..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > eylül




22 Mart 2008
Güneþ Tutulmasý  
eylül
"Aslýnda bir çok kiþi gibi bu harikulade olayýn etkisiyle merak etmek, heyecan duymak hatta biraz da korkmak arzusuydu beni bu düþünce anaforuna sürükleyen..."


:BBDF:


Güneþ tutulmasý. Günler öncesinden tüm ajanslarýn haber verdiði, tek gündem konusu. Önce bu heyecaný biraz abartýlý buldum. Daha sonra tekrar düþününce yanýldýðýmý kabul ettim. Benim heyecan duymamam ender rastlanan Güneþ tutulmasý türlerinden olan bu doða olayýný önemsiz kýlamazdý. Bütün medyanýn ilgilendiði 11 aðustos Güneþ tutulmasýydý, sokakta bile herkes bunu konuþur olmuþtu. Ýnsanlarýn aralarýndaki konuþmalara kulak misafiri olup kendimce bir sonuç çýkarmamak olmazdý tabi ki. Bilgi sahibi olmak insaný rahatlatýr, kendine güven duymasýný saðlarmýþ. Böylece, heyecan duymamamýn sebebini bu doða olayýnýn teoride açýklamasýný yapabilmemde bulmuþ oldum. Kendi kendime "ne kadar sýkýcýsýn sen" diye söylenmiþtim. Aslýnda bir çok kiþi gibi bu harikulade olayýn etkisiyle merak etmek, heyecan duymak hatta biraz da korkmak arzusuydu beni bu düþünce anaforuna sürükleyen.
Günler birbiri ardýndan gelip geçtiler ve ben sonunda bu büyük olaya kendimi hazýrlamaya karar verdim.

Evden ayrýlmaya karar verip tek baþýma tuttuðum eve iki parçadan oluþan bir dolap getirmiþti annem. O gün bu gün, gittiðim her yere peþimden getirdim onu, iþlevselliðinden çok annemin hatýrý vardý. Dolabýn çekmecelerini karýþtýrdým, buralarda bir yerde siyah beyaz, banyo edilmiþ filmler olduðundan emindim. Yanýlmamýþým. Aklýma bir fikir gelmiþ asýl heyecaný þimdi duyuyordum. Bana bu fikri veren, eve her dönüþümde bahçe kapýsýnýn yanýnda rastladýðým komþu çocuklarýydý. Biraz karton kaðýdý, zýmba ve delgeç, biraz da lastik ve malzemem hazýrdý bile! Emre, Yusuf, Can ve Erdem'e Güneþ tutulmasýný seyredebilecekleri birer gözlük yapmaya karar vermiþtim! Ýþim bittiðinde pencereden dýþarýya baktým, tahmin ettiðim gibi çocuklar hala oyun oynamaktaydýlar. Yusuf'a seslendim, en büyükleri oydu. Kapýyý çalmasýna fýrsat vermeden açmýþ oldum. Nefes nefese kalmýþ, gözlerinden merak okunmaktaydý. Merdivenlerden gelen sese döndüm, tam tahmin ettiðim gibi; diðerleri de Yusuf'un peþinden gelmiþlerdi bile. Kendimi tutamadým, güldüm. Bu manzaranýn bana armaðaný hoþ bir duyguydu ve ben bunun farkýnda olduðum için çok þanslý olduðumu düþündüm. Farkýna vardýðým baþka bir þey ise elimi çabuk tutup bu faslý bitirmem gerektiði fýsýldýyordu. Aðlayacaðýmdan korkmuþtum... Sebepsiz, kim bilir belki de sebebi çok derinde saklý...
Boðazýmý zamansýz bir gýcýktan temizlermiþ gibi öksürdüm;
"Çocuklar, yarýn Güneþ tutulmasý olacakmýþ, biliyor muydunuz?" diye sordum.
Hepsi bir aðýzdan, e'leri uzatarak; "eveeet..." diye sorumu cevapladýlar.
"Peki gökyüzünü seyredecek misiniz?"
Yine koro halinde bir "eveeet" geldi.
Siyah beyaz, banyo edilmiþ filmlerden, karton ve bir parça lastiðin yardýmýyla yaptýðým gözlükleri çocuklara daðýtýp Güneþ tutulmasý sýrasýnda kullanmalarýný tembih ederken beni dikkatle dinlemeleri hoþuma gitmiþti.

Artýk sýra büyük günü beklemeye gelmiþti, yani yarýn... Kapýya yaslanýp çocuklarýn ayak sesleri uzaklaþana kadar bekledim. Birden fark ettim; eþikteydim, ne içeride ne de dýþarýda... Beyin hücrelerimin bedenimi felç edebilecek gücünü hissettim birden. Kilitlenip kalmýþtým, ne içeriye ne de dýþarýya doðru adým atabildim. Seçim yapmak zorundaymýþým sanki ve iki seçeneðim vardý. Farkýndaydým, bir oyundu bu, benim bana oynadýðým... Ýçimden dýþýma çýkýp çaresizliðimi seyretmek oyunu... Nefes alýþýmý bile hissedemez, duyamaz olmuþtum. Peki neden gözkapaklarým aðrýyor?.. Neden baþýmdan aþaðýya buzdan nehirler dökülüyor? Neden?.. Ayaklarým kurþun aðýrlýðýnda.
Zamansýz düþünceler, birbirini kaybetmiþ kelimelerin buluþmasý gibi ansýzýn geldikleri gibi giderler... Dokunmadan bana, dokunmadan içime, yüreðimi acýtmadan, gelip giderler. Bakakalýrým; gülümsemeden, üzülmeden, sormadan sorularýmý, sadece bakakalýrým ardlarýndan... Gece yeryüzüne serildi, üzerimi örttü yavaþça, teslim oldum geliþine...
Gözlerim, ellerim, bedenim gecenin içinde eriyip daðýldý. Karýþtým karanlýðýn içine, beklemek için sabahý. Uyanmak için deðil, uyandýðým için beklemem lazým... Bedenim deðil, yüreðim beklemeli...

