..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Özgürlük ve Eşitlik > Tayyibe Atay

30 Haziran 2003
Mute Nikahı (!)  
Tayyibe Atay
Kaç renk aşk yaşadınız siz?!Var mıydı peki, MUTE NİKAHLI bir eşiniz!?

:FFHF:
J)Bizim bir aile dostumuz var; İsmail Abi! Sakalının altında taşıdığı insan yüzü mü, şeytan yüzü mü anlamak mümkün değil!..Her görüşümde renk değiştiren kayakeleri gibi bir başka yanını keşfediyorum O’nun!..Bu özelliği sakallarına bile giydirmiş hükmünü...

Son karşılaşmamda (dün) bakıp bakıp güldüm yüzüne...O kendisini görmemden dolayı sevincimden gülüyorum sandı beni ama, yanılıyordu..İşin içinde başka şeyler vardı aslında; ben buna gülüyordum...
Sakalının her teli başka renkti, inanmazsınız!..Hani bir yolculuğa çıkarsınız,hazan aylarında;otobüsünüz yada otomobilinizle yamaçları ağaçlarla,fundalıklarla kaplı vadiye dalarsınız..Her taraf özellikle kahverenginin,
sarının,kırmızının,yeşilin tonlarıyla derya denizdir...
Çarpılır,gözünüzü alamazsınız bu güzellik karşısında; işte böyle bir şey şimdi düşünüp,
duyumsadıklarım...İsmail Abinin yüzündeki, sakaldan ormana bakarken, ben geçtiğim o dağ arasını düşünüyordum aslında. Her teli başka bir renk olan sakalları, bıyıkları, kaşları, kirpikleri; yuvasında fıldır fıldır dönen ve şeytana 'dur!' diyen bakışlarıyla çok güzel uyuşuyordu gerçekten...Turkuaz, lacivert,
gülkurusu, lila, bordo, menekşe, pembe renkli kıllar bile vardı içinde..Her bir renk yaşadığı aşkların simgesiydi sanki!..Bunlar aklıma düştükçe daha çok gülmeye başladım. Düşünün hele, ne çok çeşit renk aşk yaşamıştı İsmail Abi!..Tam “helal olsun” derken; elmacık kemiklerinin üstünün çıplak oluşu dikkatimi çekti...Allah allah!! ..Oralar niye çıplak kalmıştı acaba?Hemen buldum açıklamasını:Aşksız yaşadığı zamanların faturasıydı buralarJ))))”Hangi dönemine rastlıyordu acaba” dedim kendi kendime. Büyük bir olasılıkla uyuduğu zamanlardı onlar!..Ya bebekti, yada tanrıyla buluştuğunu sandığı sıralar, kim bilir!..(!)

Böylesine güldüğüm,görülmüş şey değildi.
Kuşkulandırdım sonunda O’nu! ”Sakalıma mec yaptırdım” demez mi!?Bozuldum biraz,inanın!..Demek içimi okumak gibi bir yetisi de vardı İsmail Abinin!..”İyi ki aşık olmaya falan kalkmadım” diye teselli verdim kendime..Utanırdım ya!..Abi abi dediğim birine aşık olmaktan dolayı...İlk kez akıllı davranmışım meğer!..

Derken konuştuk biraz, oradan buradan!..Adam anasının gözü!..Lafı döndürdü dolaştırdı kadın erkek ilişkilerine getirdi gene...Zaten ne zaman iki kelime konuşmaya kalkışsak, benim nezdimde kadınlara saldırırdı..Bu kez de böyle oldu;itiraf etmeliyim.Ben inadına kadın-erkek eşitliğini savunurken;O, dini kuralları da ön plana çıkararak, paçayı kadınlara kaptırmamak uğruna ağzını açtı,bir türlü de kapatmak bilmedi...”Bir dakika” dememi bile bana reva görmeyen bu adamı dinlemek zorunda kaldım sonunda..Daha doğrusu; dinler gibi yapıp, delirdim!...

