..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




14 Kasým 2023
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn  
M.NÝHAT MALKOÇ
Onu tanýdýðýmda 12 yaþýnda bir çocuktum. Güneþli Köyü Ýlkokulu'nu bitirmiþ, Köprübaþý Ortaokulu'na yeni baþlamýþtým. Gerçi o zamanlar ortaokulla lise tek çatý altýndaydý. Okulun adý Köprübaþý Lisesi olarak geçiyordu. Ortaokul da onun bir parçasý olarak eðitim öðretim hayatýna devam ediyordu. Köyden geldiðim için ilk günler biraz çekingendim. Ne de olsa Köprübaþý, köyümün 20 katý büyüklükte bir yerdi. Farklý köylerden farklý insanlar vardý.


:FGI:
     

                                        M. NÝHAT MALKOÇ

     Onu tanýdýðýmda 12 yaþýnda bir çocuktum. Güneþli Köyü Ýlkokulu'nu bitirmiþ, Köprübaþý Ortaokulu'na yeni baþlamýþtým. Gerçi o zamanlar ortaokulla lise tek çatý altýndaydý. Okulun adý Köprübaþý Lisesi olarak geçiyordu. Ortaokul da onun bir parçasý olarak eðitim öðretim hayatýna devam ediyordu. Köyden geldiðim için ilk günler biraz çekingendim. Ne de olsa Köprübaþý, köyümün 20 katý büyüklükte bir yerdi. Farklý köylerden farklý insanlar vardý.

     Ortaokulun birinci sýnýfýna (6. sýnýfa) baþladýðýmda boyumdan büyük hayallerim vardý. Fakat dört tarafý daðlarla çevrili bu zor coðrafyada bu hayalleri gerçekleþtirmek hiç de kolay deðildi. Ama burada yaþayan herkes gibi ben de buna mecburdum. Bu düþüncelerle ilk dersime girince ilk sürprizle de karþýlaþmýþ oldum. Gerçi sürpriz daha çok beklenmedik bir zamanda ortaya çýkan iyi þeyler için kullanýlýr. Benimkisi þaþkýnlýk getiren bir durumdu. Zira sýnýfýmýz sonradan odunluktan dönüþtürülen uydurma bir sýnýftý. Beton üstünde çatý olmadýðý için yaðmur yaðýnca defter ve kitaplarýmýz ýslanýrdý. Ana binanýn bitiþiðinde yer aldýðý için kýþýn soðuðunda üþürdük. Fakat zamanla bizler de bu duruma alýþtýk, hatta bunu bir eðlenceye bile dönüþtürdük. Zira köydeki evlerimiz de bundan farksýzdý. Bir de serde çocukluk vardý.

     Müdürümüz bu odunluktan bozma sýnýfýmýza sýk sýk uðrar, biraz da mahcup bir hâlde hâl ve hatýrýmýzý sorar, bizi motive etmeye çalýþýrdý. Öðrencilerin dýþlanma duygusu yaþamamasý için elinden geleni yapardý. Okulun fizikî imkân(sýzlýk)larý ne yazýk ki bizi bu sýnýfta okumaya mecbur etmiþti. Biz bu sýnýfta olmasak baþka öðrenciler bu sýnýfta olacaktý. Yani bizlere haksýzlýk filan yapýlmýþ deðildi. Fakat bu durum müdürümüzü fazlasýyla üzerdi. Bizim sýnýfa büyük bir sevgi ve merhametle yaklaþýrdý. Hafta baþý ve hafta sonu (cuma) Ýstiklâl Marþý törenlerinde bir bahane bulup bizi yüzlerce öðrencinin önünde onure ederdi.

     Yukarýda bahsettiðim bu kýymetli müdür 06 Kasým 2023 tarihinde Ýstanbul'da, dünyadaki 81 senelik uzun ve bereketli ömrünü tamamlayýp sonsuzluða göçen merhum Recep Aydýn'dan baþkasý deðildi. O, Köprübaþý Lisesi ve onun bir parçasý olan ortaokulun kurucu ve efsanevî müdürüydü. Ýlçede etkili bir konuma sahip olan Karamehmetoðullarý sülâlesinin son büyük çýnarlarýndan biri olan Recep Aydýn þahsen Köprübaþýlýydý. Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Mahallesi'ndendi. Yani bu topraðýn insanýydý. Göreve yeni baþlayan öðretmenler gibi zorunlu hizmetini yapýp bir an önce bu ilçeden kaçmanýn hesaplarýný yapmýyordu. Köprübaþý onun doðduðu, çocukluðunu ve gençliðini geçirdi yerdi. Bu göklerin altýnda ýslanmýþ, bu göklerin güneþiyle içini ýsýtmýþ, bu topraðýn bereketleriyle karnýný doyurarak hayatýný idame etmiþti. Köprübaþý'nýn çocuklarý onun da çocuklarý sayýlýrdý. Onlarýn baþarýlý olmasý için gecesini gündüzüne katýyordu. Mevcut bütün imkânlarý onlara seferber ediyordu.