Bütün þehir uykuda. Saklamýþ yaralarýný, hayatýn çirkefliðini gizlemiþ þehir, derin uykuda. Sokaklarýna daðýlmýþým, kaldýrýmlarýnda adýmlarýmýn sesi, elimin izi duvarlarda... Gözlerim gecenin karanlýðýnda hapsoldu... Bir yýldýz buldu onlarý, penceremde bir yýldýz... Ýþte þimdi aðlayabilirim. Ýþte þimdi kavuþtum gözlerime, ellerime, bedenime... Yüzümdeki ýslaklýða dokunabilirim, dudaklarýma dokunabilirim, gülümseyebilirim, hýçkýrýklarla aðlayabilirim...
Bedenim beklemeli, yüreðimle birlikte...
Koltukta uyuyakalmýþým. Önce bileklerimdeki acýyý hissettim, sonra kurumuþ kan lekelerini gördüm. "Ölmek bu kadar kolay mý?.." Gökyüzündeki yýldýz geldi aklýma. "Acaba düþ müydü?.." diye kendi kendime sordum.
Kesikler tahmin ettiðim kadar derin deðildi, temizleyip bant yapýþtýrdým. Elbiselerimi deðiþtirip koyu bir kahve piþirdim kendime. Hiçbir þey olmamýþ sanki, alelade bir günmüþ gibi fincaný alýp televizyonu açtým. Her kanalda Güneþ tutulmasýnýn haberi. Balkona çýktým, Güneþ tüm muhteþemliðiyle zirvedeydi. Balkon korkuluklarýna yaslanýp aþaðýya baktým; çocuklarý gördüm, her zamanki gibi bahçe kapýsýnýn biraz ilerisinde.
Birden gün ýþýðýnýn azalmaya baþladýðýný fark ettim. Elimi gözlerime siper edip gökyüzüne bakmaya niyetlenmiþken vazgeçip içeriye girdim. Siyah beyaz filmden artakalan bir parçayý alýp tekrar dýþarýya çýktým. Hava akþam olmuþçasýna kararmak üzereydi. Ay Güneþi yavaþ yavaþ örtmeye baþlamýþtý. Mahalle sakinlerinin þaþkýnlýk nidalarý duyuluyordu. Ay Güneþi tamamen kapatmýþ, Ay'ýn kenarlarýnda boncuk þeklinde parlamalar görünmüþtü. Bu muhteþem bir manzaraydý! Tepkilerini görmek istercesine çocuklara bakmak için eðildim. O an Yusuf'un annesini gördüm, çocuðun elinden tutmuþ hýzlý adýmlarla eve doðru yürüyordu. Ardýndan diðerleri de koþtu. Kadýnýn yüksek ses ile söylenmelerinden anlayabildiðim böyle bir olayýn herkese felaket getireceðiydi.
Birkaç saniye sürmüþtü her þey ve baþladýðý gibi de bitti. Günlerce konuþulanlar kýsacýk bir zaman dilimine sýðmýþ, olup bitmiþti. Balkondaki salýncaða býraktým kendimi. Gözlerimi kapattým. Sanki hiçbir þey olmamýþtý. Sadece gündüzün bir an için geceye dönüþmesi ve bir kadýnýn felaket haberciliði kalmýþtý geriye.

eylül



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yolculuk 2
Tesadüf
Yolculuk
Yýldýz Yaðmuru, Yüreðim Gökyüzü...
Tutabildiðince Uzun Tut Nefesini
Çocuk Ruhum
Uzaklarda
Bedel
Gitme
Hayatlar, Hikayeler

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Derin Hikayeler, Kýsa Karþýlaþmalar
Yusuf'un Þarkýlarý
Gülümseme Çiçeði
Vurgun
Gecenin Ýçinden Gelen Sesler
Salkým Söðüt Hayat
Ah, Be Hayat!
Ölüm Bana Bu Kadar Yakýn Olmamýþtý - 4
Melek
Delirium

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eylül [Þiir]
Þimdi Aþk [Þiir]
Bir Þey Daha... [Þiir]
Teselli [Þiir]
Hikayeler [Deneme]
Eksik [Deneme]
Ýnsan [Deneme]
Hayat/zaman [Deneme]
Eksik Olan [Deneme]
Ýnsaným Ben [Deneme]


eylül kimdir?

yolcu

Etkilendiði Yazarlar:
insan, hayat


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eylül, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.