Ne mi anlattı? MUTE NİKAHI diye bir şey! Anlatması O’na göre kolay; lakin anlaması benim açımdan zor bir kavramdı bu!..Kadınından ayrı yaşamak zorunda kalan (iş,gezi,hastalık,doğum sonu...vs!..)erkek;o süre için geçici nikah yapıp bir başka kadınla yaşayabilirmiş!..(!)

Kirpi oldum duyunca!..

“Peki!..Ya kadınlar?..” dedim. ”Yo!..dedi,onların böyle bir hakkı yok! Dinimiz bunu emretmez!..”

'Hay senin (...) şey edeyim' diye geçirdim içimden!İnsanlığıma dua et sen; yoksa görürdün; erkek kimmiş, kadın kimmiş, Mute Nikahı kimmiş!.

Çok kızmıştım, çokkkk!...Hoşça kal İsmail Abi bile demeden (artık hiç kimseye allahaısmarladık demiyorum. Ne ısmarlayacaksam, parasını verip insanlara ısmarlıyorum. Yamukluk yapanları siliyorum listemden..Bana kazık atanları yani!..Bunların içinde Allah da var..Ismarladığım hiçbir şeyi getirmedi bana şimdiye kadar...) evin yolunu tuttum..Aklım MUTE NİKAHI’ nda ama hala!..
Attım kendimi, asma altında gerili hamağa...İpini çekip sallanmaya başladım. Gökyüzü alabildiğine mavi,güneş pırıl pırıl!...Hafiften bir rüzgar saçlarımda...Uzaklarda öten bir kuşun tatlı sesi kulağımda...”dal dal kiraz,aklımda dudakların..gel canım!..”şarkısı ilişik dudaklarımda...Mırıl mırılım şimdi!..Sarman bir kediyim yani!..Miyav!.. diye bağırıyorum mırıldandığımı sanıp..Bahçedeki kelebeği yakalamaya çalışan Keke zıplıyor yanıma;birlikte sallanıyoruz..İşte şimdi tam zamanı,;gökyüzü ile MUTE NİKAHI kıydırmalıyım!..Bu işi Keke’ye yüklüyorum:”Haydi Keke!..Kıy bakalım nikahımızı!..Ama ölene dek” diyorum!..

Keke’nin bir şey anladığını sanmıyorum ya,neyse!İçim rahatlıyor gene de!..Gökyüzü ile evlenip,sevişeceğim için..
Devire bak hele!Ne günlerdeyiz be!..

Yakında böyleleri sayesinde Mute Nikahı,MODE NİKAHI (moda) olmazsa eğer,şaşarım!..

Kendime söz verdim İsmail Abi!..Artık seninle bir daha görüşmeyeceğim, konuşmayacağım!..

Not:KEKE:Bizi hiç terk etmeyen erkek sokak kedisi!..J)))))

.Eleştiriler & Yorumlar

:: ADAM Z..PEYMİŞ
Gönderen: Kazim Bayar / , Türkiye
8 Temmuz 2012
Çok güzel olmuş:)))

:: yazık sanada senden olanlarada !!!
Gönderen: murat / , Türkiye
12 Ağustos 2008
kardeşim senin ismail abinle olan muhabbetin ve ismail abinin renkli sakalları beni ilgilendirmiyor aslında.... sorun senin insanların hassasiyetleri konusundaki alaycı tavırların.. ha unutmadan ben mute nikahını destekliyor değilim onuda söyleyeyim.mute nikahı dinimizde yoktur ama senin bu konuyu buraya taşımandaki cehaleti ve senden daha cehalet abidesi olan ismail abini düşünüyorum sadece...dinimiz islam kadını erkekten daha çok ayrıcalıklı olduğunu belirtmiş ve erkeği kadının hassasiyeti konusunda uyarmıştır..(örn:annelik) mute nikahı denen davranış biçimide aciz erkeğin kendince dine karşı bir savunma mekanizmasıdır... ALLAH a ısmalamıyorum sözüne gelincede;sanırım birşey ısmarlamane gerek yok sadece sahip olduklarına bak yeter sanırım bunları ALLAH tan borç karşılığı almadın ???