     Ömrünü idarecilikle geçirmiþ matematik öðretmeni Recep Aydýn, 1942 senesinde Köprübaþý'na baðlý Gündoðan Mahallesi'nde dünyaya gelmiþti. Babasý Hasan, annesi Ayþe Haným'dý. Ýlkokulu 1950-1956 yýllarý arasýnda Köprübaþý Merkez Ýlkokulu'nda okumuþtu. Ortaokulu ise 1956-1960 yýllarý arasýnda Ordu'da ve Sürmene'deki ortaokullarda okuyarak tamamlamýþtý. 1960-1964 yýllarý arasýnda da efsaneler yetiþtiren Trabzon Lisesi'nde okumuþ, buradan baþarýyla mezun olmuþtu. Daha sonra Trabzon Fatih Eðitim Enstitüsü'nü bitirerek Matematik Öðretmeni olmuþtu. Kendisine "Hayatýnda iz býrakan öðretmenler kimlerdir?" sorusu sorulduðunda o da Murat Uzun, Ýsmail Uzun ve Mehmet Gümüþtaþ cevabýný vermiþti.

     Kýymetli Recep Aydýn Hoca'mýzýn ilk görev yeri Elazýð Karakoçan Ortaokulu'ydu. 1966-1969 yýllarý arasýnda burada görev yapmýþtý. Oradan 1969 yýlýnda Trabzon'un Beþikdüzü ilçesine (Beþikdüzü Ortaokulu) tayin olmuþtu. Bu görevdeyken geçici görevle ilk defa eðitim öðretime açýlan Köprübaþý Ortaokulu'na tayin edilmiþti. 1969-1978 yýllarý arasýnda bu okulda matematik öðretmeni ve okul müdürü olarak çalýþmýþtý. 1978-1979 eðitim öðretim yýlýnda ortaokulun liseye dönüþtürülmesiyle Köprübaþý Lisesi Müdürlüðü görevine getirilmiþti. 1986 yýlýnda Köprübaþý Lisesi'nden ayrýldýðýnda baþta biz öðrencileri olmak üzere, bütün Köprübaþýlýlar çok üzülmüþtük. Onun yerine Kenan Babillioðlu müdür tayin edilmiþti.

     Efsane müdür Recep Aydýn 1986-1989 yýllarý arasýnda Trabzon Fatih Lisesi'nde çalýþmýþ, 1989-1996 yýllarý arasýnda ise benim de sekiz yýl görev yaptýðým Trabzon Lisesi'ne matematik öðretmeni olarak atanmýþtý. Kendisinin de mezun olduðu bu güzide eðitim kurumunda yedi yýl çalýþtýktan sonra 1996 senesinde emekli olmuþtu. 1966 senesinde Elazýð Karakoçan Ortaokulu'nda baþlayan öðretmenlik hayatý 1996 senesinde, eðitimin zirve noktasý olan Trabzon Lisesi'nde noktalanmýþtý. Bu da öðretmenlikte tam kýrk yýl demekti.

     Merhum Recep Aydýn bilgi ve donanýmýyla, doðduðu topraklara yaptýðý hizmetlerle Köprübaþý ilçesinde çok sevilen, saygý duyulan muhterem ve akil bir insandý. Aile baðlarýna, akrabalarýna ve hemþehrilerine çok deðer verirdi. Otoriter olduðu kadar da hoþgörülü bir insandý. Ben onu saçlarýnýn beyazlýðýyla ve karakter özellikleriyle Türk kültüründe çok önemli bir yeri olan Dede Korkut'a benzetirdim. O benim gözümde Köprübaþý'nýn Dede Korkut'uydu. Zira o da Dede Korkut gibi tavýr ve davranýþlarýyla bilge bir gönül insanýydý.

     Merhum Recep Aydýn iyi bir müdür olduðu gibi çok da baþarýlý bir matematik öðretmeniydi. Mesleðini her þeyden çok seviyor, görevini hakkýyla ve lâyýkýyla icra etmenin heyecanýyla büyük bir gayret gösteriyordu. Onun için mesai kavramý yoktu. Sabahleyin çok kere mesai saatinden evvel okula gelir, okulun hizmetlisi Hasan dayýyla sobalarýn yakýlma iþini organize ederdi. O zamanlar kalorifer yoktu. Bütün sýnýflarýn sobalarýnýn yakýlmasý gerekirdi. Biz okula gelince sýcak bir sýnýf, mütebessim yüzler görürdük karþýmýzda. Kendisi Köprübaþý'nda oturduðu için çok kere okulun temizlik iþlerini Hasan dayýyla organize eder, son kontrolleri yaptýktan sonra da okuldan ayrýlýrdý. Arkasýnda tertemiz bir okul býrakýrdý.

