..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Osman AKTAÞ




24 Ocak 2022
Dinhuriyet Sancýsý  
Osman AKTAÞ
Bir imam 15 Temmuz deðerlendirmesi yaparken, cumhuriyetin ilk yýllarýnda bugüne geliþmelere de deðiniyor. Hükümetle fetö iliþkisine temas edip, bir sýr perdesini kaldýrýyor. Suçlu Amerika... Fetö aracýlýðýyla ülkenin geliþine vurulan darbe filan. Meraklýlarý için bu imam Ahmet Kalkan. Youtu.be'dan videolarýný dinleyebilir, sizler de kendi deðerlendirmelerinizi yapabilirsiniz.


:EIG:
Bir imam 15 Temmuz deðerlendirmesi yaparken, cumhuriyetin ilk yýllarýnda bugüne geliþmelere de deðiniyor. Hükümetle fetö iliþkisine temas edip, bir sýr perdesini kaldýrýyor. Suçlu Amerika... Fetö aracýlýðýyla ülkenin geliþine vurulan darbe filan. Meraklýlarý için bu imam Ahmet Kalkan. Youtu.be'dan videolarýný dinleyebilir, sizler de kendi deðerlendirmelerinizi yapabilirsiniz.

Ahmet Kalkan'ýn niyeti gerçek anlamda hükümeti eleþtirmek deðil, Mustafa Kemal'i put ve putperest göstermek. Bunu dinlerken þu kanaat doðuyor; Kadir Mýsýroðlu, Niyazi Birinci ya da Necip Fazýl gibi cumhuriyet düþmanlýðý yapan, ama bu konuþmayý yaparken bile cumhuriyetin nimetlerinden faydalanan biri.

Bu dinci zihniyet, din ile sistemleri birbirine karýþtýrýyor. Allah, Kur'an-ý Kerim'de nasýl bir devlet kurulacaðýndan ve adýnýn ne olacaðýndan bahsetmiyor. Hükümlerin tamamý kiþilere yönelik. Devlet durumuna gelmiþ topluluklarýn da Kur'an hükümleriyle muamele etmelerini ve aþýrý gitmemelerini söylüyor. Bu kafadakilerin Mustafa Kemal ile tek alýp veremedikleri cemaat, tekke, tarikat ve zaviyelerin kapatýlmasýyla birlikte yatarak kazanç saðlayamamasý... Necip Fazýl'ýn "Din Mazlumlarý" adlý kitabýnda sözü edilen kiþilerin aslýnda mazlum deðil, Ýngiliz ve Yunanlýlarýn Ankara hükümetine tercih edilmesini savunanlar. "Yalan Söyleyen Tarih Utansýn" diye yazýlan zýrvalar din adýna bu ülkede raðbet gördü ve kutsal kitap muamelesi görmeye devam ediyor.

Bu ülkede yaþanan iki önemli dert var; bunlar Arap misyonu ve kültürü olan kýlýk kýyafet ve Kur'an-ý Kerim'in Arapça okunmasý. Kýlýk kýyafet devrimi ve Kur'an-ý Kerim'i Türkçe okunmasý karþýlýðý her zaman dinin diðer bütün hükümlerinin önüne geçmiþ ve geçiyor. Bu hükümler dýþýnda tek önemli hüküm ise, kadýna þiddet uygulama ve çok evlilik.

Kýlýk kýyafet yasasý ya da diðer bir deyiþle þapka kanununun dine etkisi neydi? Biz önce börüyü çýkardýk sarýk sardýk, bunda gizli bir hikmet aradýk. Sonra sardýðý kaldýrdýk fesi getirdik, feste bir hikmet aradýk. Sonra þapkayý getirdik, bunda bir hikmet aradýk. Þimdi neredeyse hiç kimse baþýna beladan baþka bir hikmet takmýyor. Herkes saçýný kendince en güzel þekilde gösterip beðendirme çalýþýyor.

Gelelim kýlýk kýyafet hikmetlerine; eðer hikmet sarýkta olsaydý Ebu Leheb ve Ebu Cehil de peygamber olurdu ya da sarýk takan Ebu Leheb'e benziyor diye Hz. Muhammed dinden çýkardý. Biz bu garip düþüncelerden kurtulamýyoruz.

II. Mahmud'un yenileþme hareketleri arasýnda yer alan sarýðýn kaldýrýp fesi getirilmesi sonucu, II. Mahmud dinsizlikle suçlanmýþtý. Bu suçlamayý yapan neslin torunlarý fesin kaldýrýlmasýný yine dinle iliþkilendirerek bu sefer de Mustafa Kemal'i dinsizlikle suçladýlar.

Sol ve saðdaki kapitalist ve çýkarcý zihniyete en iyi destek de, dinci ve dinsiz yobazlardan geliyor. Ýki parelel namussuzun yaptýklarýna deðindiði kýsýmlarý eksik olmasýna raðmen doðru buluyorum Ahmet Kalkan'ýn. Mustafa Kemal'in adýnýn kullanýlarak içi boþaltýlan kavram "Kemalizm" de Doðu bir tespit. Ancak dinin hoca efendi tarafýndan cumhuriyetle çatýþtýrýlmasý yukarýda bahsettiðim duygusal bir hurafeden baþka bir þey deðil.

Bu ülke on yýlda bir darbe ülkesi oldu, ancak bu ülkeyi hep kahraman ilan edilen yelpazenin saðýndakiler yönetti. 1974 koalisyon Necmettin Erbakan ve Ecevit. (Ecevit ne kadar solcu, bu da ayrý bir tartýþma konusu) 1978 yanlýþ hatýrlamýyorsam yine Ecevit ve yine koalisyon... Sonrasý malum 1999 ve yine koalisyon. Ecevit'i solcu sayarsak yine yanýnda ya dinci, ya muhafazakar birileri bulunuyor. Bu kýsa kesintilerle 1950'den bugüne hâlâ ülkeyi ayný zihniyet yönetiyor. En çok memnuniyetsizlik de bu zihniyeti iktidar yapanlardan geliyor. Çok garip deðil mi? Bu iktidar gitsin, bunun yerine benzer bir iktidar gelsin, görün yaygarayý. Yine bu iktidarýn memnuniyetsizliði arþ-ý alayý inletecek. Her zamanki gibi bu oyun sürekli gösterimde kalacak. Necip Fazýl gibi garip varlýklarýn deyimiyle Mustafa Kemal "Put Adam", Ýsmet Ýnönü lanet adam diye anýlacak. Bu iktidarýn yaptýklarý da yine her zamanki gibi bu iki kiþiye mal edilip, vicdani sorumluluktan kaytarýlacak.

Hulasa çirkin bir oyunu, seyrede seyrede çirkinleþmekten korkuyorum dersem, yalan olmaz. Tevekkelallah ve sadakallahulazim.

25 Ocak 22
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yoz Meyveden Aþý Ýçin Filiz Almak
Türklerdeki Kalýcý Din ve Geçici Dinler

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.