Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie |
|
||||||||||
|
Ýstanbul’u gayri müslimlerin elinden alarak Ýslâm diyarý yapan ve sonuçta Peygamber Efendimizin övgüsüne mahzar olan Fatih Sultan Mehmet,ikinci büyük baþarýsýný Trabzon’u fethederek göstermiþtir.Bundan 543 yýl önce Trabzon’u fethetmek gayesiyle Zigana Daðý’na gelerek planlar yapan Fatih’e,annesi Sara Hatun: “Hey oðul!Bu Trabzon’a bunca zahmet nedendür?Trabzon nedür ki,andan ötürü Þehsuvar-ý Saltanat piyade olup pür taab ola?” diyerek onu bu niyetinden caydýrmak istemiþtir.Bu söz üzerine,çað açýp çað kapayan Koca Fatih þu anlamlý cevabý vermiþtir: “Trabzon’u fetihten maksat,kale fethetmek ve servet kazanmak deðildir.Buralarý müslümanlara vatan yapmak,Allah’ýn rýzasýný ve cihad sevabýný kazanmaktýr.Bu zahmet din(Ýslâm) içindir.Bundan ötürü çektiðimiz sýkýntýlardan daha çoðunu da çeksek yine azdýr.” Trabzon,tarihî Ýpek Yolu’nun üzerindedir.Ayrýca Türkiye’nin Orta Asya’ya açýlan kapýsýdýr.Bu nedenlerle bu güzide þehrin fethi Türk siyasî tarihi açýsýndan çok önemlidir.Bilindiði gibi Trabzon,Rumlar’ýn merkeziydi.Burayý bir üs olarak kullanýyorlardý.Ýflas eden Rum ordusu Trabzon’u bir sýðýnak ve tükenmemiþ olduklarýnýn ispatý olarak görüyorlardý.Fatih’in muazzam zaferi Rumlar’ýn bu kozunu da ellerinden çekip aldý.Son küfür kalýntýlarý da Anadolu’nun mukaddes topraklarýndan silinmiþ oldu.Sultan Alparslan’ýn Anadolu’ya vurduðu Türk-Ýslâm mührü daha da pekiþmiþ oldu. Fatih Sultan Mehmet bir mücahitti.Savaþ bilgisi olaðanüstüydü.Manevî terbiyesini Molla Güranî ve Akþemseddin gibi erenlerden almýþtý.Nefsini Ýslâm potasýnýn saf ikliminde eritmiþti.Bir güzel gazelinde fetihlerden ne amaçladýðýný,hedefinin ne olduðunu þöyle dile getiriyor: “Ýmtisâl-i Câhidû-fillâh oluptur niyyetüm Din-i Ýslâm’un mücerred gayretidür gayretüm(1) Fazl-ý Hak u himmet-i cünd-i ricâlullâh ile “Ehl-i küfri ser-te-ser kahr eylemekdür niyyetüm(2) Enbiyâ vü evliyaya istinâdum var benüm Lütf-i Hak’tandur hemân ümmîd-i feth ü nusratum(3)” (1.Gayem , “Allah uðrunda,Onun için hakkýyla savaþýnýz” ayetine baðlý kalmaktýr.Gösterdiðim gayret de ,Ýslâm dininin emrettiði gayretlerdendir. 2.Yüce Allah’ýn lütuf ve yardýmlarý,O’nun sevgili kullarýnýn himmetiyle donanmýþ askerlerin gayretleriyle,niyetim kâfirleri baþtan baþa bozguna uðratmaktýr. 3.Ben,peygamberlere,din büyükleri velilere güveniyorum,kendimi onlara dayamýþým.Benim fetih ve zafer ümitlerim Allah’ýn yardýmlarýyla gerçekleþecektir.) Önce Ýstanbul,sonra Trabzon bu gaye ve doðrultuda fethedilerek Türk-Ýslâm topraklarýna katýldý.Allah’a güvenen ve onun gösterdiði yoldan gidenler er geç zafer müjdesine nail olurlar. Fatih’in iman gücü büyüktü.Onun azimli mücadelesi karþýsýnda Trabzon Rum Ýmparatoru David Komnen tutunamadý.Kýsa zamanda þehri Fatih’e teslim etmek zorunda kaldý. Þehzadeler þehri Trabzon’un fethiyle beraber Anadolu birliði saðlanmýþ oldu.Karadeniz bir Türk gölü hüviyeti kazandý.Cihan Padiþahý Fatih Sultan Mehmed,zorlu fetihten sonra ilk Cuma namazýný, o zamanki adýyla Yeni Cuma Kilisesi’nde kýldý.Böylece feth-i mübinin manevî yönü de tamamlanmýþ oldu. e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com
ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.
|
|
| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk | Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim
Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr. Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz. |