     Merhum Recep Aydýn, uzun yýllar müdürlük yaptý Köprübaþý Lisesi'nde . Çok kýsa bir zaman da olsa matematik dersimize girmiþti. Bu kýsa zaman içerisinde onun ne kadar güzel ders anlattýðýna, matematik alanýna ne kadar hakim olduðuna, öðrencileri motive ettiðine, zor bilinen matematik dersini sevdirdiðine ve pratik yollarla kolaylaþtýrdýðýna bizzat þahidim.

     Çok iyi bir eðitimci, çok baþarýlý bir yönetici, en önemlisi de çok merhametli ve iyi bir insan olan merhum Recep Aydýn, eðitimcilik hayatý boyunca binlerce öðrenci yetiþtirdi. Öðrencileri çok iyi yerlere gelerek onu fazlasýyla mutlu etti. Onun yetiþtirdiði öðrenciler bugün birçok hastanemizde doktor, hemþire, laborant; birçok okulumuzda öðretmen, idareci; birçok üniversitemizde okutmanýndan profesörüne kadar hoca (akademisyen); birçok özel ve devlet kurumunda mühendis, veteriner; yine devlet kademelerinde müdür, daire baþkaný, genel müdür, kaymakam ve vali olarak çalýþmaktadýr. Bunun yanýnda Köprübaþýlý birçok bürokrat, siyaset ve ilim adamý onun rahle-i tedrisinden geçmiþ, talebesi olmuþtur.

     Bir süreden beri Tuzla Devlet Hastanesi'nde akciðer yetmezliði tedavisi gören efsane müdür Recep Aydýn, Köprübaþý'nda görev yapmakta olan ilkokul öðretmeni Nebahat (Beykoz)'la evliydi ve Ercüment, Mustafa Bülent, Özgür adlarýnda üç erkek çocuk babasýydý. Çocuklarýndan Ercüment Aydýn benim ta liseden beri çok kýymetli arkadaþýmdýr. Kendisi uzun yýllardan beri Almanya'nýn Köln þehrinde Diyanet Ýþleri Türk Ýslâm Birliði DÝTÝB Basýn görevlisi olarak çalýþmaktadýr. Bu vesileyle kendisine sabýr ve baþsaðlýðý diliyorum.

     Merhum Recep Aydýn hocamýzýn kýymetli eþi Nebahat Haným da çok iyi bir eðitimciydi. O da Köprübaþý Ýlkokulu'nda yýllarca ilkokul öðretmenliði yaptý. Onun ilkokulda yetiþtirdiði öðrenciler ortaokula geldi. Yani bir anlamda Nebahat Haným ilkokulda donanýmlý olarak yetiþtirdiði öðrencileri lisede müdür olan eþine gönderdi. Böylece her ikisi de Köprübaþý eðitimine çok büyük katký ve hizmetlerde bulundular. Bu yüzden kendilerine þükran borçluyuz. Hayatta olan Nebahat Haným'a uzun ve saðlýklý ömürler diliyorum.

     Merhum Recep Aydýn, 8 Kasým 2023 tarihinde Köprübaþý Merkez Camii’nde kalabalýk bir cemaat tarafýndan kýlýnan cenaze namazýnýn ardýndan Gündoðan Mahallesi'ndeki aile kabristanýna defnedildi. Kýymetli hocam ve müdürüm merhum Recep Aydýn'a Allah'tan gani gani rahmet diliyorum. Rabbim taksiratýný hasenata tebdil eylesin. Allah rahmet eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þehadetinin 29. Yýlýnda Batý Trakya Türklerinin Yolbaþçýsý: Dr. Sadýk Ahmet ve Davasý
15 Temmuz Gecesi Tanklarýn Önünde Yatan Yiðitler Vardý
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Of'a ve Oflular'a Dair!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya
Þair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Bilmezsin [Þiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Þiir]
Berceste Mýsralar - 305 [Þiir]
Karabük Þehrengizi [Þiir]
Berceste Mýsralar - 303 [Þiir]
Hicret Günlüðü [Þiir]
Ýmam Hüseyin [Þiir]
Zaferin 50. Yýlýnda Kýbrýs Bizim Onurumuz [Þiir]
Bir Nihan Gecenin Ýçinden Taþanlar [Þiir]
Bu Çaðýn Yusuf'u: Muhammed Mursi [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.