:: Mute mi Oda Ne?
Gönderen: Fatih Barış / , Türkiye
5 Ağustos 2008
İslam Dini Kadın ve Erkek eşitliğini en güzel şekilde sağlıyor zaten. bunu kişiselleştiren günahkarlar ya da bu olayı aramızda karışıklık çıkartmak isteyen kötü niyetli safsatacıların amaçlarına hizmet etmiş olmazmıyız bu mute nikahını islamda varmış gibi kabullenerek? Bencillik yaparak hareket ederseniz, değil Allah'ı yanınızdaki bebeğinizin bile hakkında iyi düşünmeden onu bırakmak gerekir. Niyemi? Ağlamaması için elinizden geleni yapıyorsunuz fakat yinede ağlıyor, altına kaçırmamasını istiyorsunuz fakat yinede kaçırıyor. O halde bize ters düşen herşeyden kendimizi uzak tutalım, mantık böylemi yürümeli. Allah'a ısmarlamıyorsunuz, ısmarladığım hiçbir şeyi getirmedi bana şimdiye kadar...) diyorsunuzda, herkesin istediği olacak diye bir kaideyi kim koymuş ortaya. Bende gözlerimi kapattığımda mars ta olmak istiyorum, açtığımda jüpiteri turlar vaziyette olmak istiyorum. Kim bunların olmasına imkan verecek, elbette o ol derse olur ama herşeyin dengesini kuran o yüce yaradan, kimini aç bırakıyor, kimini susuz, kimini parasız, kimini evsiz vs. vs. kimide tüm bu sayılanlardan münezzeh. herkesin iyi durumda olduğu bir dünyada kim çalışmak, üretmek isteyecek??? Çok bencilce düşünülmüş olayların yansıması bir yazı olduğunu kabul ediyor, edebi yönünüzü ise kutluyorum. Saygılar

:: soru işaretleri
Gönderen: niyazi karakurt / düzce/Türkiye
27 Nisan 2007
Kafamın içindeki; yanıtını hiçbir zaman bulamadığım milyonlarca soru işaretine ,öykü ve şiirlerinizi okuduğumda yenilerini ekliyorsunuz.Merakım daha da artıyor.Selamlar saygılar. Niyazi Karakurt

:: Kıymetli yazar arkadaşım Tayyibe;
Gönderen: Meryem Rabia Taşbilek / İstanbul/Türkiye
12 Şubat 2007
İzEdebiyatta yeniyim ve yazılara göz atarken başlığınız dikkatimi çekti ve hemen yazınızı okumay abaşladım...Zira İslam dininde şiddetle haram kılınan ama aklını ve arzularını putlaştıran bazı ilmiyle amel etmeyip onu bozuk para gibi satan bilgiçlerin hükümleri çarptırarak kendi heveslerine kılıf uydurma çabasından ibaret bu dinen yaska uygulamanın icreata geçirilimi gittikçe yaygınlaşırken bunun yasaklığına dair uyarıcı yazıların hiç de hakkı verildiği söylenemz...İşte ben de tam böyle ünlemli bir yazı gördüğüme sevinirken yine yanlışları dine mal eden araştırmadan bireysel hataları genele yayan bir yazıyla karşılaşmaktan dolayı ne kadar üzüldüm anlatamam...Muta nikahı, süre şartı koşulan nikah akdidir. İslam gelemden evvel cahiliye döneminde de yaygındır ve İslam ille birlikte bu köklü toplumsal açıdan da kabul görülmüş gelenek nikaha dair ahkam ayetleriyle baraber kati bir surette yasaklanmıştır! Allah c.c. nun koyduğu kurallar göre bu tarz akit bâtıldır, hükümsüz sayılır. Böyle bir uygulmaya tepki göstermekde tabiki haklısınız zira bu insanın fıtratına da yakırı birşey... Din fıtratın en güzel yaşayabileceği bireysel ve toplumsal düzeni sağlamak için gönderilmiştir... Bizi Yaratan Allah c.c. dana daha iyi bizi bilen ve bize en uygun kuralları koyabilen kim olabnilir ki...Dolayısıyla her zaman tahrip edilmemiş sesi susturulmamış bir vicdan dini kurallara paralellik arzeder zaten...İnsani rahatsızlığınızı dile getirdiğiniz ve bizim de bu paylaşımımıza vesile olduğunuz için çok teşekkür ederim... dilsizmutercimçblogcu.com sevgilerimle...

