..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Popüler Kültür > Anıl Gökpek




4 Aralık 2003
Trainspotting Çevirisi Üzerine  
Gecikmiş Bir Çeviri İçin Gecikmiş Bir Eleştiri

Anıl Gökpek


'Efsane Filmin Romanı' TRAINSPOTTING, kitabı merakla bekleyenleri -gecikmeli de olsa sevindirirken- kısa zamanda okurlar için korkunç bir muammaya dönüşmüştü.


:GFCB:
Trainspotting'in Türkçe Çevirisi'nin Başarısız Yönleri Üzerine Bir Eleştiri*
 
2001 yılının sonlarına doğru Stüdyo İmge'nin Dünya Edebiyatı serisinden, Sabri Kaliç imzasıyla çıkan ve kitapçılarda yerini alan 'Efsane Filmin Romanı' TRAINSPOTTING, kitabı merakla bekleyenleri -gecikmeli de olsa- sevindirirken, kısa zamanda okurlar için korkunç bir muammaya dönüştü. Çünkü çeviri ve basım, özensizlik nedeniyle aslından uzak, kimi yerlerde ise kopuk ve anlamsız bir hale getirilmişti.
 
Bir İlkokul öğrencisini bile çileden çıkarabilecek dilbilgisi hataları görmezden gelinse bile anlam bütünlüğünü yok eden hatalar göze batmayacak gibi değildi sözü geçen basımda.
 
Örnek olarak, romanın ironisine çatı hazırlayan aksan bozukluklarının tadını verebilmek bir yana, çeviri, eseri ‘tek bir kişinin ağzından aktarılıyormuşçasına’ karşımıza çıkararak ironiyi yok edip okuru delirtmeyi planlamış gözükmektedir. Bu bozukluğa en iyi örnek -başlığı konusunda da ayrıca bilgilendirildiğimiz, 129. sayfada başlayan- INTER SHITTY bölümü olabilir. Burada Franz Begbie adlı karakterin bir tren yolculuğunda Kanadalı kızlarla iletişim kurmaya yeltenişi, İngilizce'nin iki aksanının, (Standart Londra aksanı ve Glasgow aksanı) bir savaşı gibidir. Kanadalı kızlar Begbie'nin ağzında yuvarlanan kelimelerden, tüm çabalarına rağmen, mantıklı cümleler çıkaramamaktadırlar. Ancak elimizdeki çeviride bu iki aksan arasındaki büyük fark özenle vurgulanmadığı için, Kanadalı kızlar bizim gözümüzde İngilizce'yi hiç bilmeyen turistler olarak kalırlar ve bölümün ironisi ile tüm anlam bütünlüğü -bir başka deyişle bölümün varoluş sebebi- özensiz bir çalışmanın mağduru olur.
 
Aynı bölümün başlığındaki alay ise apayrı bir çalışma ile anlamzıslaştırılmıştır (bkz. ç.n. sf. 129.) Sayın Kaliç'in belirttiği gibi INTER-SHITTY başlığı şehirlerarası-boklararası ifadeleriyle yapılan bir kelime oyunu değildir ne yazik ki; aslında –tahmin edilebileceği üzere- yine bir aksan oyunudur başlıktaki alayın temeli.
Şöyle ki; Sick-Boy'un da birçok sefer alay ettiği üzere 'aksanı bozuk' kimseler -s sesini sesi gibi çıkarmaktadırlar ve böylece bölümün konusunu oluşturan şehirler-arası (inter-city) seyahat, boklar-arası (inter-shitty) biçimine dönüşmüş olur. Ancak bu çalışma sayesinde bölümün başlığı bizim için kuru ve anlamsız bir alay olarak kalmıştır.
 
Yine aynı biçimde anlamsızlaştırılmış bir diğer bölüm ise belki de birçok okur için romanın en eğlenceli bölümü olan 'THE ELUSIVE MR. HUNT' (Zor Bulunur Bay Hunt)'tır. Burada Bay Welsh İskoç aksanı ile ustaca oynar ve kendisine hazırlanan şakadan habersiz olan garson kızı bardaki adamlara 'Anybody seen Mark Hunt?' (Mark Hunt'ı gören oldu mu?) diye bağırmak durumunda bırakır. Alkol ve testosteron takviyeli bar müdavimleri bunu, bahsi geçen şivenin biz azizliğinden dolayı, 'Anybody seen ma cunt?' (Cinsel organımı gören oldu mu?) biçiminde duyarlar. Kız da çok geçmeden yaptığı yanlışın farkına varır.
 
Ancak romanın Türkçe çevirisinin okuyucuları için bu bölümde bir bar dolusu adamın neden güldüğü, bardaki yaşlı bir adamın kızın sorusuna neden, 'Görmedim, ama isterdim.' dediği, kızın kendi söylediklerinden neden utandığı ve zor bulunan Bay Hunt'ın kimliği bir muammadan öteye geçemez.
 
