..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Dönemler > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
O Acı Günler!..  
M.NİHAT MALKOÇ
Esareti yaşamayan hürriyetin kıymetini bilemez.Millet olarak asırlar boyunca hürriyet aşkıyla yanıp tutuştuk.Bunun için en değerli varlığımız olan canımızı seve seve verdik.Her zaman da vermeye hazırız.


:BDEA:
Esareti yaşamayan hürriyetin kıymetini bilemez.Millet olarak asırlar boyunca hürriyet aşkıyla yanıp tutuştuk.Bunun için en değerli varlığımız olan canımızı seve seve verdik.Her zaman da vermeye hazırız.
     İnsanın fıtratında hür yaşama temayülü vardır.Bunu değiştirmek hiç mümkün değildir.Onun içindir ki bunu elde etmenin ve elde tutmanın uğraşı içinde olacağız.Tanzimat dönemi şairlerinden Namık Kemal,hürriyet tutkusunu bakın ne veciz bir üslûpla ifade ediyor:
“Ne efsûnkâr imişsin âh ey dîdâr-ı hürriyet
     Esir-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten.”
     (Ne büyüleyicisin ey hürriyetin güzel yüzü!
     Esaretten kurtulduk ama bu sefer de senin aşkının esiri olduk.)
     Trabzon ülkemizin en güzide yerleşim yerlerinden biridir.Uzun yıllar boyunca düşman istilâsı altında inim inim inleyen yöre halkı özgürlük mücadelesini bırakmamıştır.Çok kanlar akmış Karadeniz’in mavi sularına.
     Birinci Dünya Savaşı’nda Rus donanması Trabzon ve çevre illeri topa tutmuştur.Şehirdeki insanların kadını erkeği,yaşlısı,genci cepheye koşmuştur.Şehir elde tutulamayınca zoraki göçler yaşanarak şehir boşaltılmıştır.Düşman güçleri insafsızca,önüne gelen insanları öldürerek kenti tahrip etmiştir.Göç edenler,gittikleri yerlerde açlık ve hastalıklardan çok çekmişlerdir.O sıralarda Rusya’da iç karışıklıklar çıktı.Çar idaresine isyanlar başladı.Bu durum Ruslar’ın mukavemetini kırdı.Büyük amaçlarla geldikleri Trabzon’dan elleri boş dönmek zorunda kaldılar.Doğup büyüdükleri topraklardan uzaklaştırılan Trabzonlular, gruplar halinde şehre dönmeye başladı.Bu esnada tarihler 24 Şubat 1918’i gösteriyordu.Trabzonlu vatanseverlerin şehre dönüş heyecanını M.Reşit Tarakçıoğlu şöyle dile getiriyor:
     “O gün görülmeli idi.Şehre karadan yürüyerek giren her Trabzonlu,ilk iş olarak Trabzon toprağına kapanıp onu sevinç gözyaşlarıyla ıslatıncaya kadar öpüyor,kayıkları ile limana girenler iskeleye ayak basar basmaz,hemen yerleri öpüyor,yurduna,sancağına kavuşmak bahtiyarlığına erdiği için Allah’a hamd ve şükür ediyorlardı.Hele şehir içinde karşılaşmış olanlar sevinç gözyaşları akıtarak kucaklaşıyorlardı.O gün egemen olmanın,yere düşen bayrağın tekrar yükselişinin bayramı idi.(Trabzon’un Yakın Tarihi)
     Ruslar alelacele giderken fırsatı ganimet bilerek şehirdeki değerli eşyaları yanlarında götürmüşlerdir.Ellerinin altındaki hayvanları keserek askerlerine ziyafet çekmişlerdir.Götüremedikleri makine ve malları denize atmışlardır.Binaları yakmışlar ve değişik yöntemlerle oturulamaz hâle getirmişlerdir.Savaştan önce muntazam olan bu yerleşim yeri,savaş sonrasında bir hayalet şehir görünümü almıştır.
     Trabzon insanı,vatanını canından aziz bilir.Vatan için göz kırpmadan ölüme atılan Trabzonlular,Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri yararlılıklar dolayısıyla Atatürk’ün övgüsüne mahzar olmuşlardır.Allah o acı günleri bizlere bir daha yaşatmasın.Kurtuluş bayramınız mübarek olsun.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Trabzon Belediye Başkanları
Trabzon Fetih Tarihi
Geçmişte Trabzon
Kuruluşunun 40. Yılında Kubbealtı Mektebi
Karlar Altında Nev - Baharım Ben!..

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Eğitimci - Yazar M. Nihat Malkoç'la Eğitim Üzerine Röportaj
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Vatan Sevgisi İmandandır
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bu Dünya Böyledir Dostum! [Şiir]
Bazı Yaralar Kapanmaz [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Gönüle Nasihat [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
İmtihanındır Ey İnsan! [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.