkese aktarýlýr.

Kolektif zekânýn ana kaynaðý kiþilerle olan kolektif deneyimlerden gelir. Kolektif deney eþ zamanlýdýr. Soyut ve somut birim zaman eylemleri tekil kiþilerin yapamayacaðý kadar çoktur. Bir anda olup biten onlarca, yüzlerce, binlerce, milyonlarca, milyarlarca kiþi eylemli düþünce ve uygulamalarladýr.

Buna kolektif birim zamanýn zeki olmasý ve kolektif birim zamanýn uygulama oluþu diyoruz. Kolektif zekâ ve kolektif uygulama kolektif alaný yüzlerle milyon ve milyarlara parçacýklara böler. Kiþiler kolektif alanýn kuantum parçacýk davranýþý gibi bir taklit kapasitesidir.

Ancak toplumsal hafýza kiþisi kapasitelerde saklanamaz ve kiþisi kapasiteler de asla kolektif hafýzayý kaldýramaz. Günümüzde kolektif hafýzalý zekâya, internet aracýlýðýyla herkesin ulaþmasý olasý ve olanaklýdýr.

Ýnternet kolektif zekânýn teknik teknolojik ve biliþsel (öznel) bir beliriþ yan ürünü olup; kolektif akýlý depo etmenin ve kolektif akla ulaþmanýn eriþim alanýdýr. Herkesin ilgi ve ihtiyaç aktarýmý kadar bir kolektif zekâ kiþisel efektlerle kolektif depo alan içine geri dönüþ katkýsý olmakla veri akýþý yapar.

Evrene müdahale eden, tasarým yapan, tasarýmý uygulamaya koyan özne ve öznel oluþun zekâ-eylemi, kolektif özneli kolektif öznel oluþun kolektif beliren aklýydý.

Kolektif aklýn düzenleyicisi, denetleyicisi seçme ayýklamasý her bir alanla her bir alanýn kendi geri beslenim kaynaklarýna uygun olup olmama süzgeçleriyle geçiren bastýran filtre eden konjonktürlerdi.

Kolektif zekâ yöntemli çalýþýr. Adýn da biliþsel çalýþma der. Bilimsel çalýþma daima yanlýþ lamayý ve doðrulanmayý içeren filtrelerle birikimli depo hafýza ürünleridirler.

Kolektif yapýlarýn temel geri baðlaným özelliði kolektif bir istihkakla olmasýdýr. Kolektif hafýza dallanýp çatallanan birçok bilimsel kol çalýþmalarýna dönmekle; bu kol ve dal çalýþmalarý kolektif zekânýn hýzlanmasýnda yavaþlamasýnda sürtünme görevi yaparlar. Kolektif zekâ her þey gibi sayýsýz bileþenledir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.