Çeviriyle ilişkili sayısız hata kitaptan alabileceğimiz keyfi neredeyse sıfıra indiriyor. Daha önce de bahsedildiği üzere dil oyunlarını uyarlamadaki başarısızlığın yanı sıra olay örgüsü ile ilgili cümlelerde de bir özensizlik ve kolaya kaçma görülüyor. Bu hatalar kimi zaman romanın anlamını yıkarcasına yapılmış. Örneğin 216. sayfada Mark Renton, uyuşturucu ile ilgili bir iç-monologu esnasında, 'İçteki Adamı' aramaktaki niyetini tam olarak şu sözlerle belirtirken;
 
“Harry Lauder'ın da dediği gibi, tek niyetim dosdoğru yolun sonuna kadar gitmek...” (“As Harry Lauder sais, ah jist intend tae keep right on to the road...”)
 
elimizdeki Türkçe basım Mark Renton'ın tamamen farklı bir ahlaki yapıya sahip olduğunu iddia etmektedir:
 
“Harry Lauder'ın dediği gibi ben sadece yolun sonuna gelindiğinde 'doğru' olmayı hedefliyom...”
 
Bunun dışında, anlamı gayet açık bazı kelimelerin bile keyfi ve olur olmaz biçimlerde çevrildiğini görebiliyoruz. Örneğin 'West Graton' da Kış' başlıklı bölümde yer alan PLAGUER (vebalı) kelimesi MUSİBET olarak çevrilmiş. (Zorlama da olsa çevirmenin PLAGUER kelimesini yanlışlıkla PLAGUE olarak okuduğunu ve bu sebeple MUSİBET olarak çevirdiğini kabul ettirebiliriz kendimize. Ne ki her iki durumda da bu kelime anlatıya yabancı/uzak kalıyor. Zira bahsi geçen bölümde, ölümcül bir hastalığı olan Tommy kendisini vebalı, AIDS’li ve Eroinman olarak nitelendirmektedir.) Ayrıca Türkçe’mizde 'Hıyarağası' biçiminde birleşik durumda bulunan ve bileşenlerinden bağımsız bir anlam taşıyan bu argo sözcüğün, 'hıyar' ve 'ağası' biçiminde çarpanlarına ayrılması da Türkçe için bir ilerleme sayılabilir.
 
Basımın sonu gelmeyen çelişkilerinden bir diğeri ise kitabın adı konusunda ortaya çıkıyor. 343. sayfada çevirmenin TRAINSPOTTING kelimesi için bulduğu 3-4 muhtemel anlam (her ne kadar anlamı açık olsa da**) yayına hazırlayanlar tarafından fazla bulunmuş olacak ki bir kısmı yadsınarak elenmiş ve bir tanesinde karar kılınmış. (Neyse ki arka kapakta yanlış bir açıklama seçilmemiş.)
 
Bu ‘arka kapak-metin çelişkisi’ne bir diğer örnek ise 'İskoçya çıldırmamak için uyuşturucu kullanıyor' cümlesini söyleyen kişi konusunda çıkıyor. Romanda cümleyi söyleyen kişi Iggy Pop iken arka kapakta ısrarla Thomas'ın söylediği belirtiliyor.
 
Bir diğer tutarsızlık ise filmde Mark Renton için oldukça önemli de olsa romanda pek bahsi geçmeyen DIANE karakterinin her şeye rağmen arka kapağı 3 no.lu kişi olarak onurlandırması. Ne ki bunu aynı özensizliğin bir sonucu olarak adlandırmak biraz zor; çünkü bu daha çok ticari bir tercih meselesi. Kapak tasarımı ve tanıtım, okurlar için oldukça vahim bir hata olan 'film başarılı olduğu için roman da başarılı oldu' fikri ile oluşturulmuş.
 
Oysa filmi merkez alan bu mantığın oldukça yanlış olduğu ve romanın filmden önce de bir hayli ses getirmiş, ve ancak bundan sonra film ekibinin dikkatini çekmiş olduğu kitap hakkında önceden yapılmış yorumlardan da net biçimde anlaşılabilir. Örneğin 1994 Minerva baskısının arka-kapağında Sunday Times yorumundan alınan şu cümle kitabın film öncesi başarısının bir kanıtı olarak ele alınabilir:
 
'Büyümüş, akıllanmış, dilini geliştirmiş punkların sesi.'
 
Ayrıca aynı basımdaki şu yorumda dikkat çekicidir:
 
‘Bir erkek ya da kadın tarafından yazılmış en iyi roman... İncil’den çok satmayı hak ediyor.’
 
