..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Trabzon Fetih Tarihi  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon,Türk-Ýslâm coðrafyasýnýn en köklü yerleþim yerlerinden biridir.Pek çok millete ve medeniyete ev sahipliði yapan bu güzide þehir,26 Ekim 1461 yýlýnda Ýslâm topraklarýna dahil edilmiþtir.


:DEDJ:
Trabzon,Türk-Ýslâm coðrafyasýnýn en köklü yerleþim yerlerinden biridir.Pek çok millete ve medeniyete ev sahipliði yapan bu güzide þehir,26 Ekim 1461 yýlýnda Ýslâm topraklarýna dahil edilmiþtir.
     Ýstanbul’u gayri müslimlerin elinden alarak Ýslâm diyarý yapan ve sonuçta Peygamber Efendimizin övgüsüne mahzar olan Fatih Sultan Mehmet,ikinci büyük baþarýsýný Trabzon’u fethederek göstermiþtir.Bundan 543 yýl önce Trabzon’u fethetmek gayesiyle Zigana Daðý’na gelerek planlar yapan Fatih’e,annesi Sara Hatun: “Hey oðul!Bu Trabzon’a bunca zahmet nedendür?Trabzon nedür ki,andan ötürü Þehsuvar-ý Saltanat piyade olup pür taab ola?” diyerek onu bu niyetinden caydýrmak istemiþtir.Bu söz üzerine,çað açýp çað kapayan Koca Fatih þu anlamlý cevabý vermiþtir:
     “Trabzon’u fetihten maksat,kale fethetmek ve servet kazanmak deðildir.Buralarý müslümanlara vatan yapmak,Allah’ýn rýzasýný ve cihad sevabýný kazanmaktýr.Bu zahmet din(Ýslâm) içindir.Bundan ötürü çektiðimiz sýkýntýlardan daha çoðunu da çeksek yine azdýr.”
     Trabzon,tarihî Ýpek Yolu’nun üzerindedir.Ayrýca Türkiye’nin Orta Asya’ya açýlan kapýsýdýr.Bu nedenlerle bu güzide þehrin fethi Türk siyasî tarihi açýsýndan çok önemlidir.Bilindiði gibi Trabzon,Rumlar’ýn merkeziydi.Burayý bir üs olarak kullanýyorlardý.Ýflas eden Rum ordusu Trabzon’u bir sýðýnak ve tükenmemiþ olduklarýnýn ispatý olarak görüyorlardý.Fatih’in muazzam zaferi Rumlar’ýn bu kozunu da ellerinden çekip aldý.Son küfür kalýntýlarý da Anadolu’nun mukaddes topraklarýndan silinmiþ oldu.Sultan Alparslan’ýn Anadolu’ya vurduðu Türk-Ýslâm mührü daha da pekiþmiþ oldu.
     Fatih Sultan Mehmet bir mücahitti.Savaþ bilgisi olaðanüstüydü.Manevî terbiyesini Molla Güranî ve Akþemseddin gibi erenlerden almýþtý.Nefsini Ýslâm potasýnýn saf ikliminde eritmiþti.Bir güzel gazelinde fetihlerden ne amaçladýðýný,hedefinin ne olduðunu þöyle dile getiriyor:

     “Ýmtisâl-i Câhidû-fillâh oluptur niyyetüm
     Din-i Ýslâm’un mücerred gayretidür gayretüm(1)

     Fazl-ý Hak u himmet-i cünd-i ricâlullâh ile
     “Ehl-i küfri ser-te-ser kahr eylemekdür niyyetüm(2)

     Enbiyâ vü evliyaya istinâdum var benüm
     Lütf-i Hak’tandur hemân ümmîd-i feth ü nusratum(3)”

     (1.Gayem , “Allah uðrunda,Onun için hakkýyla savaþýnýz” ayetine baðlý kalmaktýr.Gösterdiðim gayret de ,Ýslâm dininin emrettiði gayretlerdendir.
     2.Yüce Allah’ýn lütuf ve yardýmlarý,O’nun sevgili kullarýnýn himmetiyle donanmýþ askerlerin gayretleriyle,niyetim kâfirleri baþtan baþa bozguna uðratmaktýr.
     3.Ben,peygamberlere,din büyükleri velilere güveniyorum,kendimi onlara dayamýþým.Benim fetih ve zafer ümitlerim Allah’ýn yardýmlarýyla gerçekleþecektir.)
     Önce Ýstanbul,sonra Trabzon bu gaye ve doðrultuda fethedilerek Türk-Ýslâm topraklarýna katýldý.Allah’a güvenen ve onun gösterdiði yoldan gidenler er geç zafer müjdesine nail olurlar.
     Fatih’in iman gücü büyüktü.Onun azimli mücadelesi karþýsýnda Trabzon Rum Ýmparatoru David Komnen tutunamadý.Kýsa zamanda þehri Fatih’e teslim etmek zorunda kaldý.
     Þehzadeler þehri Trabzon’un fethiyle beraber Anadolu birliði saðlanmýþ oldu.Karadeniz bir Türk gölü hüviyeti kazandý.Cihan Padiþahý Fatih Sultan Mehmed,zorlu fetihten sonra ilk Cuma namazýný, o zamanki adýyla Yeni Cuma Kilisesi’nde kýldý.Böylece feth-i mübinin manevî yönü de tamamlanmýþ oldu.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trabzon Belediye Baþkanlarý
Geçmiþte Trabzon
Kuruluþunun 40. Yýlýnda Kubbealtý Mektebi
Karlar Altýnda Nev - Baharým Ben!..
O Acý Günler!..

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Þiir]
Buz Tutmuþ Karanfiller [Þiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Þiir]
Nâr - I Cehennemdir Dünya [Þiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Þiir]
Kýyameti Bekle Bir Gün! [Þiir]
Berceste Mýsralar - 310 [Þiir]
Sizin Kafanýz Ýyi Mi? [Þiir]
Karanlýðýn Ardý Þafak [Þiir]
Zihnimiz Ýþgal Altýnda [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.