:: bence
Gönderen: Meryem Uçar Kayalı / izmir
22 Eylül 2003
Merhabalar.. Ben elimden geldiğince kendi araştırmalarım ve gerçekten bilgisine güvendiğim insanların bildikleri ile dinimi öğrenmeye çalışıyorum.. bu bahsettiğiniz gibi hurafeler o kadar çok ki.. ama benim anlamadığım ne biliyor musunuz? sizin gibi eğitimli ve kafası çalışan insanların, bu hurafelerle ve bu hurafeleri dinledikleri kişilerin ne kategoride insanlar olduklarını hiç gözönüne almadan yola çıkmaları.. Neden birşey duyduğumuzda kendimiz araştırıp işin doğrusunu öğrenmiyoruz ki.. İlim sahibi ve güvenilir din bilimcilerine sorsaydınız eğer bunun nasıl bir safsata olduğunu size detayları ile anlatırlardı... Ben şöyle değerlendiriyorum.. mantığımın almadığı ve islamiyete ve peygamberimizin yaşayış biçimi ve ahlakına uymayan hiçbirşeye inanmam ve ona göre yaşamam.. ama bunun için olmazsa olmaz birşey var..İMAN... yürekte iman olunca ancak bu denklemler sağlıklı kurulabiliyor bence.. Sakın yanlış anlamayın, sizi yargılıyor değilim.. Sadece eleştiriyorum.. Kafamızı kurcalayan ve aklımızın mantığımızın almadığı (din dışında) herhangi bir konu için bazen delicesine araştırma yapar iken, aynı şeyi neden din için yapmıyoruz onu eleştiriyorum ben.. Haddimi aştı isem saygısızlığım için şimdiden özür dilerim.. sevgilerimle meryem

:: Bence........
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu / Mudurnu
3 Temmuz 2003
Merhaba Tayyibe; Sözünü ettiğin o muta nikâhının anlamı- bence -şu:Erkeklerin yapacağı çapkınlıkları, ihanetleri, normal bir şeymiş ya da hakmış gibi göstermeye yönelik mazeret, hatta komedi...Kandırmaca, kılıf bulmaca vs... Ha! Bu arada, bugünlerde senin dilin uzadı.:))))))Hani "demedi" deme. Sevgiler......Kâmuran ESEN

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın özgürlük ve eşitlik kümesinde bulunan diğer yazıları...
Eeeee Kadınlar

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hesap Kitap
Tüpe Bak Tüpe
Cibiliyet
Olimpiyat
Pes Yani
Yalana İnanmak
Büyüdük Yani
Sepet
Dört Biçükk
Hoparlör

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Poşet [Şiir]
Masa 2 [Şiir]
Artık [Şiir]
Semazen [Şiir]
Bostan [Şiir]
Havan [Şiir]
Köprü [Şiir]
Oyun Arkadaşı [Şiir]
Ötanazi [Şiir]
Damlacıklar 4 [Şiir]

Tayyibe Atay kimdir?

Yeni şiirin,uzun yıllar yazmama rağmen yeni şairiyim. İnternet ortamı sayesinde okuyucu önüne çıktım henüz. Ne kadar şair olduğumun yanıtını ise okuyucuya bırakıyorum. Bayan yazarların çok az olduğu bir ülkede,duygu ve düşüncelerimi,şiirin ruhu okşayan ,elleyen tarafıyla anlatmaya çalışıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...

yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.