..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Dönemler > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Geçmişte Trabzon  
M.NİHAT MALKOÇ
Trabzon’un geçmişi M.Ö.7000 yılına kadar uzamaktadır.Pek çok medeniyetin beşiği olmuştur.Buraya ilk olarak Tibarenler,Mosklar ve Marlar yerleşmişlerdir.Şehir zamanla Medler,Persler ve Makedonyalılar’ın eline geçmiştir.


:DBFA:
Trabzon’un geçmişi M.Ö.7000 yılına kadar uzamaktadır.Pek çok medeniyetin beşiği olmuştur.Buraya ilk olarak Tibarenler,Mosklar ve Marlar yerleşmişlerdir.Şehir zamanla Medler,Persler ve Makedonyalılar’ın eline geçmiştir.1080 yılında Anadolu Selçukluları’nın eline geçmiştir.1461’de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.Burası o zamanlar eyaletti.Yavuz Sultan Selim bu eyaletin valiliğini yapmıştır.Kanunî Sultan Süleyman’ın çocukluğu bu şehirde geçmiştir.1916 senesinde Ruslar’ın işgaline uğramıştır.Fakat 24 Şubat 1918’de geri alınmıştır.
     Trabzon,tarihî eserler bakımından zengin bir durum arzetmektedir.Şehirde Roma,Bizans,Osmanlı eserleri bulunmaktadır.Trabzon Kalesi, Kalepark, Cephanelik,Yeni Cuma Camiî,Ayasofya(Hanhia Sophia),Fatih Ortahisar Camiî,Küçük Ayvasıl Kilisesi(St.Anna Kilisesi),Molla Nakip Camiî,Kudrettin Camiî,Hüsnü Göktuğ Camiî,Santa Maria Kilisesi,Kızlar Manastırı(Panagia Thaoskepastos),Kaymaklı Manastırı,Vazelon Manastırı,Kuştul Manastırı(Gregorius Peristera),Sumelâ(Meryemana) Manastırı,Gülbahar Hatun Camiî(Büyük İmaret),İskenderpaşa Camiî,Çarşı Camiî,Vakıfhan(Taşhan),Alacahan,Bedesten,Fatih Hamamı,Hacı Arif Hamamı,Tophane Hamamı,Sekiz Direkli Hamam,Meydan Hamamı,Atatürk Köşkü,Memişağa Konağı şehrin belli başlı tarihî eserleridir.
     Trabzon adı üzerine değişik rivayetler mevcuttur.Şarl Teksiye’ye göre meşhur Ksenofon silahşörleriyle Trabzon’a girdiğinde kaleyi masaya benzetmiş ve kendi dilinde masa karşılığı olarak buraya Trapezos demiştir.Bir değişik görüşe göre buraya daha önceleri Orta Asya Türk kavimlerinden Turanlar’a bağlı Tirabenler ve Elizonlar yerleşmişlerdir.Bunlar,sonra birleşmişler,neticede “Tibaren-Elizon” adını almışlardır.Bu zamanla değişerek bugünkü hâlini almıştır.Evliya Çelebi’nin belirttiğine göre Fatih,Trabzon’u fethedince buranın havasını çok beğenmiş ve can alıcı,lâtif manasında “Tarab-Efzun” ismini vermiştir.Yine “Trabzon Tarihi” adlı eserin yazarı Şakir Şevket’e göre Trabzonlu bir Türk pehlivanı bir altın paranın tuğrasını parmağıyla silip bozuyor.Bu hadiseden sonra şehre “Tuğrabozan” adı veriliyor.Bu zamanla şimdiki şekle dönüşüveriyor.
     Trabzon’un nüfusu,geçmişten günümüze kadar zaman zaman dalgalı bir seyir izlemiştir.Şarl Teksiye’ye göre Trabzon on yedinci yüzyılda on sekiz bin evden oluşan bir yerleşim yeriydi.Bouillet’in dediğine göre burası Birinci Dünya Savaşı’ndan evvel 87 bin nüfuslu bir şehirdi.
     Evliya Çelebi,Seyahatname’sinde Trabzon’un hamsisine de genişçe yer vermiştir.O zamanlar hamsinin kebabı,çorbası,pilavı ve baklavasının yapıldığını söylüyor.Ayrıca hamsinin her derde deva olduğunu belirtiyor.
     Eskiden Zağnos Köprüsü asma imiş;makaralara takılı zincirlerle gündüzleri indirilir,geceleri kaldırılırdı.Bu köprü Zindankapı ile İmaret Kapısını birbirine bağlamaktadır.Üst üste kemerli iki gözü vardır.Şehre nostaljik bir görünüm kazandırmaktadır.
     Güzel Trabzon’umuzun dört bir yanında mâziyi solumak mümkündür.Burası padişahlar şehridir.Bu kentin mirasçıları olan bizler,tarihî dokuyu hiç değiştirmeden,olduğu gibi muhafaza etmeliyiz.Ancak böylelikle ceddimize vefa borcumuzu ödemiş oluruz.



e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Trabzon Belediye Başkanları
Trabzon Fetih Tarihi
Kuruluşunun 40. Yılında Kubbealtı Mektebi
Karlar Altında Nev - Baharım Ben!..
O Acı Günler!..

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Vatan Sevgisi İmandandır
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.