Bilinçli olarak romanın kendisini değil film versiyonunu temel alan bu basımın arka iç kapağına da, Mark Renton'ın Thatcher dönemi uyuşturucu karşıtı sloganı olan HAYATI SEÇ (Choose Life) üzerine fikir yürüttüğü ‘iç-monolog’ (bkz. İçteki Adamı Arayış, sf. 216) yerine romanın film versiyonunun sonunda yer alan monolog basılmış.
 
Ne var ki bu özensiz çalışma her noktada büsbütün bizim aleyhimize dönmüyor; örneğin Ayine Darbe (sf. 239) bölümünün girişinde yapılan yorum biz kitap-severleri aptal yerine koyan yazara verilen müthiş bir yanıt olarak göğsümüzü kabartıyor:
 
“Kitabın bu bölümünde, aniden kesilen cümleler yazarın yazım tekniğinden kaynaklanmaktadır. Orjinal metinde de cümleler yarım bırakılmış.”
 
Hemen yüreğinize su serpelim; bahsi geçen münasebetsiz-yarım-cümleler orijinal metinde de gerçekten aniden kesiliveriyorlar.

 
* Bilindiği üzere bu çevirinin yayınlanmasının üzerinden iki seneden fazla zaman geçmiş bulunuyor. Ancak bu çalışmaya yönelik bir eleştirinin getirilmesi gerekiyordu. Takip ettiğim kadarıyla bu tip bir eleştiri yapılmadı; gözümden kaçan bir çalışma olduysa burada bu eleştirinin sahibinden özür dilerim.
** İskoç gençlerinin tuhaf bir oyununa gönderme yapan başlığın asıl anlamı şöyle açıklanabilir: İşsizlikten dolayı sıkılan ve kendilerine eğlence arayan gençler demiryolu hatlarını kendileri arasında pay eder ve mıntıkalarına doğru yola çıkarlar. Daha sonra evde toplanan gençler kendi hatları üzerinde gördükleri trenlerin çıkış aldıkları ve varacakları istasyonların isimlerini, trenleri gördükleri noktayı, görüş saatlerini, bu trenlerin numaralarını ve diğer detayları karşılaştırarak bu tuhaf oyunu sonlandırırlar. Oyunun yaygınlaşmasıyla TRAINSPOTTING (Tren İşaretleme) deyişi anlam sapmasına uğrayarak, kısaca her türden TAKINTI’yı ifade etmek için kullanılmaya başlanır.  Bu çeviride de eğer titiz bir çalışma yapılmış ve araya ticari kaygılar girmemiş olsaydı, roman Türkçe’ye TAKINTI adıyla kazandırılabilir ya da başlık olarak bu türden bir takıntıyı dilimizde rahatlıkla çağrıştıracak bir kelime bulunabilirdi.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: İYİ NİYET CEHALETLE BİRLEŞİRSE...
Gönderen: Ceyda Gülersoy / İstanbul/Türkiye
10 Mayıs 2006
Anıl Gökpek arkadaşın Sabri Kaliç'in TRAINSPOTTING çevirisi üzerine yazdığı sert eleştiriyi okudum. İngilizcem çok iyi değil, ama söz konusu çevirinin bu işin ustaları tarafından ne kadar beğenildiğini bildiğim için oldukça şaşırdım. Anıl Bey, çiftanlamlılık üzerine kurulmuş tüm esprileri kendi istediği yana çekerek Sabri Kaliç'i karalamaya çalışmış gibi geldi bana. Anıl Bey'in İngilizce veya yazarlık bilgisi hakkında bir bilgim olmadığı için yanlış konuşmak istemem ama, piyasada yirmiden fazla kitabı olan bir yazar-çevirmene 200 sayfalık bir metinden cımbızla seçilmiş üç-beş cümleyle saldırması biraz garip geldi bana. Ne bu şiddet, bu celal?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın popüler kültür kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bul Karayı Al Parayı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tersane'de Yangın
Kötü Gazeteci Olmanın 9 Yolu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nasıl Zengin Oldum [Öykü]
Metin Şentürk'e Açık Mektup [Öykü]
Et Suyuna Bulgur Pilavı - II [Öykü]
Belli Olmaz [Öykü]
Et Suyuna Bulgur Pilavı [Öykü]
Müptela [Öykü]
Her Şey Güllük Gülistanlık [Öykü]
Kapı - 2 - [Öykü]
Kapı - 1 - [Öykü]
Şehrin İstenmeyen Tüyleri [Öykü]


Anıl Gökpek kimdir?

Kayıp kuşak gerçek mi? Yoksa sadece bir efsaneden mi ibaret?

Etkilendiği Yazarlar:
Oğuz Atay, James Joyce, Sabahattin Ali


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Anıl Gökpek, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.