..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Geçmiþte Trabzon  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon’un geçmiþi M.Ö.7000 yýlýna kadar uzamaktadýr.Pek çok medeniyetin beþiði olmuþtur.Buraya ilk olarak Tibarenler,Mosklar ve Marlar yerleþmiþlerdir.Þehir zamanla Medler,Persler ve Makedonyalýlar’ýn eline geçmiþtir.


:DBDB:
Trabzon’un geçmiþi M.Ö.7000 yýlýna kadar uzamaktadýr.Pek çok medeniyetin beþiði olmuþtur.Buraya ilk olarak Tibarenler,Mosklar ve Marlar yerleþmiþlerdir.Þehir zamanla Medler,Persler ve Makedonyalýlar’ýn eline geçmiþtir.1080 yýlýnda Anadolu Selçuklularý’nýn eline geçmiþtir.1461’de Fatih Sultan Mehmet tarafýndan Osmanlý topraklarýna katýlmýþtýr.Burasý o zamanlar eyaletti.Yavuz Sultan Selim bu eyaletin valiliðini yapmýþtýr.Kanunî Sultan Süleyman’ýn çocukluðu bu þehirde geçmiþtir.1916 senesinde Ruslar’ýn iþgaline uðramýþtýr.Fakat 24 Þubat 1918’de geri alýnmýþtýr.
     Trabzon,tarihî eserler bakýmýndan zengin bir durum arzetmektedir.Þehirde Roma,Bizans,Osmanlý eserleri bulunmaktadýr.Trabzon Kalesi, Kalepark, Cephanelik,Yeni Cuma Camiî,Ayasofya(Hanhia Sophia),Fatih Ortahisar Camiî,Küçük Ayvasýl Kilisesi(St.Anna Kilisesi),Molla Nakip Camiî,Kudrettin Camiî,Hüsnü Göktuð Camiî,Santa Maria Kilisesi,Kýzlar Manastýrý(Panagia Thaoskepastos),Kaymaklý Manastýrý,Vazelon Manastýrý,Kuþtul Manastýrý(Gregorius Peristera),Sumelâ(Meryemana) Manastýrý,Gülbahar Hatun Camiî(Büyük Ýmaret),Ýskenderpaþa Camiî,Çarþý Camiî,Vakýfhan(Taþhan),Alacahan,Bedesten,Fatih Hamamý,Hacý Arif Hamamý,Tophane Hamamý,Sekiz Direkli Hamam,Meydan Hamamý,Atatürk Köþkü,Memiþaða Konaðý þehrin belli baþlý tarihî eserleridir.
     Trabzon adý üzerine deðiþik rivayetler mevcuttur.Þarl Teksiye’ye göre meþhur Ksenofon silahþörleriyle Trabzon’a girdiðinde kaleyi masaya benzetmiþ ve kendi dilinde masa karþýlýðý olarak buraya Trapezos demiþtir.Bir deðiþik görüþe göre buraya daha önceleri Orta Asya Türk kavimlerinden Turanlar’a baðlý Tirabenler ve Elizonlar yerleþmiþlerdir.Bunlar,sonra birleþmiþler,neticede “Tibaren-Elizon” adýný almýþlardýr.Bu zamanla deðiþerek bugünkü hâlini almýþtýr.Evliya Çelebi’nin belirttiðine göre Fatih,Trabzon’u fethedince buranýn havasýný çok beðenmiþ ve can alýcý,lâtif manasýnda “Tarab-Efzun” ismini vermiþtir.Yine “Trabzon Tarihi” adlý eserin yazarý Þakir Þevket’e göre Trabzonlu bir Türk pehlivaný bir altýn paranýn tuðrasýný parmaðýyla silip bozuyor.Bu hadiseden sonra þehre “Tuðrabozan” adý veriliyor.Bu zamanla þimdiki þekle dönüþüveriyor.
     Trabzon’un nüfusu,geçmiþten günümüze kadar zaman zaman dalgalý bir seyir izlemiþtir.Þarl Teksiye’ye göre Trabzon on yedinci yüzyýlda on sekiz bin evden oluþan bir yerleþim yeriydi.Bouillet’in dediðine göre burasý Birinci Dünya Savaþý’ndan evvel 87 bin nüfuslu bir þehirdi.
     Evliya Çelebi,Seyahatname’sinde Trabzon’un hamsisine de geniþçe yer vermiþtir.O zamanlar hamsinin kebabý,çorbasý,pilavý ve baklavasýnýn yapýldýðýný söylüyor.Ayrýca hamsinin her derde deva olduðunu belirtiyor.
     Eskiden Zaðnos Köprüsü asma imiþ;makaralara takýlý zincirlerle gündüzleri indirilir,geceleri kaldýrýlýrdý.Bu köprü Zindankapý ile Ýmaret Kapýsýný birbirine baðlamaktadýr.Üst üste kemerli iki gözü vardýr.Þehre nostaljik bir görünüm kazandýrmaktadýr.
     Güzel Trabzon’umuzun dört bir yanýnda mâziyi solumak mümkündür.Burasý padiþahlar þehridir.Bu kentin mirasçýlarý olan bizler,tarihî dokuyu hiç deðiþtirmeden,olduðu gibi muhafaza etmeliyiz.Ancak böylelikle ceddimize vefa borcumuzu ödemiþ oluruz.



e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trabzon Belediye Baþkanlarý
Trabzon Fetih Tarihi
Kuruluþunun 40. Yýlýnda Kubbealtý Mektebi
Karlar Altýnda Nev - Baharým Ben!..
O Acý Günler!..

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Þiir]
Buz Tutmuþ Karanfiller [Þiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Þiir]
Kýyameti Bekle Bir Gün! [Þiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Þiir]
Berceste Mýsralar - 310 [Þiir]
Nâr - I Cehennemdir Dünya [Þiir]
Sizin Kafanýz Ýyi Mi? [Þiir]
Zihnimiz Ýþgal Altýnda [Þiir]
Karanlýðýn Ardý Þafak [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.